Hlavní obsah

RECENZE: Skupina The 1975 vzala fanoušky k sobě domů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pakliže se na jakémkoli koncertu ve sportovní hale přihodí, že se hned na začátku ti, kteří si zakoupili vstupenky k sezení, postaví, vydrží tak až do konce a ještě celou dobu tančí, šlo o znamenitý večer. Přesně to se přihodilo ve čtvrtek v pražské hale Fortuna. Z pódia to svým výkonem iniciovali britští The 1975.

Foto: Jordan Curtis Hughes/Dirty Hit

The 1975 přijeli ve skvělé formě.

Článek

Podle zpěváka Mattyho Healyho byl jejich název inspirován čmáranicemi, které našel na zadní straně knihy Na cestě amerického spisovatele Jacka Kerouaca. Hned s vydáním prvního alba v roce 2013 bylo evidentní, že se zrodila pozoruhodná kapela.

Prošla obdobími, kdy byla staršími posluchači i kritiky vnímána jen jako další kopie britpopových formací z devadesátých let, ale současně se stala tou, kterou milují dívky, což je obvykle důkazem generačního přijetí. Podporuje komunitu leseb, gayů, transsexuálů i bisexuálů a není jí jedno, jak lidé žijí.

Demonstrací jejích společenských postojů byl loňský polibek Healyho a baskytaristy Rosse MacDonalda na festivalu v Malajsii. Měl podpořit tamní menšiny, namísto toho však přinesl předčasný konec akce, vlekoucí se tahanici s pořadateli o kompenzaci ekonomických ztrát a obavy zainteresovaných, že menšiny v zemi budou pronásledovány více. Healy také s gustem líbal fanoušky, dělal to ještě v roce 2022, a několikrát podporu menšinám vyjádřil verbálně.

The 1975 zrušili koncerty v Asii. Nechtějí, aby jim tam říkali, s kým mohou mít sex

Kultura

Tahle kapela prostě umí přitáhnout pozornost, přesněji dovede přimět lidi k reakci. Před pár roky Healy pojídal při vystoupení v newyorské Madison Square Garden syrové maso. Loni ale slíbil, že si vše nechal projít hlavou a že se zklidní.

Možná proto působil tento syn britských herců Denise Welchové a Tima Healyho v Praze klidně.

Na pódiu sice chvílemi pokuřoval a možná do sebe vléval i nějaký alkohol, jinak ale neudělal nic, co by bylo v našich zeměpisných šířkách pobuřující.

Foto: Jaroslav Špulák

Pohled na pódium skupiny The 1975

Přitom bylo na co hledět. The 1975 vystavěli pódium jako byt. Scénu tvořily schodiště, obývací pokoje a pohovky osvícené tlumenými žlutými lampami. V pokojích stáli čtyři členové kapely plus čtyři doprovodní muzikanti.

Pořádek v bytě byl, řekněme, rockerský. Healy tu a tam zpíval usazený v křesle a jeho spoluhráči se k němu někdy přidali. Když šel set do finále, zmizel po svém akustickém vystoupení v obrazovce jednoho z mnoha televizorů. Pěvecký part tak přenechal hostující Polly Money, která zazpívala skladbu Jesus Christ 2005 God Bless America.

Diváci se evidentně dobře bavili. Valná většina z nich navíc znala texty písní tak dobře, že je od začátku do konce zpívala s kapelou.

Foto: Jordan Curtis Hughes/Dirty Hit

The 1975 postavili na nohy všechny diváky v hale.

The 1975 servírovali pop v jeho současné verzi, podložený patřičnou dávkou rockové výbojnosti a nezastírající, že devadesátkové ostrovní formace jim byly inspirací. Nálada, kterou v hale nastolili, byla radostná bez ohledu na to, o čem zrovna Healy zpíval.

Zhruba od své poloviny byl však koncert poněkud stereotypní, protože ona atmosféra se neměnila. Přibarvily ji jen zmíněný akustický bloček a sychravá skladba fallingforyou.

Foto: Jordan Curtis Hughes/Dirty Hit

Matty Healy na pódiu v hale Fortuna.

To, že na pódiu bylo osm zručných muzikantů, se promítlo do kompaktního zvuku. Healy v něm zpíval s lehkostí a solidně, jakkoli není typ zpěváka, jehož hlas je výjimečný.

The 1975 v Praze vzali příchozí k sobě domů. Nabídli jim nezapomenutelný večírek vystavěný ze smysluplných písní, otevřeli svá srdce a chovali se vlídně. Prokázali, že mají sebejistotu, díky které předtím vstoupili do hudebních dějin a ten post jsou schopni uhájit. Jako kapela své generace.

The 1975
hala Fortuna, Praha, 14. března
Hodnocení: 80 %

RECENZE: The 1975 upekli dort bez zajímavé chuti

Kultura

Na Rock For People jezdí lidé jako na dovolenou

Kultura

Může se vám hodit na Zboží.cz: Being Funny in a Foreign Language - The 1975

Reklama

Výběr článků

Načítám