5 otázek a odpovědí, jak funguje napojení vojenských verzí TOUGHBOOKů na systémy velení C4I

Odolné notebooky a tablety Panasonic TOUGHBOOK jsou plně připraveny pro nasazení ve všech typech armádních aktivit.

Praha 15. března 2024 – Sebastian Philipp je expertem na nástroje C4I, tedy Command, Control, Communications, Computer, Intelligence (velení, řízení, komunikace, počítač, inteligence) a jejich napojení na odolná zařízení Panasonic TOUGHBOOK upravená pro armádní účely. Nedávno nastoupil na pozici Key Account Manager ve společnosti Panasonic TOUGHBOOK, kde naplno využívá svoje zkušenosti z předchozí pracovní pozice ve velké zbrojařské společnosti. V pěti krátkých otázkách a odpovědích vysvětluje výhody propojených systémů a technologií, jejichž pomocí můžou vojenské organizace efektivně vést a řídit své jednotky v terénu.

1. Jak systémy C4I podporují rozhodování a schopnost reakce vojáků v terénu, zejména při dynamických nebo kritických situacích?

Zcela jednoduše, řídí se heslem „Vedení prostřednictvím informační výhody“. Systémy C4I jsou páteří každého moderního operačního velení. Zajišťují, aby potřebné informace z jednotlivých subsystémů byly dostupné té správné jednotce ve správný čas a na správném místě. Například operační příkazy pro zbraňové systémy založené na výsledcích průzkumu z dronů lze díky nim vytvářet rychle a předávat a provádět cíleně. Operační síly a armádní velitelé dnes disponují enormně širokým spektrem informací, které zásadně změnily operační scénáře a strategie z hlediska jejich dynamiky a přesnosti.

2. Jakým způsobem přispívají systémy velení a řízení k modernizaci a přizpůsobení ozbrojených sil současným a budoucím výzvám?

Vzhledem k současné situaci se urychlila modernizace mnoha západních ozbrojených sil. Kromě systémů těžkých zbraní se v současné době testuje a pořizuje mnoho nově vyvinutých systémů. Bezpilotní létání a pozemní systémy jsou jen jedním příkladem. Tyto systémy, vybavené moderním průzkumným zařízením, poskytují v reálném čase informace o pohybu nepřátelských jednotek nebo o terénních podmínkách. Tyto informace jsou však užitečné pouze tehdy, pokud je lze rychle zpracovat a předat dál. Proto je nezbytná přímá integrace těchto nových systémů do systému řízení C4I.

3. Jaké specifické vlastnosti nebo funkce zařízení TOUGHBOOK umožňují jejich nasazení ve spojení se systémy C4I?

Odolné tablety a notebooky Panasonic TOUGHBOOK jsou vyvíjeny pro maximální spolehlivost, zabezpečení a konektivitu. Jde přesně o ty klíčové body, které jsou pro systém C4I naprosto nezbytné. Systémy C4I se zřídkakdy používají v teplých, útulných kancelářích. Musí spolehlivě fungovat, ať se uživatel používá kdekoli od operační základny přes operační vozidlo až po úkryt vzdáleného průzkumného týmu, který operuje pěšky za nepřátelskými liniemi. Chlad, horko, sníh, déšť, písek, to vše musí počítače bez omezení vydržet. A přesně v tom spočívá síla TOUGHBOOKů! V kombinaci se širokou škálou konfiguračních možností a dostupných rozšíření jsou naše zařízení ideální IT platformou použitelnou kdekoli.

4. Jaké výhody nabízejí zařízení TOUGHBOOK z hlediska mobility a flexibility záchranných služeb?

Mise často závisí na rychlosti a obratnosti. Kompaktní a lehké IT platformy jsou pro systémy C4I nezbytné pro to, aby se jednotky mohly například v případě zjištění nějakého nebezpečí rychle stáhnout. Naše tvrzené TOUGHBOOKy nenabízejí pouze požadovaný výpočetní výkon a nezbytnou konektivitu pro přenos dat. Jsou také kompaktní a lehké díky pouzdru z hořčíkové slitiny. Integrovaná transportní rukojeť TOUGHBOOKů 40 a 55 je dalším malým, ale ne nedůležitým detailem. Naše zařízení také nabízejí jedinečné schopnosti, pokud jde o flexibilitu. Pevné disky s možností rychlého vyjmutí, baterie vyměnitelné za provozu a možnost vybavit zařízení uživatele dalšími vychytávkami v závislosti na tom, jak jej chce používat, jsou jen částí z výčtu těchto výhod.

