Sparta zdolala v prvním čtvrtfinále Liberec 3:2 po nájezdech, rozhodl Irving

foto Čtvrtfinále play off hokejové extraligy - 1. zápas HC Sparta Praha - Bílí Tygři Liberec, 15. března 2024, Praha. Zleva David Vitouch ze Sparty a Ian McCoshen z Liberce.

Praha - Hokejisté Sparty vyhráli úvodní zápas čtvrtfinálové série play off extraligy nad Libercem 3:2 po samostatných nájezdech. Pražané před 11.776 diváky otočili stav z 0:1 na 2:1, ale v čase 58:05 vyrovnal Michal Bulíř. V nájezdech pak chytil Jakub Kovář všechny čtyři pokusy hostů, ze sparťanů se prosadili Aaron Irving a Roman Horák, jenž si v utkání připsal dvě nahrávky. Bílým Tygrům nepomohlo k úspěchu ani 44 zákroků gólmana Dávida Hrenáka za 80 minut hry. Druhý zápas je na programu v sobotu v Praze od 18 hodin.

"Pro nás je hodně důležité, že jsme to zvládli. Není vůbec lehké naskočit po delší době do takového tempa, i když se na to člověk připravuje," řekl domácí útočník Filip Chlapík. "Dali jsme do toho všechno, ale teď to musíme hodit za hlavu a soustředit se na zítřek. První bod není všechno, ale pro určitou pohodu je určitě příjemné, že se to obrátilo na naši stranu. Tím spíš, když jsme dostali gól na 2:2 takhle na konci," uvedl.

Utkání začalo v ohromném tempu a nažhavení Pražané, kteří nastoupili po takřka dvou týdnech od posledního zápasu bez klíčového centra Sobotky, byli v útoku o poznání aktivnější. Na střely na branku vyhráli 14:5, jenže neproměňovali šance.

Ve čtvrté minutě se nedostal Krejčík k zakončení do odkryté branky, jak by potřeboval. Vzápětí se před Hrenákem ocitl osamocený Řepík, ale liberecký gólman měl v jejich souboji navrch. Horákovi na poslední chvíli zabránil ve skórování skvělým obranným zákrokem Derner.

Do vedení tak šli Bílí Tygři. Na Flynnovo vyhození vzduchem nedosáhl nad hlavou Moravčík, za ním si našel kotouč kanonýr Rychlovský a v první vážnější šanci hostů prostřelil brankáře Kováře. Hrenák, který si připsal asistenci, jen krátce poté vytěsnil velmi dobrý pokus Horáka.

Relativní klid v úvodu druhého dějství změnila přesilovka Sparty po vyloučení Knota. Kousal nabil ve 25. minutě na modrou čáru Krejčíkovi, který si rychle zpracoval kotouč a pak ho výstavní ranou poslal pod horní tyčku. Vyrovnání sparťanům pomohlo a opět převzali iniciativu.

Forman to zkusil pohotovým bekhendem z otočky, ale Hrenák byl při zákroku pravým betonem dostatečně rychlý. Krátce po polovině základní hrací doby už šli domácí do vedení, když se dostal po odrazech kotouče k dorážce na brankovišti David Vitouch a překonal Hrenáka. Ve 34. minutě mohlo být vyrovnáno - dalekonosný pokus Filippiho zastavila tyčka.

Sparta se ve třetí části zaměřila na pečlivé střežení těžce vydobytého náskoku. V 53. minutě se týmy vystřídaly ve slibných šancích. Bulířův dobře mířený pokus vytěsnil pozorný Kovář, na druhé straně měl Hrenák štěstí, když mu Chlapíkův pokus proletěl pod betonem, ale skončil těsně vedle branky.

Necelé dvě minuty před vypršením základní doby se radovali z vyrovnání Severočeši. Filippi zkusil překvapit domácí střelou z otočky od modré čáry, puk těsně před Kovářem tečoval klečící Bulíř a kotouč si našel skrze Kovářovu výstroj cestu za brankovou čáru.

