Studio Alarm: Radost z jara je pryč. Na klimatickou krizi nejsme připraveni

V novém Studiu Alarm se v sestavě Uhlová, Veselý a Šplíchal bavíme o nezvyklém teple, klimatické krizi a chmurných vyhlídkách na budoucnost.

Únorové teploty byly rekordní, ale z brzkého příchodu jara bylo těžké se radovat. V Evropě se vůbec málokdo raduje. Naděje na zvrácení klimatické krize se vzdaluje – jako politický program to zajímá stále méně lidí. Podle průzkumů před volbami do Evropského parlamentu naopak posilují ti, kteří slibují se zelenými opatřeními na ochranu klimatu zatočit a rychle se jich zbavit.

Pokusy o změny nejen v české společnosti narážejí na konzervativní reakci, která znemožňuje se účinněji připravit na klimatický rozvrat, byť – alespoň dílčí – mechanismy adaptace a přechodu na nízkouhlíkové technologie existují. Části lidí tak nezbývá než žít s klimatickou úzkostí a pro pozitivní vize a utopie se ohlížet do minulosti, kdy se ještě věřilo, že technologie přinesou spásu všem. Dnes tomu věří stále méně lidí a řada z nás se stává technooptimisty spíše z donucení – z nedostatku jiných aspoň trochu nadějných variant.

Ve Studiu Alarm se tentokrát potkali Saša Uhlová, Karel Veselý a Pavel Šplíchal. A došlo i na devadesátky, ekofašismus, nedostatek peněz nebo na to, co má společného sci-fi a sociální demokracie.

Čtěte dále