Hlavní obsah

Opilý policista, který vláčel dívku za vlasy, není mimo službu. Šel na neschopenku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Opilý pražský policista, který se agresivně choval před pražským klubem na Smíchově, kde napadal lidi a vláčel devatenáctiletou dívku za vlasy po silnici, není zatím postaven mimo službu. Jeho hrubými útoky se zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů, stejně tak řeší i jeho partnerku, která se incidentu účastnila a je také policistka. Ani ona není postavena mimo službu.

Foto: SíťX/@desoleole

Opilý policista napadl za pomoci přítelkyně dívku.

Článek

„Zatím nebyl postaven mimo službu, je v pracovní neschopnosti. Služební funkcionář shromažďuje podklady pro řízení ke zproštění výkonu služby,“ sdělil v pátek na dotaz Novinek mluvčí pražské policie Jan Daněk.

Opilý policista je podle informací Novinek z Oddělení hlídkové služby policie Praha 1. Ve slavnostní uniformě zhruba v polovině února před klubem na pražském Smíchově vláčel za vlasy devatenáctiletou dívku po zemi, klečel na ní a pokusil se napadnout i svědky, kteří jí přispěchali na pomoc.

Co incidentu předcházelo, není z bezmála minutového videozáznamu, který se objevil na sítích, jasné. Podle dostupných informací měl ale napadat i další lidi uvnitř klubu, včetně ochranky.

Chováním obou policistů se nyní zabývá Generální inspekce bezpečnostních sborů, která mimo jiné řeší podezření z trestných činů u příslušníků policejního sboru.

Postavení mimo službu v neschopence

Obecně zákon o služebním poměru policistů přímo neuvádí, že by neschopenka byla překážkou pro zahájení řízení o zproštění výkonu službu, jinými slovy postavení mimo službu. Paragrafy takové rozhodnutí popisují jako opatření, nikoli trest, kdy například policisté mimo službu mají nárok na příjem ve výši 50 % služebního příjmu. Účelem zmíněného opatření je zabránit příslušníkovi bezpečnostního sboru chodit do práce, což ale v případě nemocenské stejně nečiní.

„Vzhledem k tomu, že je věc ve fázi prověřování, nebudeme sdělovat žádné informace,“ odmítla sdělit bližší podrobnosti mluvčí inspekce Ivana Nguyenová. Dodala, že personální záležitosti jsou věcí služebního funkcionáře pražské policie.

Podle zjištění Novinek z důvěryhodného zdroje už vyšetřovatelé inspekce zahájili trestní řízení, protože policistu podezřívají z trestného činu výtržnictví.

V hledáčku i partnerka-policistka

Podle Daňka se inspekce, ale i služební funkcionář, zabývají také policistovou partnerkou, která mu v jeho agresivním počínání pomáhala. I ona je strážkyně zákona, pracuje zřejmě u pražské dopravní policie. Služební funkcionář u policie řeší práva a povinnosti policistů související s jejich služebním poměrem.

Svědkyně o opilém policistovi: Napadli i s přítelkyní sedm lidí

Krimi

„Její případ je v kompetenci inspekce, takže také shromažďujeme podklady k té věci, abychom mohli v případě rozhodnout o kázeňském přestupku, nebo abychom mohli tu věc řešit. V tuto chvíli ale zatím nevíme, zda se dopustila přestupku nebo trestného činu,“ přiblížil Novinkám Daněk.

V případě, že by ukázalo, že by se aktéři dopustili trestného činu, museli by být od sboru propuštěni. Dle informací deníku Blesk.cz už dotyčný policista byl v minulosti kázeňsky potrestán za přestupkové jednání, na propuštění nebo zproštění výkonu služby to prý nebylo.

Policejní prezidium se už od incidentu ve čtvrtek distancovalo a uvedlo, že jde o „selhání jednoho policisty“, nikoliv celého sboru. „Toto jednání považujeme za naprosto neakceptovatelné a neomluvitelné. I tak se omlouváme. Můžeme vás ujistit, že rozhodně nejde o běžné chování našich kolegů a pražský ředitel bude proto v dalším postupu nekompromisní,“ uvedla policie ve vyjádření na síti X.

Novinky požádaly o vyjádření také ministra vnitra Víta Rakušana (STAN), pod kterého policie spadá, zatím nereagoval. Ve čtvrtek na síti X ale napsal k prohlášení policie: „Policie si nezaslouží, aby jí podobní lidé kazili jméno,“ napsal ministr vnitra.

Pochybný zásah u zpitého policisty, co vláčel dívku v Praze: Řeší se nečinnost přivolané hlídky

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám