Legendární plumlovský řízek pochází z moravské vsi Plumlov na Prostějovsku. Poprvé ji v hostinci nabídl svým hostům v roce 1972 Jan Pácl a na tehdejší dobu ji ocenil na poměrně vysokou cenu, a to celých 15 Kčs. Stál stejně jako biftek.

V současné době najdete tento druh řízku většinou v nabídce restaurací na střední Moravě kolem Prostějova, Olomouce a Přerova. A jak si ho můžete připravit vlastnoručně doma?

Jak správně připravit Plumlovský řízek? Podívejte se na YouTube video na kanálu Beliani:

Zdroj: Youtube

Žádnou „dietku“ nečekejte

V případě plumlovského řízku se nejedná o nic dietního. Nejenže je vepřové maso obalené v těstíčku, ale podává se s vajíčkem a mělo by být řádně zasypané strouhaným sýrem a polité kečupem.

Výběr masa

Dle tradičního receptu byste na tento druh řízků měli volit vepřovou kýtu nebo kotletu. Každý kousek masa naklepejte paličkou a z obou stran osolte.

Těstíčko

Následně každý plátek obalte v těstíčku z hladké mouky, vajíčka, mléka a špetky soli. Nejprve ho však náležitě vyšlehejte, aby nebylo řídké ani moc husté.

Smažení řízků i vajec

Pak můžete obalené plátky masa smažit na pánvi v rozpáleném oleji. Ve vedlejší pánvi si dejte smažit volská oka.

Můžete servírovat

Na každý řízek položte vajíčko a vše bohatě zasypte strouhaným eidamem, který by se měl na horkém vajíčku roztavit. Nakonec na pokrm dodejte kečup.

Vhodná příloha

K tomuto řízku se nejčastěji podávají vařené brambory, ale skvěle se hodí i pečené nebo smažené ve formě hranolek nebo kroket. Dokonalým doplňkem je i kopeček tatarky nebo majonézy a nikdy nezklame ani plátek kyselé okurky.

Související články

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.prostejovskydenik.cz, www.fresh.iprima.cz