Velké spotřebiče

Nejlepší komínové digestoře: TOP 5 produktů podle recenzí a testů

komínové digestoře Digestoř se stará o čistší, hygieničtější a zdravější prostředí v kuchyni i celém interiéru. Její volbě je proto třeba věnovat patřičnou pozornost. V dnešním článku se zaměříme na velmi populární a taky účinný typ digestoře – komínovou digestoř. Dozvíte se, jak funguje, jaké jsou její výhody, nevýhody a důležité parametry. Zkrátka si povíme, jak vybrat nejlepší komínovou digestoř pro vaši kuchyň.

Nejlepší komínové digestoře na trhu

ProduktInfoHodnocení
#1AEG Mastery DVE5971HB
+ Energetická třída A
+ Výkon odsávání 700 m3/hod
+ Bezdrátová technologie Hob2Hood
+ Režim recirkulace
do 18500 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#2ELECTROLUX 700 SENSE LFV436K
+ Funkce Hob2Hood® bezdrátově propojí varnou desku s odsavačem par
+ S výkonným, pokročilým motorem
+ Dlouhá životnost a skvělé osvětlení
+ Vysoce výkonný tukový filtr
do 12500 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#3Mora OV 648 GBX
Nejlepší poměr cena / výkon
+ 3 rychlosti výkonu
+ Maximální výkon při odtahu 430 m3/hod.
+ Kovové tukové filtry jsou vylepšené speciální polyuretanovou pěnou
+ Inovativní perimetrický odsávací systém
do 4000 Kč
⭐ 98 % Číst recenze
#4GORENJE WHI949EXBG
+ Maximální výkon při odtahu – 608 m³/h
+ Odsávání do komína, i recirkulace
+ Vybaven 3 stupni výkonu – pomocí dotykového ovládacího panelu
+ Digestoř je vybavena hliníkovým tukovým filtrem
do 9000 Kč
⭐ 96 % Číst recenze
#5SIGURO HD-G35 Cooker Hood
Pro nenáročné
+ Digestoř dosahuje maximálního výkonu 600 m3/h
+ Tří úrovně výkonu
+ Tichý chod + snadná údržba
+ Příjemné LED osvětlení
do 2100 Kč
⭐ 92 % Číst recenze

Jak vybrat komínovou digestoř?

Co je při výběru digestoře důležité? Především zvolit správný konstrukční typ podle možností a dispozic kuchyně. Zásadní roli samozřejmě hraje výkon, ale i rozměry, princip fungování, ale i ovládání či další vybavení. Pomoci s výběrem vám kromě našeho průvodce mohou i uživatelské nebo odborné recenze komínových digestoří.

K čemu je dobrá digestoř a má smysl ji používat?

Kuchyňská digestoř není jen bzučící krabice, která musí povinně viset nad každým sporákem. Tento přístroj má svůj významný účel a vyplatí se ji nejen mít, ale i pravidelně používat. Digestoř se stará o odtah a odsávání par vzniklých při vaření. Díky tomu chrání interiér – zvláště je-li hůře větraný – před vysokým rizikem vzniku plísní, ale i poškozením nábytku usazováním zarputilé mastné vrstvy. Digestoř taky odsává pachy a zajišťuje, že vzduch v kuchyni se dostatečně vyměňuje a zůstává kvalitní. Má tedy především hygienickou funkci.

Digestoře neodsávají jen páry, mimořádně důležité jsou v domácnostech s plynovými sporáky. Ty totiž jako vedlejší produkt spalování vytvářejí zdraví škodlivé zplodiny. Podle nových výzkumů je stav zamoření při vaření na plynu podobný, jako by vám do kuchyně trčel výfuk automobilu. Je tedy nutné starat se o opravdu důkladnou výměnu vzduchu formou větrání, ale i používání digestoře, která bude mít o to větší význam v chladnějších měsících, kdy není možné kontinuálně větrat.

Digestoře však mají mnoho podob. Při výběru je nutné, aby konstrukce i výkon digestoře respektovala možnosti a proporce dané kuchyně. Komínová digestoř je velmi populární, ale nikoli jediná možnost.

