Nejnovější

Babiš si na Lipavského vyžádal informace, teď se o jeho krocích bude jednat ve Sněmovně

Foto: ČTK | Wikimedia Commons

Během minulého víkendu si předseda největší opoziční strany ANO a bývalý premiér Andrej Babiš vyžádal od svého poradce Jana Rovenského přípravu kompromitujících informací týkajících se ministra zahraničí Jana Lipavského. Babiš však e-mail místo svému poradci Janu Rovenskému zaslal jeho jmenovci, který je shodou okolností nestraníkem za ANO. Rovenský se kvůli zmínkám o rodině Lipavského rozhodl informaci zveřejnit. Kvůli krokům Andreje Babiše byla následně na úterý 19. března svolána mimořádná schůze Poslanecké sněmovny.

„Udělejte mi teze, podklady na tohoto zmrda. Napište mi příběh Izrael, jak se vykašlal na naše lidi, jak byl v Dauhá, jezdí všude, dělá kampaň, korespondenční volba,“ napsal Andrej Babiš (ANO) v e-mailu adresovaném svému poradci Janu Rovenskému. Byla to reakce na výrok ministra zahraničí Jana Lipavského v neděli 10. března v pořadu Otázky Václava Moravce, kde řekl, že Babiš začíná být kvůli svým výrokům bezpečnostním ohrožením Česka.

Babiš však zaměnil e-mail svého poradce Jana Rovenského s e-mailem jeho jmenovce, který je nestraníkem za ANO ve výboru pro životní prostředí a limity těžby města Litvínov. Rovenský se kvůli zmínkám o rodině Lipavského rozhodl korespondenci uveřejnit. „V zásadě jsem smířen i s tím, že na sebe politici sbírají ‚kompro‘, i když se mi to nelíbí. Ale tahat do toho děti a manželky svých protivníků je fakt přes čáru. Je to odporné a je to podle mě ve veřejném zájmu, aby se o tom lidé dozvěděli,“ napsal na svém facebooku Rovenský.

Mailové vlákno obsahuje životopis, odkazy na mediální články či zmínky o Lipavského dceři a údajné manželce, napsaly Novinky. „Má děti? Jazyky?“ dotazoval se v e-mailu Babiš. Lídr opoziční strany navíc poptával také například podklady k tomu, jak Piráti usilovali o odvolání ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) za jeho schůzku s někdejším neoficiálním poradcem prezidenta Miloše Zemana Martinem Nejedlým.

Babiš se ohradil tím, že nesháněl kompromitující informace, ale pouze poptával podklady pro své vystoupení ve Sněmovně. „Jde přece o podklady z veřejných zdrojů. Chci totiž na ty jeho lži reagovat ve Sněmovně a položit mu jednoduchou otázku – jestli by poslal své děti do války. Já totiž ne. Proto jsem se o to zajímal,“ uvedl Babiš. Později ještě uvedl, že se za užití vulgárního slova v soukromé konverzaci panu ministrovi omlouvá.

„E-mail se ke mně zprostředkovaně dostal a jeho obsah mě znechutil. Pro českou společnost je velkou výzvou, aby jednou provždy odmítla estébácké metody v politice,“ sdělil Novinkám Lipavský v reakci na Babišův e-mail.

Ve středu 13. března předsedkyně dolní komory Marketa Pekarová Adamová (TOP 09) z podnětu koaličních poslanců svolala mimořádnou schůzi sněmovny na úterý 19. března. Schůze se bude zabývat kroky předsedy opozičního hnutí Andreje Babiše. Návrh programu pak obsahuje pouze jediný bod nazvaný „Bezpečnostní hrozby pro Českou republiku“. Alena Schillerová, předsedkyně poslaneckého klubu ANO, ještě před svoláním schůze řekla, že hnutí ANO by mohlo návrh programu podpořit, pokud nebude mít zavádějící název.

Napište komentář

Váš e-mail nebude publikován.


*