Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Risk vyšel a taekwondistka Štolbová se může těšit na olympiádu. Chci z ní medaili, říká

Jméno Petry Štolbové přibylo mezi účastníky pro olympijské hry v Paříži. Česká taekwondistka zariskovala s přechodem do jiné váhové kategorie, což jí vyšlo, a může se těšit na vrcholnou akci. V Paříži chce zabojovat o medaili. 

Je nám líto, video expirovalo.
Taekwondistka Štolbová o svém úspěchu v olympijské kvalifikaci

Štolbová loni získala stříbro na Evropských hrách v kategorii do 62 kilogramů, která ale není olympijská. V olympijských vahách se Štolbová prala v sedmašedesátce a byla například druhá na loňském ME. O dvě příčky jí unikl postup do Paříže ze světového žebříčku, z něhož se kvalifikovalo pět nejlepších.

Pro evropský kvalifikační turnaj o dvě místa na OH by byla v kategorii do 67 kg nasazenou dvojkou, ale všechno nakonec bylo jinak. S trenérem Viktorem Jankovským se pro změnu rozhodli, když propočetli pravděpodobnou cestu pavoukem v sedmašedesátce. "Do těch dvou zápasů by mi vyšly holčiny, se kterými už jsem párkrát šla a ani jednu jsem je neporazila. V pluskové kategorii (nad 67 kg) bylo míň lidí," řekla Štolbová.

Nakonec rozhodlo, že v nové kategorii Štolbovou soupeřky tolik neznaly. Svým rozhodnutím v Sofii všechny zaskočila. "Když jsme tam přijeli, nikdo to nečekal. Spousta lidí, i trenéři, si dělalo srandu, že jsem crazy a co dělám v plusku, když bych tamhle byla nasazená dvojka," vyprávěla Štolbová.

I její trenér byl nakonec z volby nervózní, ale Štolbová byla v klidu. Musela ale na poslední chvíli přibírat, aby ji do nové kategorie pustili. "Měla jsem 65 kilo. Při vážení jsem musela mít víc než 67,1, aby mě vůbec vzali do té pluskové kategorie. Takže jsem dopíjela vodu. Měla jsem na váze 68 kilo, takže jsem vypila dva a půl, tři litry vody těsně před vážením," popsala.

V taekwondu se bodují údery a kopy do vesty na hrudníku a kopy do hlavy chráněné helmou. Nejvíce bodované jsou kopy s otočkou, každý z nich je za čtyři body do těla a za pět bodů do hlavy. Kopy do vesty musejí mít určitou minimální sílu předepsanou pro danou hmotnostní kategorii. Měří to senzory na speciálních ponožkách. Se silou kopů Štolbová problémy neměla, i když měla hranici výše než obvykle. "To, co trénujeme, mi stačilo úplně bohatě," poznamenala.

Výhry nad Kowalczukovou a Izraelkou Danou Azranovou Štolbové zajistily letenku do Paříže. Postarala se o historický úspěch českého taekwonda. Tuzemské barvy budou pod pěti kruhy zastoupeny poprvé od premiéry tohoto sportu na OH 1988 v Soulu. Samotná kvalifikace na OH však není její konečnou metou.

"Když už jsem se tam dostala, tak se nechci jenom zúčastnit, jdu po medaili," prohlásila odhodlaně. A čeká ji nabírání kilogramů, které je pro ni náročné. "Určitě se budu snažit přibrat na svalové hmotě. Budu asi víc papat, abych pak nemusela pít tolik litrů vody, protože to nebylo nic příjemného," dodala Štolbová.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články