Jablko nepadlo daleko od stromu. Matouš Ruml se synem na jednom jevišti
Zdroj: herminapress

Jablko nepadlo daleko od stromu. Matouš Ruml se synem na jednom jevišti

Vytvořeno dne 16.03.2024

Hned tři prvenství provázejí novou inscenaci pražského Divadla Kalich Návštěva na zabití. Tato komedie je první divadelní hrou scenáristy Stevena Moffata, autora mj. sérií Sherlock či Pán času. Divadlo Kalich ji uvádí jako první v České republice. A v hlavní roli Američanky se svéráznou životní filozofií vkročí poprvé na jeviště této divadelní scény herecká legenda Taťjana Medvecká.

„Velice dobře si vybavuju pocit, s jakým jsem hru Stevena Moffata poprvé dočítala – měla jsem dojem, že už jsem dlouho nečetla tak dobře napsanou komedii. Vzhledem k mé roli mě v ní nejvíc zaujalo téma velice obratné manipulace. A samozřejmě i téma neschopnosti se této manipulaci dostatečně bránit,“ prozrazuje představitelka hlavní role Elsy Taťjana Medvecká.

Společně s Taťjanou Medveckou v inscenaci hrají Matouš Ruml, Sabina Laurinová, Marek Pospíchal, Nathanael Ruml v alternaci s Petrem Komínkem, Charlotte Steigerwaldová a Jan Řezníček. I proto do hlediště zasedli jejich rodinní příslušníci.

Nathanael Ruml, syn Matouše Rumla, stanul vedle svého táty přímo na jevišti mladého Alexe. V hledišti seděla dcera Sabiny Laurinové Valentýna Vojtková, jejímž otcem je rocker Josef Vojtek. Marta Dancingerová držela palce svému partnerovi Markovi Pospíchalovi. Na Charlottu Steigerwaldoou se přišel podívat její dědeček, dramatik Karel Steigerwald.

Peter (M. Ruml) a Debbie (S. Laurinová) jsou typický britský manželský pár středních let. Pracovní zápřah trochu vyprazdňuje jejich vztah, dětmi cloumá puberta a moc si s nimi nerozumějí… A navíc právě u dveří domu překvapivě zazvonila výstřední Američanka Elsa (T. Medvecká), s níž se seznámili při prázdninové plavbě lodí. Zaskočení manželé se snaží být dokonalými hostiteli, jenže Debbi udělá tu "chybu", že si Elsino jméno zadá do Googlu. A od té chvíle se snaží o jediné – svého nenadálého hosta co nejrychleji vyprovodit. Vždycky totiž neplatí známé pořekadlo host do domu, bůh do domu…

Hra s originálním názvem The Unfriend měla premiéru v květnu 2022, na londýnském West Endu byla poprvé uvedena v lednu 2023. Divadlo Kalich hru uvedlo jako první v České republice ve středu 13. března 2024.