Doba čtení:1 m, 37 s
Petr Kusý byl od srpna 2019 do konce roku 2022 členem Rady Energetického regulačního úřadu. Foto: Pixabay LinkdIn

Elektroenergetické datové centrum (EDC) nově povede z pozice předsedy představenstva Petr Kusý. Bývalý radní Energetického regulačního úřadu (ERÚ) nahradil v čele společnosti Richarda Kabeleho, který se přesunul na pozici místopředsedy představenstva. Představenstvo naopak opustil Lukáš Křivanec. EDC bude podle loni schválené novely energetického zákona vyhodnocovat tzv. komunitní sdílení elektřiny.

Jedním z klíčových předpokladů komunitního sdílení elektřiny je zprovoznění služeb EDC. Přicházím s vědomím dříve stanoveného termínu 1. srpna 2024 pro start jeho fungování a udělám maximum pro to, abychom byli včas připraveni. Klíčovým požadavkem pro správné fungování EDC je nyní vybudování IT systému, který bude v řádu desítek minut schopen přijímat, vyhodnocovat a odesílat velké objemy naměřených dat,“ uvedl po svém jmenování Kusý. Komunitní energetika spočívá v tom, že lidé či instituce sdílí energii vyrobenou ve společných výrobnách.

EDC bude pracovat s daty z měření od provozovatelů distribučních soustav. Z těchto dat bude denně vyhodnocovat sdílení elektřiny a výstupy bude poskytovat operátorovi energetického trhu, distributorům a dalším oprávněným subjektům. Ze začátku přitom EDC většinu činností kvůli urychlení svého fungování svěří subdodavateli.

Hrozí uzavření také uhelných elektráren ČEZ?

Výsledek první fáze spojené se samotným rozjezdem společnosti bude do značné míry záviset na týmové práci celého představenstva EDC a na součinnosti našich akcionářů. Přibližně za měsíc plánujeme představit základní popis fungování, registrací a dalších funkcionalit zejména pro oblast sdílení elektřiny. Plný provoz EDC, který by podporoval nejen komunitní sdílení elektřiny, ale také zajišťoval data pro umožnění flexibility, akumulace a agregace, je naplánovaný na polovinu roku 2026,“ podotkl Kusý.

Petr Kusý byl od srpna 2019 do konce roku 2022 členem Rady Energetického regulačního úřadu. Jeho pozice v radě je od té doby neobsazena. Kusý se následně přesunul na manažerskou pozici do PREdistribuce.

EDC vlastní stejným podílem akcií společností ČEZ Distribuce, EG.D, PREdistribuce a ČEPS.

Close

Generic selectors
Pouze přesná schoda
Hledat v titulcích
Hledat v obsahu
Post Type Selectors
Hledat pouze v kategorii
Energetická bezpečnost
Komentáře
Rozhovor
Videa
Z domova
Zajímavosti
Ze světa