KURÁTORSKÉ KLIKÁNÍ #62: ÚNOR 2024

V únoru jsem se, stejně jako v lednu a v žádném předchozím měsíci a roce svého života nenudila. :) Výsledkem je, že zase utekl rychleji, než jsem stihla posbírat, co dobrého jsem kde přečetla, viděla, slyšela. Ale mám to! A tady to je. 





👉 "Před čtyřmi lety jsem málem nešla na gynekologickou prohlídku. Kampaň Měsíc raka Lucie Bittalové mě naštěstí naučila "nebýt blbá". Jestli už prohlídku třeba i roky odkládáte, tohle by vás mohlo donutit zvednout telefon a objednat se

👉 V brněnské Knihovně Jiřího Mahena půjčují i e-knihy. Já si vypůjčila Černočerné srdce a je to důvod, proč tahle desítka vychází se zpožděním. :) Mám takové tušení, že už jsem o e-výpůjčkách věděla, ale nějak jsem na ně zapomněla? Tak pokud vy taky nebo jste nevěděli, teď víte. 

👉 Jak žít dobrý život? Slyšela jsem za čtyřicet let mnoho mizerných i mnoho dobrých tipů, ale tenhle od Ladislava Zibury mě upřímně dostal. Zaznívá v podcastu "Brain We Are", který celý stojí za poslech. Ale jestli nemáte čas, tip na dobrý život je až úplně na konci. Pusťte si povídání od druhé hodiny dál a tam to bude. 

👉 O tom, jestli někdo pozná jestli a jak bude úspěšné které dítě, mám silné pochybnosti. Což ovšem nic nemění na tom, že tento rozhovor s Janou Bartošovou je podle mě výborně udělaný

👉 Podcasty Petra Ludwiga už moc neposlouchám, ale tento je ve výběru díky hostovi Václavu Dejčmarovi a jeho postřehům o Singapuru. Přišel mi do aplikace zrovna ve chvíli, kdy nedokážu přestat přemýšlet nad tím, jakou si v Česku vychováváme budoucí občanskou společnost a jakou naději dáváme do života dnešním teenagerům. Tedy mladým dospělým, co se do puberty dostali za covidu, mají kupu psychických problémů a teď jim ještě řekneme, že se - ani jedničkáři - nedostanou na střední školu, kam chtěli? - Jenom prosím, než mi sem nebo na sítě někdo napíše, že když budou všichni studovat, kdo nám bude stavět domy nebo třeba opravovat záchody, poslechněte si nejdřív ten podcast. 

👉 Když jsme u těch škol. Martin Jaroš napsal předlouhý článek o tom, jak si vybrat a dostat se na dobrou univerzitu v zahraničí. (Ano, ty školy mě teď hodně zajímají.) 

👉 Odlehčíme. :) A najíme se. Tady máte fantastické pad thai s ingrediencemi, co se běžně dají sehnat v Česku. 

👉 A zpátky do Asie. Pokud vás zajímá Asie, hlavně Čína a Korea, Dominika Sakmárová o ní dělá mimořádně informačně a zajímavostně nabitý instagramový profil. Krásné obrázky k tomu! 

👉 Jak pracovat na nápadech, aby to nebyly pořád jenom nápady, jak se soustředit, odstřihávat se od světa, být v klidu je nejen moje dlouhodobé téma, ke kterému se čas od času zjistit něco nového, co už jsem někde neslyšela nebo neviděla milionkrát. Pokud vy taky, tak tady by to mohlo být. Mimochodem, s Calem Newport jsem kdysi dělala rozhovor pro Jobs.cz. Ten je případně tady

👉 Filmy sem moc nedávám, a tak je čas na výjimku nazvanou Anatomie pádu. Jak to může někdo tak dobře napsat? Tak dobře natočit? Tak dobře zahrát? říkala jsem si u toho celé dvě hodiny. Které jsem plánovala rozkouskovat na menší seriálové porce. No - nevyšlo to. :)