Komínové vs. ostatní digestoře

Jak si vybrat optimální typ digestoře? Existuje celá řada konstrukčních řešení, z nichž každé má své přednosti i specifické nevýhody či nedostatky. Proto je velmi důležité vybírat typ „na míru“ – podle toho, co bude nejlépe fungovat právě ve vaší kuchyni.

Ostrůvkové digestoře

Ostrůvkové digestoře jsou velmi módní řešení, které se používá u kuchyní koncipovaných do podoby „varného ostrova“. V běžných starších bytech na takové řešení spíše nenarazíte, týká se moderních domů a bytů – zejména značně prostorných. I z toho důvodu nabízejí ostrůvkové digestoře i značný výkon, bývají designově řešené a taky spíše dražší až drahé. Instalace je náročnější, obvykle vyžaduje odbornou montáž.

S ostrůvkovou digestoří je vhodné počítat už při návrhu nové kuchyně (ať už v novostavbě či rekonstruované stavbě). Méně nápadnou formou je stropní digestoř.

Rohové digestoře

Rohové digestoře, jak název napovídá, se používají v rohových kuchyních, pokud je varná deska či sporák umístěn v této části kuchyně. Lze je najít s odtahem i recirkulací (či kombinací) a zpravidla jde o poměrně rozměrné a spíše dražší digestoře, které však mohou mít značný výkon.

Vestavné digestoře

Vestavné modely jsou oblíbenou volbou do moderních, nových či zrekonstruovaných kuchyní, kde majitelé kladou důraz na designovou čistotu a celistvost. Digestoř perfektně zapadne do horních skříní a nenarušuje celek a koncept kuchyně. Nevýhodou je, že taková digestoř samozřejmě není univerzální, nelze ji jen tak namontovat kamkoli. Obvykle se s ní počítá už při návrhu nové/rekonstruované kuchyně. Jde tedy spíše o instalačně náročnější a taky zpravidla poněkud dražší řešení. Hodí se do menších i větších kuchyní – samozřejmě je nutné zvolit adekvátní výkon.

Podstavné digestoře

U nás jde o poměrně velmi oblíbený typ. Důvodem je kombinace velmi příznivých cen a velmi snadné montáže. Digestoř se zkrátka umístí pod kuchyňskou skříňku, takže je poměrně univerzální. Hojně se používá u starších kuchyní nebo u jednodušších rekonstrukcí, kdy hraje roli hlavně úspora nákladů.

Tyto poměrně prostorově nenápadné digestoře se hodí i do malých kuchyní, naopak pro velké kuchyně obvykle nenabízejí dostatečný výkon. Velkou část sortimentu tvoří modely, u kterých výrobci „tlačí“ na nízkou cenu. Ve výsledku je pro ně typický spíše jednoduchý design a taky nepříliš vysoká efektivita (poměr výkonu a spotřeby). Hodí se pro nepříliš náročné použití.

Výsuvné digestoře

Jde svým způsobem o alternativu podstavné digestoře, která má podobné výhody i nevýhody. Výhodou je nenáročnost na instalaci, minimální prostorové nároky a nižší cena. Nevýhodou bývá spíše nízký výkon a efektivita. Výsuvná digestoř má výsuvný panel, takže v zataženém (neaktivním) stavu netrčí do prostoru a je opravdu velmi nenápadná.

Výhody a nevýhody komínových digestoří

Pravděpodobně největší část sortimentu digestoří tvoří minimálně na českém trhu právě komínové modely, které jsou velmi oblíbené. Disponují typicky vnějším odtahem a napojují se do komína. Instalace tedy může být poněkud složitější a vyžadovat různé stavební úpravy, záleží na dispozicích objektu. Vyplatí se s digestoří počítat při rekonstrukci či budování nové kuchyně.

Komínové digestoře však disponují poměrně vysokým výkonem, proto jsou vhodné i pro vytížené či velké kuchyně či kuchyně propojené s dalšími místnostmi, například s obývacím pokojem. Komínová digestoř taky představuje poměrně výrazný prvek a umísťuje se mezi skříňky. U většiny modelů je proto kladen důraz i na design.

