První rodina pochází ze Znojma. Žijí v nově zrekonstruovaném bytě 3+1. Martina je na mateřské dovolené, její partner Vašek je zaměstnán jako stavební dělník. Společně vychovávají téměř dvouletého syna Vašíka. Do Výměny manželek se přihlásili, protože oba rádi pořad sledují. Martina má navíc ráda adrenalin. 

Druhá rodina žije v obci Nový Dvůr v Plzeňském kraji. Mají zde pronajatý byt 3+1, který se snaží vlastními silami vylepšit. Martina je na úřadu práce, její partner Milan pracuje jako svářeč. Spolu mají tři děti - Leontýnku, Leona a Martínka.Žijí spolu sedm let a v péči ještě mají Martininu devítiletou dceru Páju z předchozího vztahu. 

Milan má ale ještě dalších pět dětí se svou bývalou manželkou. Do Výměny manželek rodinu přihlásila Martina, aby Milan pochopil, by jí měl více pomáhat s výchovou dětí. 

Slzy ihned po příjezdu

Martina z Nového Dvoru se na cestě do nové domácnosti přiznala, že si jede odpočinout, ale byla by moc ráda, kdyby si Milan uvědomil, co vše pro rodinu dělá a pochválil ji. Byt dočasné rodiny ve Znojmě se jí líbil. Připadal jí moderní a podle fotografií páru na stěně měla navíc dojem, že je rodina opravdu spokojená. V tu chvíli ji dokonce přemohly emoce a ona se rozplakala. 

Hned druhý den její dočasný manžel Vašek zjistil, že se Martina do chodu nové domácnosti prakticky vůbec nezapojuje.Rozhodl se, že si s ní alespoň popovídá, aby ji lépe poznal. Během toho zjistil, že její vztah s Milanem má do harmonického soužití skutečně daleko. To bylo také důvodem, proč byla náhradní maminka stále smutná a bez nálady.

Druhá Martina, která pochází ze Znojma, po boku Milana rozhodně spokojená nebyla. V bytě byl totiž smrad, špína, nepořádek a všude byly pavučiny. Zcela samostatnou kapitolou byl poté záchod, který ji odradil natolik, že si na něj vůbec nechtěla sednout.

Zdroj: VLM

Při procházení dalších pokojů navíc měla pocit, že se vůbec nenachází v lidském domově, ale spíše někde ve chlévě. Zvlášť dětský pokojíček jí přišel pro děti zcela nevhodný. 

Hned druhý den navíc v Novém Dvoře bylo pořádně dusno. Ukázalo se totiž, že děti jsou skutečně jako z divokých vajec. Nejen, že neposlouchaly, ale také nanosily dříví doprostřed obýváku nebo si hrály s nožem. Martině nakonec nezbylo nic jiného, než zavolat Milanovi, aby jí divokou smečku pomohl zkrotit. 

To ovšem ještě zdaleka nebylo to nejhorší - Martina totiž zjistila, že děti mají vši. Nedlouho poté odhalila v domácnosti také šváby, kteří okupovali kuchyni. Mezi osmi očima tak bylo pořádně dusno …

Odsoudit někoho je jednoduché

Velmi překvapená byla stavem domácnosti také režisérka pořadu Jana Rezková. “Přišlo mi, že to trochu ukazuje také na stav naší společnosti. Je hrozně lehké tu paní odsoudit, ale vzhledem k tomu, že se svěřila, že vyrůstala v dětském domově, je k zamyšlení, zda skutečně dostala všechnu potřebnou péči,” vysvětlila pro Kafe.cz.

“Bylo mi Martiny z Nového Dvoru skutečně líto. Potřebovala by asi hlavně pomoc, protože problémové byly i děti. Milan jí ale s ničím nepomohl a nechal na ní i veškeré těžké práce v domácnosti,” konstatovala smutně. 

Natáčení bylo prý velmi náročné také pro štáb, a to zejména ve chvíli, kdy se dozvěděl o přítomnosti vší a jiných zvířátek. “Štáb, který tam byl, se celou dobu obával, aby si něco nedovezl. Bohužel jsme to netušili. Při obhlídkách to v jejich domácnosti vypadalo, jako že se tam rekonstruuje a mají hluboko do kapsy, ale nic víc,” vysvětlila Jana Rezková.