Geisslers Hofcomoedianten

Simply Simplicius aneb Svatá prostoto!

Premiéra: 29.4.2023 | 2:00
Podle románu Hanse Jakoba Christoffela von Grimmelshausen „Dobrodružný Simplicius Simplicissimus“. Překlad románu: Jaroslav Zaorálek. Dramaturgie: Helena Koblischková. Výprava: Veronika Traburová. Hudba: Bartoloměj Veselý, Kristina Kukrálová. Texty písní: Bartoloměj Veselý. Choreografie: Kamila Mottlová. Režie: Petr Hašek.
Nově-barokní adaptace románu Hanse Jacoba Christoffela von Grimmelshausena „Dobrodružný Simplicius Simplicissimus“ z let 1668 a 1669, který je považován za nejvýznamnější prozaické dílo baroka. Forrest Gump v kulisách třicetileté války. Nevěděl nic, ale naučil se, co je dobré. A pak poznal lidi. Lidi byli ve válce a válka byla v nich. Cesta obyčejného kluka bojištěm života plná výher, proher a touhy být zase dobrý...
14!  
Geisslers Hofcomoedianten
Hodnocení inscenace
Redakce
70 %
Uživatelé
76 %
kontroverzní inscenace (145.)
76101000
Hodnocení redakce
Pavel Širmer 70 %
Chci vidět - přidat do seznamu

Volby

Hodnocení (11)

HODNOCENÍ REDAKCE
Pavel Širmer  70 %
11.3.2024 | 2013 hodnocení
+ souhlasím
Děj rozsáhlého barokního románu převedla H. Koblischková do scénáře s ohledem na potřeby souboru, z jehož ostatní tvorby se inscenace P. Haška nikterak nevymyká, i když kombinace činohry, pohybu a hudby je opět postavená trochu jinak. Moderní pohled na třicetiletou válku, v jejímž víru obyčejný kluk „dospěje“. Vyznění by neublížilo zjednodušení děje a vypuštění některých epizod. Činoherní složka stojí na hlavním představiteli V. Franců a P. Šmídovi přecházejícím mezi mnoha postavami; oba podávají skvělé výkony v partech náročných i pohybově. Nezvyklým dotvářením děje jsou písně s anglickými slovy v podání C. Eftimiadisové a B. Veselého.
HODNOCENÍ UŽIVATELŮ
Guildenstern  50 %
25.4.2024 | 444 hodnocení
+ souhlasím
V. Franců i P. Šmíd jsou herečtí chameleoni a oba potí krev, přesto jsem se bohužel na poetiku inscenace nějak nedokázal naladit a nechalo mě to celkově dosti chladným. Ani "přestávková" etuda mi nepřišla nijak zvlášť zajímavá.
Lolek  90 %
16.3.2024 | 16 hodnocení
+ souhlasím
Skvělé. Oba hlavní představitelé brilantní! ????
Braddy  90 %
19.10.2023 | 200 hodnocení
+ souhlasím
(+2)
Naprosto skvělé! Dvě hodiny balancování na šikmé ploše, které musí být extrémně náročné pro herce a přesto působí ladně a lehce. Vojtův Simply dojímá, baví a někdy to i muselo fyzicky bolet. S Petrem spolu opět perfektně ladí a věříte jim všechny scény a postavy. A na přestávku se vyplatí neodcházet :)
Teufel  90 %
10.10.2023 | 78 hodnocení
+ souhlasím
(+1)
Šikmá plocha světa, dokonalé výkony titulních představitelů, fyzično, trochu se vypráví ale hodně prožívá aniž by se tlačilo na pilu. Petr Šmíd má na pomoc stylizaci a Vojtěch Franců prostě je Simply. Mrtvoly padají, zem pohlcuje... jednou dole a jednou nahoře. Bez znalosti předlohy jsou některé části příběhu nedosloveny, ale nevadí to. Na přestávku škoda chodit a dvě hodiny utečou jako nic, hluboký dojem zůstane.
Thebreberkova  90 %
5.6.2023 | 18 hodnocení
+ souhlasím
Velmi fascinující výjev na české divadelní scéně. Skvěle propracované herecké výkony (především Petr Šmíd v nespočtu různých střídajících se hereckých poloh). Zajímavé hudební zpracování (ač místy lehce falešné). Ale především úchvatné vizuální a choreografické zpracování, kdy herci neopouštějí ani na chvíli pódium. Jen pozor, já jsem knihu četla, takže jsem znala kontext, ale třeba přítel, který ji nečetl, říkal, že mu trochu kontext chyběl, o čem to vlastně má být. Jo a taky pozor přední řady! Občas tam stříká živočišnost z pódia a padají vám herci k nohám... :-P
J.anek  100 %
30.4.2023 | 479 hodnocení
+ souhlasím
(+2)
Nejslavnější barokní román ožívá ve Vile Štvanice na nebezpečně prudké šikmě ve tvaru kruhu, která symbolizuje svět. Všechnu jeho krutost, záludnost i krásu.
Skvěle vyluhovanou trestí z románu Hanse Jakoba Christoffela von Grimmelshausen nás provázejí Vojtěch Franců a Petr Šmíd. (více v článku na blogu)
Progresivistka  20 %
23.4.2024 | 4 hodnocení
+ souhlasím
Zaslouzi si toto predstaveni jen 20 %, kdyz jsem videla asi prvnich 20 minut? Asi ne, ale vyslechnete me, prosim. Nevedela jsem, do ceho jdu, a byla jsem vsemu otevrena. Prvnich cca 15 minut me prijemne prekvapilo a bavilo me. Nicmene, kdyz prisla na radu scena, ve ktere vsichni jakoby zvraci do kyble a nasledne to hazeji na Simplyho, naprosto me to odradilo. Zbytecne, nechutne, extremni. Proto jsem i zahy predstaveni opustila.
Vencis  90 %
15.3.2024 | 27 hodnocení
David S.  70 %
7.3.2024 | 11 hodnocení
Kytina  70 %
25.2.2024 | 181 hodnocení

Komentáře uživatelů nevyjadřují stanovisko redakce. Názory jednotlivých redaktorů nemusejí vždy vyjadřovat stanovisko celé redakce.