Cenové relace jsou nicméně poměrně rozmanité a pořizovací cena může být u jednodušších modelů i značně příznivá. Velkou výhodou je i již zmíněný obrovský výběr modelů v rozmanitých relacích, provedeních i výkonech. Zajisté lze ocenit i poměrně nízkou hlučnost těchto digestoří, alespoň v poměru k výkonnosti. Pokud máte možnost napojení odtahu na komín, pak je komínová digestoř vynikající volba.

Odtah vs. recirkulace

Z hlediska způsobu fungování lze digestoře rozdělit na dva základní druhy – respektive se jedná o dva režimy fungování, protože některé typy digestoří mohou nabízet možnost využití obou režimů.

Odtah

Prvním režimem je odtah, který se týká i komínových digestoří. Digestoře pracující s odtahem „nasávají“ vzduch z místnosti a odvádějí ho z interiéru ven do vnějších prostor. Aby to bylo možné, musí být taková digestoř napojená na komín, ventilační šachtu, větrací potrubí… a to ideálně co nejkratší a nejméně komplikovanou (ve smyslu ohybů apod.) cestou.

Digestoř tak z interiéru zcela odvádí výpary, pachy a zplodiny, ale i vlhkost, která může být příčinou bujení plísní – zejména v jinak špatně větraných kuchyních a interiérech se sklonem k vyšší vlhkosti vzduchu.

Recirkulace

Recirkulace je druhý režim. Digestoře, které jsou určené pouze pro tento režim, nemají žádný vnější odtah. Tedy žádné „potrubí“, které by z nich vedlo a muselo se napojovat na ventilační systémy, komín či podobně. Recirkulační digestoř nasává vzduch v místnosti, ten následně prochází speciálním filtrem a vrací se do místnosti „vyčištěný“.

Které řešení je účinnější?

Zde je odpověď překvapivě poměrně jednoduchá. Odtahové digestoře jsou obecně vzato účinnější. Jsou efektivnější, hygieničtější, výkonnější, méně hlučné… zkrátka by se dalo říct: lepší. Jejich provoz vychází levněji, protože není nutné dokupovat speciální filtry.

Běžné uhlíkové filtry by se měly v recirkulačních digestořích měnit každých cca 3-6 měsíců. Existují i long-life uhlíkové anebo ultra trvanlivé plasmové filtry, ale zde je zas velmi vysoká pořizovací cena.

Pokud je tedy možnost využít odtahovou digestoř (jako je typicky komínová digestoř), jde o poměrně jasnou volbu. Kdy a kde však může mít místo recirkulační digestoř? Zejména tam, kde zkrátka není možné napojení na vnější odtah.

Mohou to být pronajímané byty, kde nelze dělat stavební úpravy, nebo objekty disponované tak, že vyvedení odtahu do komína (šachty,…) by bylo příliš nešikovné, stavebně náročné, dlouhé, krkolomné apod. Dalším specifickým příkladem však mohou být i pasivní stavby, kdy je nutné maximálně zabraňovat nežádoucím únikům tepla. Jedinou výhodou recirkulačních digestoří tak zůstává snadná montáž.

Jaký výkon zvolit?

Výkon digestoře je zásadní parametr a je třeba ho volit především s ohledem na velikost prostoru kuchyně. Při výběru byste přitom měli počítat velikost celého prostoru neodděleného uzavíratelnými dveřmi. Takový prostor může být, např. při propojení kuchyně s obývacím pokojem, značný. Výkon digestoře tomu musí odpovídat, ale jak zjistit, kolik je tak akorát?

Za prvé, je potřeba znát rozměry místnosti (prostoru) a spočítat její objem. Ten vypočítáte následovně:

  • Délka × šířka × výška v metrech

Vyjde vám objem v metrech krychlových. V těch se udává i výkon digestoře určující, kolik metrů krychlových vzduchu dokáže digestoř odsát či přefiltrovat za hodinu. Nyní je potřeba vědět, že za digestoř by měla být schopna za hodinu „obnovit“ vzduch v prostoru alespoň 5krát a ideálně až 10krát.

Je-li tedy velikost místnosti např. 5 × 5 × 3 m, pro tuto 75 m3 místnost byste měli zvolit digestoř o výkonu minimálně 375 m3 za hodinu. Nejslabší komínové modely nabízejí výkon i jen pod 300 m3. Ty nejvýkonnější nad 700 m3.

