Krimiseriály a dokumenty na motivy skutečných případů, které se u nás udály a doslova otřásly celou republikou, jsou mezi diváky velmi oblíbené. Není divu, že je Voyo zařadilo do svého vysílání a v letošním roce se tak mohou diváci těšit na mnoho nových počinů. S novým dokumentem, který odkrývá podrobnosti jednoho z nejhorších zločinů v dějinách České republiky, přichází scenárista Miroslav Vaňura a také režisér Petr Hátle. Otřesný případ manželů Stodolových se tak znovu dočkal zpracování, a to jak v podobě dokumentu Případ Stodolovi, tak i filmu, který právě běží v kinech.

-reklama-


Kdo je Miroslav Vaňura?

Miroslav Vaňura je známý scenárista, režisér, novinář a moderátor, který se už řadu let pohybuje v oblasti kriminalistiky – jen na té správné straně zákona. S manželkou Danou zpracovávají skutečné případy a příběhy lidí, kteří se ocitli v nesnázích. Díky jejich práci tak diváci mohli zhlédnout například snímek Seznam se bezpečně. Ten pojednává o nástrahách na internetu. Pro Českou televizi pak zpracovali cyklus dokumentů Legendy záchranářství a Legendy kriminalistiky.

Vaňura pochází z Hradce Králové, kde žije se svou druhou manželkou a třemi dětmi. V televizi a rozhlase působí už od roku 1991. V současné době jeho počiny můžeme vidět také na Voyo v podobě nového kriminálního dokumentu, který pojednává o případu manželů Stodolových, který neměl v Česku obdoby.

Vraždící manželé v novém dokumentu

Jaroslav Stodola a Dana Stodolová (rozená Bábiková) patří mezi nejhorší sériové vrahy v novodobé historii České republiky. Na začátku milénia, mezi lety 2001 a 2002, okradli a zavraždili osm seniorů. Dopustili se ale mnohem více násilných trestných činů, prokázáno jich bylo celkem 17. Tento na první pohled nenápadný manželský pár se soustředil na lidi důchodového věku žijící na vesnici.

Vraždy dokázali velmi dobře maskovat tak, aby to vypadalo, že senioři zemřeli nešťastnou náhodou, spontánně, nebo spáchali sebevraždu. To jim umožňovalo páchat další trestné činy bez toho, aniž by se museli obávat policie. Dopadení tohoto páru byla víceméně náhoda. Stodolovi byli následně odsouzeni na doživotí.

Vaňurův dokument představuje dosud nejpodrobnější rekonstrukci policejní práce v souvislosti s případem Stodolových. V pětidílné minisérii Případ Stodolovi se objeví dosud nezveřejněné záběry a svědectví.

Nejpodrobnější rekonstrukce policejní práce a detailní kriminologický pohled na případ nejznámějších českých sériových vrahů – to je nová pětidílná dokumentární série Mirka Vaňury Případ Stodolovi, kterou můžete od pátku 15. 3. zhlédnout na Voyo. Všech pět epizod najednou.

 

 
 
 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Příspěvek sdílený Voyo.cz (@voyo_cz)

 

Stodolovi také v kinech

A pokud vás příběh manželů Stodolových zaujal, můžete jej od 29. února vidět také ve zfilmované podobě v kinech. Ve filmu podle skutečné události režisér a scenárista Petr Hátle odhaluje život a zločiny manželů Stodolových. V hlavních rolích se představila Lucie Žáčková jako Dany a Jan Hájek coby její manžel Jaroslav.

Záměrem režiséra nebylo představit manžele jako vraždící monstra, ale kriminologickým pohledem poodkrýt jejich skutečný život, motivy, které je vedly k hrůzným činům, a poukázat na to, že i přes to všechno to byli lidé z masa a kostí. Navíc k vraždám jim svým způsobem „dopomohl“ i systém, který selhal v mnoha ohledech, a k jejich zatčení přispěla pouhá náhoda.

Zdroje: databazeknih.cz, kmc.cz, tv.nova.cz, ceskobudejovickydenik.cz, echo.24.cz, Voyo – Případ Stodolovi

-reklama-