Home » Hobby a zahrada

Stylové ohniště jako dominanta zahrady

15.03.2024
Ohniště v zahradě může být mnohem více než jen praktický prvek, který slouží k zahřátí a k příjemným večerním posezením. Může se stát skutečnou dominantou zahrady, která přiláká pozornost a stane se ikonickým místem, kde se rodina a přátelé rádi scházejí. V tomto článku se podíváme na to, jak ohniště v zahradě proměnit z obyčejného prvku na nezapomenutelný kousek, který ozvláštní váš venkovní prostor.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Umístění a design


Prvním krokem k vytvoření ikonického ohniště je správné umístění a design. Místo ohniště by mělo být dobře promyšlené, aby vytvořilo atraktivní a pohodlný prostor k posezení. Můžete zvážit umístění ohniště uprostřed zahrady, poblíž terasy nebo podél zdi. Pokud je to možné, přizpůsobte design ohniště stylu a charakteru vaší zahrady.

Architektonické prvky


Dalším krokem je přidání architektonických prvků, které zdůrazní krásu ohniště a udělají z něj skutečnou dominantu zahrady. Můžete zvážit stavbu zděného ohniště, přidat kamenný gril, nebo sáhnout po industriálnější variantě v podobě kovu. Tyto prvky nejen dodají ohništi vizuální atraktivitu, ale také mu dodají stabilitu a trvanlivost.

Venkovní nábytek a doplňky


Nezapomeňte na vhodný venkovní nábytek a doplňky, které vytvoří pohodlné a přívětivé prostředí kolem ohniště. Zvažte umístění pohodlných sedadel, pohovky nebo houpacího křesla poblíž ohniště, aby vaši hosté měli dostatek místa k posezení a odpočinku. Doplňte prostor venkovními polštáři, dekoračními svíčkami, dekoračními koberečky nebo světelnými řetězy, které vytvoří příjemnou atmosféru.


Zdroj: freepik.com

Zábavní prvky


Chcete-li udělat z ohniště ještě atraktivnější místo, můžete zvážit přidání zábavních prvků jako je venkovní kino, hudební systém nebo venkovní kuchyně. Tyto prvky přilákají pozornost a zaručí nezapomenutelné zážitky pro všechny.

Bezpečnostní opatření


Při vytváření ikonického ohniště je důležité pamatovat také na bezpečnostní opatření. Ujistěte se, že ohniště je postaveno na bezpečném a stabilním základě a že je dostatečně vzdáleno od okolních budov a zeleně.

Ohniště v zahradě nemusí být jen obyčejným prvkem, ale může se stát skutečnou dominantou a ikonickým místem, které přiláká pozornost a vytvoří nezapomenutelné zážitky pro všechny vaše návštěvy. Se správným umístěním, designem, doplňky a bezpečnostními opatřeními můžete proměnit vaše venkovní prostředí a vytvořit prostor, který si budete užívat po celý rok.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru
Fotogalerie:

Další články z rubriky Hobby a zahrada

Žloutnutí jehličnanů: Příčiny a prevence

Jehličnaté stromy jsou krásnou a ceněnou součástí mnoha zahrad a lesů, ale někdy mohou trpět žloutnutím. Tento problém může být znepokojující, ale s v ...

Co s velkou zahradou aneb jak ji využít efektivně a udržitelně

Mít velkou zahradu je sen mnoha lidí, ale s tím přichází i odpovědnost za její údržbu. Jak využít velkou plochu u domu tak, aby nebyla příliš náročná ...

Nejlepší metody ochrany psů a koček před klíšťaty

Klíšťata představují pro psy a kočky zdravotní riziko, neboť mohou přenášet různé nemoci, jako je borelióza, erlichióza, anaplazmóza a babezióza. Prev ...

Rozhodující faktory: Bazén versus zahradní vířivka

S blížícím se letním obdobím začínají milovníci venkovního života přemýšlet o investicích do svých zahrad. Mezi nejpopulárnější volby patří bazény a z ...

Doporučujeme

Publikovat článek