"Není naším stylem, abychom hráli na patách, ale stalo se. Je to trochu takový lidský automatismus. Někdy to má logiku, jindy ne. Soupeř pak vyrovnal, to se prostě v hokeji stává," řekl domácí kouč Pavel Gross.

V prodloužení pálil ostře Kousal, Hrenák zasáhl. Stejně dobře si vedl i proti Lajunenově bekhendovému pokusu zblízka. Bílí Tygři pak zle zatápěli domácím po Chlapíkově faulu, ale Kovář předvedl několik skvělých zákroků. Prakticky jistý gól chytil Bulířovi. I proto nerozhodlo ani 80 minut a došlo až na nájezdy.

"Hokejka tam bohužel byla... Úplně příjemně mi nebylo. Docela dlouho jsem se takhle necítil, protože samozřejmě když pak dostanete gól, jde to všechno za vámi. Kluci ale odvedli v oslabeních skvělou práci. V hloubi duše jsem doufal, že to vyjde. A 'Kovi' tam předvedl neuvěřitelné zákroky, to bylo skvělé. Vychytal pár gólů. Ale myslím, že i všichni ostatní kluci to úžasně odpracovali," řekl Chlapík.

Rozstřel začala Sparta úspěšně zásluhou Irvinga. Ve třetí sérii ho napodobil Horák. Hosté ze čtyř pokusů na skvěle chytajícího Kováře recept nenašli.

"Ukázali jsme charakter a sílu našeho mužstva, že se nikdy nevzdáváme. Všichni jsme věřili až do poslední chvíle a byli jsme za to odměnění vyrovnáním. Posledních deset minut (základní doby) a v prodloužení jsme byli lepším týmem, ale bohužel," litoval liberecký útočník Tomáš Filippi.

Hlasy trenérů po utkání:

Pavel Gross (Sparta): "Jsou to zápasy play off a každý z nich bude mít jiný charakter. Věděli jsme, že budeme hrát proti silnému mančaftu. Bylo to odmakaný z obou stran a my jsme strašně rádi i za takové vítězství na penalty. Bereme ho a zítra jedeme dál."

Filip Pešán (Liberec): "Sparta měla lepší vstup do zápasu i potom do prodloužení, jinak myslím, že po většinu utkání to bylo vyrovnané. Dokonce si troufnu tvrdit, že jsme v některých pasážích v útočném pásmu domácí přehrávali. Měli jsme šance, měla je ale i Sparta. Myslím, že z toho byla po 60 minutách asi zasloužená remíza. Za prodloužení jsme si možná zasloužili ten vítězný gól o malinko více my, ale zatímco Sparta přesilovku využila, my nikoliv, což byl dnes asi ten jazýček na vahách."

HC Sparta Praha - Bílí Tygři Liberec 3:2 po sam. nájezdech (0:1, 2:0, 0:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 25. Krejčík (P. Kousal, R. Horák), 31. D. Vitouch (R. Horák, Kempný), rozhodující sam. nájezd Irving - 11. Rychlovský (Flynn, Hrenák), 59. Bulíř (Filippi, McCoshen). Rozhodčí: Ondráček, Květoň - Ondráček, Zíka. Vyloučení: 3:1. Využití: 1:0. Diváci: 11.776.

Sestavy:

Sparta: Jakub Kovář - Mozík, Kempný, Mikliš, Krejčík, Irving, Moravčík, Němeček - Chlapík, R. Horák, D. Vitouch - Řepík, O. Najman, P. Kousal - M. Forman, J. Lajunen, Buchtele - Harper, Konečný, K. Hrabík. Trenér: Gross.

Liberec: Hrenák - Knot, McCoshen, Melancon, M. Ivan, Budík, Derner, Aubrecht - Faško-Rudáš, Filippi, J. Vlach - Flynn, A. Najman, Rychlovský - Hawryluk, Bulíř, Birner - Kelly Klíma, J. Šír, Zachar. Trenér: Pešán.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 26.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je neděle 26. května 2024

Očekáváme v 14:00 23°C

Celá předpověď