Naďa Urbánková změnila mindrák na módní doplněk: Své ikonické brýle si sama dotvářela, prozrazuje její dcera Jana Fabiánová

Naďa Urbánková byla první českou propagátorkou brýlí: Ženský mindrák dokázala změnit v módní statement, říká její dcera Jana Fabiánová
Zdroj: Herminapress/koláž Lifee
Zpěvačka Naďa Urbánková začala brýle nosit na popud principála divadla Semafor, Jiřího Suchého.Naďa Urbánková s Marcelou Holanovou v zákulisí příprav jednoho z koncertů.Naďa Urbánková s jejím typickým blond účesem.Naďa Urbánková byla první českou propagátorkou brýlí.+ 11 fotek+ 12 fotek

Zpěvačka Naďa Urbánková (†83) proslula mimo jiné také svým ikonickým módním stylem, kterému vévodily především brýle s nápadnými obroučkami. Pozadí vzniku jejího poznávacího znamení teď v rozhovoru pro Lifee odhalila dcera zpěvačky Jana Fabiánová (45), která aktuálně připravuje velký vzpomínkový koncert. Čím byly brýle Nadi Urbánkové tak jedinečné?

Veronika Nováková
Veronika Nováková 16. 03. 2024 08:00

Zpěvačka Naďa Urbánková (†83) zemřela začátkem února roku 2023 a jak nám její dcera Jana Fabiánová v rozhovoru prozradila, vzpomínky na milovanou maminku jsou stále citlivou záležitostí. Přesto se rozhodla za pomoci přátel uspořádat jediný vzpomínkový koncert, který proběhne už 11. dubna ve velkém sále pražské Lucerny. "Je to rok, co zemřela a je to pořád těžké, určitě to chápe každý, komu odešel milovaný rodič. Smutek jde s vámi dlouho a někdo mi dokonce říkal, že nikdy nepřejde. Ale ty vzpomínky jsou nádherné a já se učím na ni vzpomínat a radovat se," prozradila nám Fabiánová.

Doporučené video: Dcera Nadi Urbánkové, Jana Fabiánová, v talkshow Na kafeečko

Naďa Urbánková a její brýle

Jana Fabiánová, dcera Nadi Urbánkové, použila na oficiálním plakátu k chystanému vzpomínkovému koncertu velmi výstižnou zkratku - vystačila si s ilustrací krásných brýlí s atypickými obroučkami. Jsou to právě nápadné brýle, co většině lidí vyvstane na mysli, když vzpomenou na Naďu Urbánkovou. "Moje maminka byla dokonce českou propagátorkou brýlí. Myslím si, že pozvedla ženský mindrák v módní doplněk. Já sama jsem krátkozraká jako patrona, bohužel mi brýle nesluší tolik jako slušely jí," vypráví Fabiánová. "Vzpomínám si na své dětství, kdy nám domů chodily děkovné dopisy od žen, které díky ní tento svůj mindrák zahodily a stal se z toho módní statement."

Urbánkovou v brýlích stvořil Jiří Suchý

Všechno přitom mohlo být jinak, nebýt principála divadla Semafor, Jiřího Suchého (92). "Abych to řekla správně – máma brýle na jeviště nenosila, vždycky si je odkládala v zákulisí. Ale Jirka Suchý jí jednou v Semaforu řekl: „Naďo, vezmi si ty brýle na jeviště! Budeš jiná, budeš originální a hlavně budeš jediná.“ Časem z brýlí vybudovala svoji image," odhaluje Jana Fabiánová příběh, který stojí za vznikem české obrýlené legendy Nadi Urbánkové.

Co brýle, to ručně zdobený originál

Atypické obroučky, jaké nosila na svá vystoupení zpěvačka Naďa Urbánková, nebyly v té době k dostání. "Tehdy, za komunistů, se nedaly koupit krásné značkové obroučky. Co ona dělala? Kupovala si sluneční brýle a potom si je sama dobarvovala," překvapuje Jana Fabiánová důmyslností své maminky. "Zdobila si je sama kamínky, peříčky, zkrátka z nich dělala designovky. Například měla bílou blůzu s černými puntíky a koupila si obroučky na které si ručně domalovala černé puntíky, aby jí to ladilo k té blůze," vzpomíná zpěvačka. "Všichni se ptali, kde ty brýle sehnala nebo koupila. Odpovídala: „To víte, domácí výroba!“

Móda 70. let byla šťavnatá a sexy

Naďa Urbánková pochopitelně vynikala také svými outfity, které byly na tehdejší dobu poměrně odvážné. Byla mladá, krásná a mohla si to dovolit, publikum ji za to milovalo. "Měla jsem na ní moc ráda módu 70. let, byť já sama jsem se na konci 70. let narodila, takže jsem to vlastně nezažila, ale z fotek to na člověka dýchne," míní Fabiánová při pohledu na archivní snímky. "A ono se to v současné době vrací – široké podpatky, briketové kozačky, široké kalhoty, minisukně. Bylo to všechno šťavnaté a sexy," dodává s obdivem.

Pozůstalost Urbánkové možná bude k nahlédnutí

Závěrem se nabízí otázka, zda by veřejnost netoužila vidět všechny designové brýle Nadi Urbánkové na komorní výstavě. I nad touto možností už Jana Fabiánová přemýšlela. "Všechny její brýle samozřejmě zůstaly v její pozůstalosti. Kolik jich je, to netuším. Nejsou jich stovky, ale máte pravdu, že skutečně přemýšlím nad tím, že by se mohly vystavit," přemítá zpěvačka. "Časem, až bude vhodná chvíle, bychom to mohli realizovat. Jestli výstavu budu řešit, tak za rok nebo za dva, teď určitě ne. Je to pro mě pořád citlivé téma," uzavírá dcera Nadi Urbánkové a její fanoušky prozatím zve alespoň na vzpomínkový koncert.

Zavzpomínejte spolu s námi na zpěvačku Naďu Urbánkovou a její ikonické brýle v naší bohaté fotogalerii.

Související články

Další články