5. Jaký vývoj nebo inovace očekáváte v budoucnu z hlediska integrace systémů C4I a zařízení TOUGHBOOK ve vojenském prostředí?

Zejména umělá inteligence poskytne systémům velení a řízení enormní zvýšení výkonu. V krátkodobém horizontu očekávám, že první systémy budou využívat AI pro zpracování a přípravu dat a také pro podporu rozhodování. Technicky zde samozřejmě stále existují určité problémy, jako je neustálé datové připojení, které je v současné době nutné k provádění výpočtů AI nebo ukládání obrovského množství dat. Ve vojenských operacích toto vše nelze provádět prostřednictvím veřejného cloudu. V blízké budoucnosti se toho ale určitě bude dít hodně. My v Panasonic TOUGHBOOK již také pracujeme na vhodných řešeních, která zjednodušují používání umělé inteligence na našich zařízeních.

Dalším tématem jsou privátní sítě 5G. Mnoho armád po celém světě v současné době testuje použití této technologie. Panasonic již má 5G řešení a naše TOUGHBOOKy G2 a 40 jsou vybaveny samostatnými moduly 5G.

Stáhněte si případovou studii o využití odolných zařízení Panasonic TOUGHBOOK v armádě zde.

Fotografie zařízení Panasonic TOUGHBOOK určených pro armádní využití si můžete stáhnout zde.

O skupině Panasonic

Společnost Panasonic Group, která byla založena v roce 1918 a dnes je celosvětovým lídrem ve vývoji inovativních technologií a řešení pro nejrůznější aplikace v oblasti spotřební elektroniky, bydlení, automobilového průmyslu, průmyslu, komunikací a energetiky, přešla 1. dubna 2022 na systém provozních společností, kdy Panasonic Holdings Corporation slouží jako holdingová společnost a pod její hlavičku spadá osm společností. Skupina vykázala konsolidované čisté tržby ve výši 8 378,9 miliardy jenů (cca 59,4 miliardy eur) za rok končící 31. března 2023. Chcete-li se dozvědět více o skupině Panasonic, navštivte: https://holdings.panasonic/global

O společnosti Panasonic Connect Europe

Společnost Panasonic Connect Europe zahájila činnost 1. října 2021 a vytvořila novou agilní organizaci zaměřenou na B2B.S více než 400 zaměstnanci vede podnik provoz se svou hlavní novou iniciativou B2B řešení nazvanou “Gemba Process Innovation”, podporovanou širokou škálou obchodních produktů.

Panasonic Connect Europe sídlí ve Wiesbadenu a skládá se z následujících obchodních jednotek:

  • Obchodní divize Mobile Solutions pomáhá mobilním pracovníkům zvyšovat produktivitu pomocí řady odolných notebooků, firemních tabletů a kapesních počítačů Toughbook.
  • Obchodní divize Media Entertainment zahrnující řešení vizuálních systémů, která nabízejí řadu vysoce jasných a spolehlivých projektorů, stejně jako vysoce kvalitní displeje; a Broadcast & ProAV nabízející řešení Smart Live Production z komplexního portfolia sestávajícího z PTZ a systémových kamer, videokamer, platformy Kairos IT/IP, přepínačů a robotických řešení, která jsou široce používána pro snímání živých událostí, sportovní produkci, televizi a studia xR.
  • Obchodní a průmyslová řešení poskytující technologická řešení na míru zaměřená na maloobchod, logistiku a výrobu. Navrženo tak, aby zvyšovalo provozní efektivitu a zlepšilo zkušenosti zákazníků a pomáhalo podnikům podávat co nejlepší výkony každý den.
  • Panasonic Factory Solutions Europe prodává širokou škálu inteligentních továrních řešení, včetně řešení pro výrobu elektroniky, robotických a svařovacích systémů a inženýrských softwarových řešení.

Pro více informací navštivte: https://eu.connect.panasonic.com

Navštivte stránku Panasonic Connect Europe na LinkedIn: https://www.linkedin.com/company/panasonic-connect-europe/