Postřelený orel mořský bojuje o život a není jediný.

(15. 03. 2024, ČR) Vlašimská záchranná stanice nedávno přijala orla mořského, který byl vážně postřelen někde v okolí Pacova. Případ vyšetřuje policie. Střelba na zvířata, která nespadají do kategorie lovné zvěře, je trestná pro všechny bez výjimky. Obzvlášť, když se jedná o kriticky ohrožený druh, kterým je i orel mořský. Počty postřelených zvířat v záchranných stanicích neubývají. V loňském roce bylo Národní sítí záchranných stanic, kterou koordinuje Český svaz ochránců přírody, zaevidováno 43 postřelených volně žijících zvířat. Od počátku roku 2024 je orel již dvanáctým postřeleným ptákem, který bojuje o život v záchranné stanici.

Dne 10. března 2024 byl nalezen v Dobré Vodě u Pacova zraněný orel mořský. Nálezce kontaktoval záchrannou stanici ve Vlašimi, která se pro něj neprodleně vydala. Po bližším ohledání bylo zjištěno, že zlomeninu levého křídla způsobil zřejmě výstřel z brokovnice. Předoperační rentgen pak odhalil brok zaseklý v oblasti loketní kosti. Pracovníci záchranné stanice následně informovali policii, která zahájila vyšetřování. Orel se po náročné operaci zotavuje, ale jeho další osud je nejistý. Asi přežije, zda se však bude moci vrátit do přírody, to ukáže čas.

Národní síť záchranných stanic se intenzivně věnuje nejen přímé péči o zvířata, ale i výchově a osvětě. Jejich cílem je eliminovat nebezpečná jednání, jichž se proti divokým zvířatům často nevědomky dopouštíme. Úmyslná poškozování zvířat, mezi která patří i jejich střílení, však zjevně ani intenzivní výchovou stanice neomezí. Zde pomůže pouze důsledná práce orgánů činných v trestním řízení. A to je bohužel slabina celého procesu. Viník prakticky nikdy není dopaden, natož aby byl exemplárně potrestán. Ti, co legálně chodí se střelnou zbraní po přírodě, o takových jedincích ve svých řadách dobře vědí, leč je z důvodů falešné kolegiality mezi sebou tolerují.

 

Na činnost záchranných stanic můžete přispět prostřednictvím darovacího portálu daruj.zvirevnouzi.cz anebo přímo na sbírkový účet 33553322/0800. Orli i záchranné stanice Vám poděkují.

 

Kontakt:
Petr Stýblo, Český svaz ochránců přírody, , 602 395 473
Alena Konvalinová, Záchranná stanice Vlašim, , 724 101 784

Fotografie k případu postřeleného orla volně k použití: https://www.uschovna.cz/zasilka/OQ2FYJCRB3GUK4E8-FEK/X4HH7P99WT

 

Národní síť záchranných stanic v tomto roce kromě Ministerstva životního prostředí podpořilo i Ministerstvo zemědělství. Generálním partnerem Národní sítě záchranných stanic je v roce 2024 společnost Billa. Péči o zraněné orli a sokoli v záchranných stanicích podporuje společnost Orlen. Děkujeme!

Aktuální stav konta sbírky 33553322/0800
(k 17. 4. 2024)

1 677 474 Kč

Děkujeme!

CHCI TAKÉ PŘISPĚT

Pomoc volně žijícím zvířatům už nemůže být snazší. Stáhněte si aplikaci Zvíře v nouzi