Nejste li zaregistrováni, můžete tak učinit zde, nebo si můžete nechat zaslat zapomenuté heslo

Jméno:

Heslo:
 

 ISSN 1802-2863 . Tiráž ...  Dnes je  neděle 12.5.2024, svátek má Pankrác 

Hledej

Sociální sítě



Webmagazín na Instagramu
Webmagazín na X Twitteru

Spolupracujeme

www.bioscop.cz

www.bontonfilm.cz

www.botanicka.cz

www.divadlodisk.cz

www.divadlonavinohradech.com

www.divadloviola.cz

www.dokoran.cz

www.epocha.cz

www.hostbrno.cz

www.jota.cz

www.knihykazda.cz

www.literarnistrom.cz

www.mestskadivadlaprazska.cz

www.ngprague.cz

www.supraphononline.cz

www.svandovodivadlo.cz


VRÁNA – TV tip – Městem se šíří zlo

15.03.2024   Stanislav Polauf   Film   Zobraz článek ve formě vhodné pro tisk

VRÁNA – TV tip – Městem se šíří zloDo duše se zadírající tóny rockové hudby, modravé blesky, otevírající se hroby, temné, ze společnosti vykořeněné postavy a všudypřítomné zlo - tak začíná romantický horor VRÁNA. 



O reklamu – nechtěnou a bohužel tragickou – měl film postaráno již při natáčení. Podivné okolnosti vedly k několika zraněním členů štábu, havárii automobilu a velkému požáru rekvizit. Techniku pak poničila sněhová bouře a jeden z členů štábu dostal bezdůvodný záchvat  ničivého šílenství. Natáčení „prokletého“ filmu mělo tragickou dohru – přímo před kamerou byl osm dní před koncem natáčení 31. března 1993 náhodně zastřelen hlavní představitel Brandon Lee.



Příběh filmu je poměrně prostý – však také vychází z populárního kresleného seriálu Jamese O´Barra. V předvečer svátku Všech svatých se spolčí městská spodina a na pokyn zločineckého bosse Topa Dollara (Michael Wincott) promění svátek v noc plnou násilí a destrukce. Kromě jiných zločinů parta surových zabijáků zavraždí rockového kataristu skupiny Hangman´s Joke Erika Dravena (Brandon Lee) a jeho snoubenku. Uplyne rok a mrtvý hudebník se vrací na zem, aby pomstil smrt svou i své snoubenky a nastolil spravedlnost. Doprovází ho průvodkyně duší zemřelých – mystická vrána. Mladík nelítostně zúčtuje se svými protivníky. V patách je mu však policie a Top Dollar, znalý praktik černé magie, pomocí níž může nezranitelného mladíka zničit...
Jednoduchý příběh o lásce, smrti a pomstě je drsnou romantickou pohádkou pro dospělé vystavěnou v duchu klasických gotických románů hrůzy a podle známých filmových hororů. Svět futuristické budoucnosti zde představuje města Deatroit, město strachu, násilí a koncentrovaného zla, ponořené do věčné deštivé noci. Komentář vypravěčky, „dítětě ulice“ Sarah, vás provede pochmurnými úzkými uličkami viděnými jakoby z pohledu letící vrány.

Lawrence Mason a Brandon Lee
Režiséru Alexi Proyasovi, proslavenému tvůrci hudebních videoklipů, se zde podařilo navodit dokonalou atmosféru, která diváka na dvě hodiny doslova přibije do křesel. Deptající hudební doprovod, kamera těkající temnými uličkami a sledující „stíny“ zločinu a další vizuální efekty (videostřihy, obří detaily, zpomalené záběry, svébytné dekorace a kostýmy) dělají z tohoto snímku kultovní záležitost. Film doslova překypuje hypnotickou atmosférou, která je podpořena všudypřítomným a stále trvajícím deštěm, který jakoby symbolicky předznamená potopu zkaženého světa). Děsivá noční můra atakuje smysly diváků a nenechá vás vydechnout. Takovou atmosféru jen tak někdo a něco vytvořit nedokáže.
V Hollywoodu (a nejen tam) se stalo zvykem, že po každém divácky úspěšném filmu následují jeho volná pokračování. Filmy s titulem VRÁNA a podtituly MĚSTO ANDĚLŮ, NÁVRAT a PEKELNÝ KNĚZ vznikly postupně v letech 1996, 2000 a 2005. Bohužel každý je natočen jiným režisérem a filmy mají kolísající úroveň nedosahující svého předvzoru. O druhém pokračování VRÁNY s podtitulem MĚSTO ANDĚLŮ, režírovaném proslulým tvůrcem videoklipů Timem Popem jsme již ve webmagazinu psali – viz http://www.webmagazin.cz/index.php?stype=all&id=12586. Hlavní roli v něm vytvořil francouzský herec Vincent Perez, oblečený do stejného kostýmu a shodně nalíčený jako Brandon Lee.
Foto: csfd.cz
*************************************
VRÁNA (The Crow)
USA 1994, režie Alex Proyas
uvádí v sobotu 16. března Film plus od 22,00 hodin 

 
 
 
 


Komentáře čtenářů

Jméno: Email:
Nadpis:
Komentář:

Vulgární a urážlivé reakce budou redakcí smazány
Kontrolní otázka proti spamovacím robotům:
Jaký je součin tří a čtyř? 

ISSN 1802-2863 . Tiráž

Copyright © 2001 - 2024 www.webmagazin.cz Všechna práva vyhrazena - All rights reserved.
Jakékoliv užití obsahu včetně převzetí článků je bez souhlasu redakce Webmagazin.cz zakázáno.
Redakce nezodpovídá za obsah příspěvků.

Redakce, Reklama - Podmínky a právní omezení - Registrace

Vygenerováno za 0.0767 s