MENU

Equinor pořizuje 15 vrtulníků super-střední třídy

Norská energetická společnost Equinor, která se zabývá těžbou a zpracováním ropy a zemního plynu, ale i obnovitelnými zdroji energie, na výstavě HAI Heli-Expo 2024 v kalifornském Anaheimu podepsala se dvěma předními světovými výrobci vrtulníků smlouvy na nákup celkem 15 vrtulníků takzvané super-střední třídy, jimiž bude přepravovat cestujících v oblasti norského kontinentálního šelfu.
Bell 525

Po rozsáhlém procesu Equinor schválil pořízení nových typů vrtulníků pro přepravu osob mezi pevninou a těžařskými plošinami v norských výsostných vodách. V rámci uzavřených kontraktů společnost získá deset nových vrtulníků Bell 525 od amerického výrobce Bell Textron a pět strojů AW189 z produkce italského koncernu Leonardo. Oba modely v jeho flotile doplní stávající vrtulníky Sikorsky S-92, přičemž všechny tři typy splňují přísné bezpečnostní požadavky.

První dva AW189 budou firmou Leonardo předány v prvním čtvrtletí roku 2025. V roce 2026 dodá Leonardo další tři stroje a Bell Textron čtyři vrtulníky Bell 525. Dodatečných šest vrtulníků bude Bellem postupně předáváno v souladu s dohodnutým výrobním plánem v létech 2027 až 2030.

Leonardo AW189

Obě smlouvy byly podepsány již 28. února, ale s jejich zveřejněním Equinor čekal s piety ke své zaměstnankyni, zdravotní sestře Reidun Hestetunové (61), která toho dne večer zahynula při zřícení vrtulníku S-92A (v.č. 920169 z roku 2012) poznávací značky LN-OIJ. Stroj s volacím znakem NORSAR6 společnosti Bristow Norway vykonával cvičný pátrací a záchranný let pro Equinor a havaroval asi 29 kilometrů západně od Bergenu. Všech pět zbylých členů posádky se podařilo zachránit.

Text: Jiří Kučírek
Ilustrační foto: Bell, Leonardo

Novinky

Odoberajte newsletter

Odoberajte najnovšie informácie o našej ponuke do Vašej emailovej schránky.