Mají tak trochu pozici válenek. Také jde o poměrně neforemné boty. Rovněž si je lidé oblíbili natolik, že je nosí i na méně vhodné akce. A kritikům vstávají vlasy hrůzou. Přitom původní Crocs, které poprvé spatřily světlo světa na začátku milénia, měly ambice stát se miláčkem módních nadšenců. Byly jiné. Avantgardní. A pohodlné, takže se snáze dostaly mezi masu lidí. Navíc se staly neskutečně rychle kopírované, dnes se tomuto typu pantoflí běžné říká crocsy, ačkoli mohou být z tržnice za dvě stovky. Lidé je milují mnoho let, takže módním expertům se mohl rychle znechutit pohled na gumáky, které si lidé vezmou k sukni, šusťákům i šortkám. Ale i poměrně bizarní a "naše" kombo ponožky v sandálech nedávno zažilo boom. Čeká to i crocsy?

Počkat. Byly vůbec někdy out?

To je zásadní otázka. Na jednu stranu slýcháme vysmívání těmto botkám, přitom ale už dlouho můžeme v kolekcích brandů, jež nejsou za hubičku, vídat obdobné tvary. Jen se podívejte na designovou tvorbu Kanyeho Westa, momentálně vystupujícího jako Ye. Jeho Yeezy silně připomínaly oblé crocsy. Když vezmete v současnosti oblíbené Kanyeho masivní "holiny", vypadají podobně jako zimní verze crocsek. A to jsou přitom originální crocsy levnější než Kanyeho výtvory. Značka navíc přitahuje slavná jména, Balenciaga se v kooperaci s touto americkou firmou pořádně vyřádila. Ostatně, jak je jejím zvykem. Takže ono není tak jednoznačné, že známé gumáky zavrhoval kompletně celý módní svět.

Děrované, gumové pantofle ke svatebkám? Jistě!

Před třemi týdny se na londýnském týdnu módy prezentovala i irská módní návrhářka Simone Rocha. Designérka skvostných viktoriánských modelů.  Cudné šaty se stojáčky. Spousta hedvábí, krajky, závoje, decentní barvy, krinolíny. A pod nimi se rýsovaly ty gumové platformy! Ano, Simone obula k historickým šatům moderní gumové pantofle. Designérka totiž vytvořila linii v kolaboraci právě s touto proslulou značkou. Pokud jste někdy měli crocsy, možná jste narazili i na určité doplňky v podobě gumových postaviček, tvarů ovoce a dalších objektů, které se daly vtipně zabodnout právě do děr v botách. Simone na to šla ušlechtileji. V duchu viktoriánském vetkla do bot zirkony a perly. Takové třpytivé obutí pak slušelo i svatebním modelům. Možná se už nebude říkat, že někdo protancuje střevíce, ale že protrhne crocsy.

Milují je Nicki Minaj i Justin Bieber

Ať si o této značce myslíte cokoli, jejímu týmu nelze upřít mnohé. Třeba schopnost přizpůsobit se trendům a chytit se té správné šance. Není jen tak, že s pověstí zdánlivě opovrhovaných bot uzavírají kolaborace právě s respektovanými designéry. Všimněte si, že i přes masivní zásoby kopií, které seženete ve zmíněných tržnicích i supermarketech, značka nekončí v červených číslech. Její roční tržby přesahují miliardu ročně. Značka skupuje i jiné brandy, například v roce 2022 získala do portfolia italského producenta obuvi Hey Dude. A nesmíme opomenout, že proslulé gumáky milují i celebrity. Nicki Minaj a Justin Bieber je klidně vezmou na procházku do města, i když vědí, že je budou pronásledovat davy paparazziů. Že by si je vzala na paškál módní policie, to se ale zjevně nebojí.

Yeezy jsou mrtvé, ať žijí Echo Storm!

A nyní se společnost chytla příležitosti, když Kanyeho Yeezy zažívají minimálně stagnaci, protože s ním módní firmy vypověděly službu kvůli jeho kontroverzním činům. Americký brand poutá pozornost na linii Echo Storm, což jsou jakési tenisky, nápadně podobné modelům Yeezy. Gumové pantofle s designem dřeváků, k nimž máme ambivalentní vztah, neumírají, stále dýchají (však jsou díky dírám prodyšné). Zjevně tak neshoří v módním pekle. V podstatě jde o nadčasové kousky, protože se na scéně drží už dvě dekády. A stále nás nechtějí omrzet.

Zdroj: iGlancz.cz, yahoo!lifestyle, Wikipedia, Hypebeast, Higsnobiety        

Související články