Ralf Schumacher promluvil o nedostatku mladých jezdců v F1

Ralf Schumacher promluvil o nedostatku mladých jezdců v F1

Ralf Schumacher, bývalý pilot formule 1, pochybuje o setrvání Fernanda Alonsa na startovním roštu. Také vyjádřil svůj názor ohledně nováčků ve sportu. Podle něj se týmy bojí nasazovat mladé jezdce.

Od návratu do formule 1 v roce 2021 setrvává Fernando Alonso jako jeden z nejkonzistentnějších závodníků na startovním roštu, v minulém roce se na pódiu objevil celkem osmkrát. Dvaačtyřicetiletý Španěl před začátkem sezóny 2024 prozradil, že v zimní přípravě dosáhl svých zatím nejlepších výsledků a naznačil, že by mohl být připraven vydržet ve formuli 1 až do padesáti let. Druhý nejstarší jezdec na roštu, Lewis Hamilton, svou úspěšnou kariéru bude nadále v příštím roce budovat ve Ferrari, kde podepsal víceletou smlouvu.

V letošní sezóně zůstal startovní rošt poprvé beze změny, a již potřetí za posledních pět let do královny motorsportu nepovýšil vítěz formule 2. Ralf Schumacher se domnívá, že nedostatek testování během sezóny znevýhodňuje nadějné talenty a vyzval ke změnám, které by tento začarovaný kruh přerušily. „Místo nich závodí dvaačtyřicetiletý Alonso. Nic proti Alonsovi, ale cílem formule 1 nemůžou být starší a starší (jezdci – pozn. redakce),“ řekl bývalý závodník pro Speedweek.

Když si v minulé sezóně Daniel Ricciardo zlomil zápěstí, tak dostal prostor pro debut Liam Lawson. Mladý Novozélanďan ohromil při svých pěti závodech, v Singapuru obsadil deváté místo, ale nyní se vrátil na vedlejší kolej, protože si RB ponechalo svou jezdeckou dvojici. V letošní sezoně vedla operace zánětu slepého střeva Carlose Sainze během Velké ceny Saúdské Arábie k prvnímu závodu Olivera Bearmana, který Španěla vystřídal ve Ferrari. Přestože se účastnil pouze jednoho tréninku, tak se osmnáctiletý Brit kvalifikoval na jedenácté pozici a v sobotním závodě získal body a sedmé místo. Překonal jak Lewise Hamiltona, tak Landa Norrise.

Bylo opravdu důležité, aby někdo přišel, byl do toho vhozen, a získal skvělý výsledek. Každý tým se téměř bojí přijímat nové jezdce. Doufejme, že to povede k tomu, že se objeví noví jezdci.“

Oliver Bearman po závodu pokračoval v testovacím programu ve formuli 1 společně s Ferrari na testovacím okruhu ve Fiorano, kde vyzkoušel monopost z roku 2022 F1-75. V budoucnu se bude účastnit šesti tréninků z Haasem, přesto Frédéric Vasseur zamítl šance, že by se objevil ve formuli 1 v roce 2025: „Zajel jeden závod. Myslím, že nejlepší způsob, jak mu pomoct, je nedělat dnes závěry. Dobře, musíme to brát s nadhledem, během sezóny bude mít další příležitosti v trénincích, aby otestoval auto. A my to uděláme pořádně. Hlavním záměrem je, ať zůstane tuto sezónu v F2. Má před sebou velkou výzvu a já budu mít na paměti, že měl před sebou pole position a já mu pokazil víkend ve formuli 2. Tady ho čeká velká výzva a je to první výzva sezóny.“

Sdílejte na:
Zavřít