Jak se z mámy stane poutník?

Jak se z mámy stane poutník?

Tisk

z mamy poutnikem200V nakladatelství Esence vyšla kniha Z mámy poutníkem a podtitulem Moje cesta do Santiaga. Autorkou je herečka Kristýna Janáčková.

 

 

 

O cestě do Santiaga de Compostela toho už bylo napsáno mnoho a přibývá také lidí, kteří ji šli. Mně to úplně neláká, ale ráda si o tom od někoho poslechnu nebo přečtu, a proto jsem sáhla i po této knize.

Kristýna Janečková byla na cestě už v roce 2017 a knihu tak napsala před několika lety na základě svých deníků. Jak píše na začátku knihy, teprve nyní si ji našlo nakladatelství, které titul pomohlo přinést mezi čtenáře. Její společnicí byla Lucie, která ji k cestě vlastně přiměla, a i když jsou každá úplně jiná, tak si dokázaly navzájem být oporou.

Líbila se mi radost, kterou dokázala autorka prostřednictvím řádků přenášet na čtenáře a také dokázala moc pěkně popisovat atmosféru různých míst. Někdy mi přišlo, že měla opravdu smůlu, a to například na boty (tady jsem soucítila a vzpomínala, jak jsem si sama rozedřela paty na ukrajinských poloninách) nebo na plná ubytování a počasí. Ale to vše k tomu zřejmě patří. I když ze svého pohledu jsem si říkala, že já bych se asi více věnovala plánování.

„Jedenáct kilometrů do cíle. Za sebou jsme jich měly minimálně dvacet. A všechny kostely, které jsem chtěla navštívit, byly uzavřeny. Za to byla všude hojnost osamocených dětských hřišť, která v tom dešti vypadala tajemně jako ve filmu Záhada Blair Witch. Dnes jsem vůbec viděla či prožila hodně věcí, které mi připomínaly filmy nebo moje milovaná místa. Když jsem například míjela stádo ovcí, vzpomněla jsem si na rodné Valašsko. Když jsem stála u osamocené brány bez postranního plotu a dívala se na most v dáli, viděla jsem v něm zase Nuselský most v Praze.“ (str. 156)

Také jsem ocenila velké množství fotografií a krásné doprovodné ilustrace a prakticky hodnotím také závěrečné tipy na to, co si s sebou vzít pro tělo i duši a o čem je dobré vědět. Jinak mi však kniha přišla jako jedna z mnoha, přečetla jsem ji sice se zájmem, ale příliš toho ve mně nezanechala a působila na mě jen jako takový osobní deníček.

Kristýna Janečková se narodila 4. září 1981 ve Vsetíně. Vystudovala Vyšší odbornou školu herectví ve Zlíně. Sama se popisuje jako divadelní, seriálová a filmová herečka a také „intuitivní“ cestovatelka. Kromě tohoto titulu napsala společně s Lucií Biedermann Doležalovou knihu Svět je láska – Deník intuitivního cestovatele (Pragma, 2021) a sama pak S láskou, máma (Motto, 2022).

z mamy poutnikem

Z mámy poutníkem
Autor: Kristýna Janáčková
Žánr: beletrie, populárně-naučná, cestování
Nakladatelství: Esence (Euromedia Group)
Rok vydání: 2023
Počet stran: 232
Hodnocení: 70 %

https://www.knizniklub.cz/knihy/654503-z-mamy-poutnikem.html


 

Přihlášení



Martin Němec o svém otci, kterému věnoval knihu Josef Němec – Obrazy a kresby

Košatost a význam umělecké tvorby zobrazuje kniha s názvem Josef Němec – Obrazy a kresby, která současně přiblíží pracovní i soukromou tvář pražského výtvarníka. Jeho synem je Martin Němec, dnes renomovaný malíř a hudebník, duše rockových kapel Precedens a Lili Marlene, jenž potvrzuje, že jablko nepadlo daleko od stromu. Právě on je spolutvůrcem zmiňované výpravné knihy. A protože ji čeká 18. dubna pražský křest v Galerii Malostranské besedy, tak nevím, kdo by o knižní novince, o Josefu Němcovi a o jeho tvorbě povyprávěl víc než jeho syn Martin.

Sebepéče pro pečující

Spousta z nás se může ve svém životě dostat do situace, kdy bude potřebovat pomoc nebo se ocitne v roli pečujícího, ať už na osobní úrovni, nebo té profesionální. Ve společnosti je často zmiňována a probírána role potřebného, ale již se opomíjí myslet na roli pečovatele. I pečující osoba je pouze člověk, se svými silnými i slabými stránkami, který na sebe převzal neuvěřitelný závazek a zejména velkou zodpovědnost. Je potřeba si uvědomit, že i on má svůj soukromý život, své limity a omezené zásoby energie, zvláště v případě, kdy nemá z čeho čerpat.

Banner

Hledat

Videorecenze knih

Rozhovor

Buď jdeš dopředu nebo stojíš na místě.

MirelaZukal200Mirela Zukal - majitelka Galerie U Zlatého kohouta v Praze, s manželem společně podniká v oblasti filmového průmyslu a jsou majitelé firmy URANIA s.r.o.

 

 

...

Daliborovy dubnové tipy. Co pěkného si přečíst?

Možná jsme podlehli neoprávněnému dojmu, že léto tento rok dorazilo dříve. Jenže příroda změnila názor. Takže co s pošmournými, chladnými a deštivými večery? Máme pro vás opět Daliborovy knižní tipy, které se určitě budou hodit!

Z archivu...


Literatura

Jedny netradiční lázně a devět cizinců

Uplne cizi lida perexDo lázní uprostřed pustiny zavítalo devět různých lidí. Rozvedená matka čtyř dětí, které se nelíbí její postava. Mladý rozvodový právník, toužící najít své skutečné já. Starnoucí autorka romantických knih. Starší rozvedený...

Divadlo

Etiketa je životní styl

dobre mravy 200Už v předminulé sezóně, v červnu roku 2016 mělo premiéru představení Dobré mravy, které se inspirovalo a vycházelo z nikoho jiného z etikety Ladislava Špačka, guru českého společenského chování. Co toto ztřeštěné představení přineslo?

Film

Kdo si přečte vysoce odborné filmové časopisy?

casop200Mnohé odborné časopisy, které si potrpí na přízvisko "vědecké", se honosí tím, že jsou recenzované. Nemyslí se tím, že by se na ně psaly recenze (jako je třeba tato), nýbrž že sama redakce si nechává recenzovat nabídnuté texty, aby se si tak nechala ...