1. Nejste na hubnutí naladění

Myslíte, že ano, když chcete zhubnout. To nestačí. I vaše tělo musí být připraveno. Záleží proto, v jakém psychickém rozpoložení jste. Jestli se brodíte ve stresu, budete nervózní, když si odepřete třeba cukry. Bude vás bolet hlava, pokud chutě uspokojíte pouze salátem. V napětí se navíc uvolňuje stresový hormon kortizol, který vás navíc žene k ledničce, protože zapříčiňuje zvýšenou chuť k jídlu. Možná si nyní říkáte, že to byste nemohli zhubnout nikdy, jelikož se vlečete ve vagonu od stanice "stres" do stanice "nekončící spěch". Nebuďte na sebe tak přísní. Začněte například pomalu snižovat obsah cukrů. Nedržte při přerušovaném půstu hned striktní pravidlo, že vydržíte bez jídla 16 hodin, proto začátek zkuste jen 10. Nechte si vaše tělo postupně zvykat. Ono se i více uvolní a přizpůsobí.

2. Málo spíte

Jakmile málo nebo nekvalitně spíte, ovlivňuje to hormonální (ne)rovnováhu. Navíc únava podporuje chutě. "Při spánkové deprivaci se výrazně mění hladina hormonů, které jsou zodpovědné za pocit hladu a sytosti," vysvětluje nutriční poradkyně Monika Bartolomějová. Ostatně, jen si vybavte, jak byste po probdělé noci nejraději vyjedli celou lednici. Jaká je tedy doporučená denní doba spánku pro dospělé? V posteli byste měli strávit alespoň 7 hodin, Dospívající a děti potřebují ještě o něco více spánku.

3. Zapomínáte na ten nejpřirozenější pohyb

Držíte režim, kdy třikrát týdně navštívíte fitko a dáte tělu pořádně zabrat. Jenže, co když se během zbytku týdne všude dopravujete autem, nejdete se jen tak projít ven? Lidé tomuto pohybu nepřikládají důraz, ale i tehdy se hýbete. "Zvlášť při sedavém zaměstnání nestačí, když si dáte rychlý trénink v posilovně a půjdete domů odpočívat. Nevykompenzujete tím několikahodinové sezení v kanceláři," prozradila Tereza Horová, fitness trenérka. Navíc pokud opomenete kardio aktivity a budete jen zvedat váhy, s vaší kondicí to nebude moc slavné. Snažte se proto chodit co nejvíce pěšky. Pořiďte si pejska, začněte objevovat okolí vašeho domova a zapomeňte na výtah.

4. Cvičení nesmí být nuda

Vyberete si účinné cviky, ale přesto se po nějaké době nedostavuje výsledek? Příčin neúspěchu může být více. "Dlouhodobé opakovaní cvičební aktivity bez jakékoliv variace může vést k adaptaci těla, a tím i k zastavení hubnutí, tvarování postavy či nárůstu svalové hmoty," vysvětluje trenérka Tereza Horová. Navíc, když cvičíte stále to samé, začne vás to nudit a trénink začnete flinkat. Asi to znáte také. Když máte naučenou sestavu, u pátého cviku si odpočítáváte, že vás čekají ještě tři série a vše tak nějak odbydete, abyste to měli za sebou. Snažte se proto po nějakém čase dělat alespoň drobné změny ve svém tréninku. Budete poznávat nové aktivity a zkoumat, jak je dělat správně. Zkoušejte i různé sporty a měňte jak intenzitu, tak i délku cvičení. U každého cvičení zároveň i nějakou dobu vydržte, princip funguje i obráceně. Pokud tělu nedáte dostatečný prostor, aby si na trénink zvyklo, nezareaguje dostatečně.

5. Víte, co jíte?

Není tak snadné si stanovit jídelníček, protože každé tělo funguje jinak. Pokud snížíte obsah některých složek jako vaše kamarádka, nemusíte hubnout stejně, protože absence některých prvků může blokovat celý proces. Problémem jsou i průmyslově zpracované potraviny, které obsahují skryté cukry, sůl, emulgátory a celou řadu dalších látek, které plíživě umožňují té ručičce na váze ukazovat vyšší čísla. Proto je nejlepší se spoléhat na přírodu. Vařte z co nejméně zpracovaných potravin. Vsaďte na čerstvou zeleninu a ovoce. Místo kostky si udělejte přírodní vývar. Nesahejte po směsích z konzervy. Možná vám to bude trvat déle času, na druhou stranu, svíčkovou při dietě neděláte každý den, že?

6. Bílkoviny jsou spása?

Bílkoviny či hojně skloňované proteiny. Ty pomáhají hubnutí. Proč? "Bílkoviny představují jednu z hlavních makroživin, které by měly být součástí každého plnohodnotného jídla. Dokážou skvěle zasytit a navíc mají nejvyšší termický efekt ze všech živin (20–30 %), což zjednodušeně znamená rychlejší metabolismus," přibližuje trenérka Horová a nutriční poradkyně Bartolomějová doporučuje, kde bílkoviny najdete. "Může to být libové maso, tvaroh či luštěniny." Potraviny s vyšším obsahem bílkovin vás také více zasytí, takže vás nebude honit mlsná.

7. Nezapomeňte pít

Pokud budete mít deficit tekutin, váš metabolismus nebude pracovat správně. Dostaví se nesprávné vnímání hladu a sytosti. Zcela jednoduše – žízeň si spletete s hladem, a pak do sebe zbytečně nasoukáte jídlo místo toho, abyste si dali pár doušků vody. A když jsme u vody, samozřejmě co se týká pití, máme na mysli čistou vodu bez bublinek, neslazené nápoje nebo zelený či černý čaj.

8. Zbytečně to vzdáváte

Stane se vám, že nedodržíte režim a už si řeknete, že to nemá cenu. Tak začnete zítra znova, no. Za svůj prohřešek se pak odměníte, protože si dopřejete "prasárničky", když jste předsevzetí pokazili. To je ale chyba. Když se neudržíte a vezmete si řádek čokolády na nervy, tělo jej přece jen zpracuje snáze než kýbl zmrzliny, chipsů a koly, které si dopřejete po dietní rezignaci. Tak se ocitnete v začarovaném kruhu a snáze hubnout nebudete.

Zdroj: iGlanc.cz, Healthline, Medicover Hospitals, Monika Bartolomějová – nutriční poradkyně, odborná garantka a zakladatelka Nutričního institutu, Tereza Horová – trenérka fitness sítě Form Factory

Související články