Hlučnost

Nevýhodou používání digestoře je – krom jistě spotřeby elektřiny – i hlučnost. U komínových se hlučnost pohybuje nejčastěji kolem 63 až 68 dB. Ty hodně „tiché“ mají kolem 61 dB. Extra hlučné i nad 70 dB. O něco tišší mohou být některé ostrůvkové či vestavné modely. Ale průměrně je hlučnost u všech typů relativně podobná.

Rozměry

Důležitým rozměrem bývá především šířka – ta nejčastěji činí 60 cm. Digestoř by měla být o něco širší než varná plocha. Ostatní rozměry jsou poněkud variabilnější. Myslete nejen na to, že se musí digestoř správně vejít mezi skříně, ale i na její umístění do správné výšky, od cca 60 do max. 75 cm nad varnou plochou pro dostatečnou účinnost.

Ovládání

Většina digestoří je ovládána obyčejnými mechanickými tlačítky. Většinou je k dispozici několik stupňů výkonu a osvětlení. Některé moderní digestoře mohou mít elektronické ovládání třeba i s displejem či dotykovým displejem.

Ceny komínových digestoří

Kolik stojí kvalitní komínová digestoř? Výhodou je poměrně široké cenové rozpětí u tohoto typu zařízení.

Digestoře do 3000 Kč

Velmi levné komínové digestoře začínají kolem 2000 Kč. Design bývá jednodušší a výkon spíše nižší až střední.

Digestoře do 10 000 Kč

Relace s velkým výběrem, kde si vybere většina běžných uživatelů. Designově i výkonnostně různé varianty.

Digestoře nad 10 000 Kč

Špičkový design a/nebo nadstandardní výkon či některé specifické funkce – např. dotykové ovládání, chytré propojení s varnou deskou apod.

Nejlepší značky komínových digestoří

Které značky digestoří patří k nejlépe hodnoceným a nejvíce osvědčeným?

  • Mora – Tradiční český výrobce, který cílí spíše na nižší cenové relace a nabízí solidní poměr ceny a kvality.
  • Gorenje – Alternativa k Mora. Opět spíše levnější až středně drahé digestoře pro běžné, nepříliš náročné, použití.
  • Electrolux – Electrolux se zaměřuje spíše na náročnější a velmi náročné zájemce. Nabízí dražší až velmi drahé modely s perfektním designem i výkonem.
  • Klarstein – Velmi pěkný design i parametry za opravdu příznivou cenu. Německý výrobce.
ProduktInfoHodnocení
#1AEG Mastery DVE5971HB
+ Energetická třída A
+ Výkon odsávání 700 m3/hod
+ Bezdrátová technologie Hob2Hood
+ Režim recirkulace
do 18500 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#2ELECTROLUX 700 SENSE LFV436K
+ Funkce Hob2Hood® bezdrátově propojí varnou desku s odsavačem par
+ S výkonným, pokročilým motorem
+ Dlouhá životnost a skvělé osvětlení
+ Vysoce výkonný tukový filtr
do 12500 Kč
⭐ 100 % Číst recenze
#3Mora OV 648 GBX
Nejlepší poměr cena / výkon
+ 3 rychlosti výkonu
+ Maximální výkon při odtahu 430 m3/hod.
+ Kovové tukové filtry jsou vylepšené speciální polyuretanovou pěnou
+ Inovativní perimetrický odsávací systém
do 4000 Kč
⭐ 98 % Číst recenze
#4GORENJE WHI949EXBG
+ Maximální výkon při odtahu – 608 m³/h
+ Odsávání do komína, i recirkulace
+ Vybaven 3 stupni výkonu – pomocí dotykového ovládacího panelu
+ Digestoř je vybavena hliníkovým tukovým filtrem
do 9000 Kč
⭐ 96 % Číst recenze
#5SIGURO HD-G35 Cooker Hood
Pro nenáročné
+ Digestoř dosahuje maximálního výkonu 600 m3/h
+ Tří úrovně výkonu
+ Tichý chod + snadná údržba
+ Příjemné LED osvětlení
do 2100 Kč
⭐ 92 % Číst recenze
0 Sdílení