Přihlášení do mého Apetitu


Přihlášení


Nová registrace Zapomenuté heslo

Hot honey: Stačí spojit dvě suroviny a získáte dokonalý základ na marinády a zálivky

Kuře glazované medovou marinádou s chilli
ZDROJ: ImageProfessionals
sdílet:

Co se stane, smícháme-li sladký med s pálivou chilli papričkou? Vznikne dokonalá chuť se silou obou superpotravin. Gastronomický hit si můžete vyrobit i doma, jeho využití je všestranné a do řízné sladké tekutiny se zamilujete taky.

Hot honey přidejte všude tam, kde schází sladká chuť s pikantním odstínem. Hot honey se skvěle se hodí jako marináda na všechny druhy masa.

  • Žebírka, pečeně, selátko, pečená šunka, kuřecí křidélka, hot dog, ale také losos, tuňák, krevety či špízy.

Přidat jej můžete také do oblíbených omáček, kterým sluší ostrá chuť. Perfektně ladí s asijskou i indickou kuchyní, zkuste při přípravě kari, zeleniny v pánvi wok či do indické krémové omáčky přidat pár lžic medové směsi a budete překvapeni novým rozměrem chuti.

Stejným způsobem pozvedne chuť salátu, hot honey je tedy vhodný jako všestranná zálivka. Sluší zralým či plísňovým sýrům, ať už grilovaným či jen tak nakrájeným na prkénku. Díky obsahu medu si však pálivá směs rozumí s grilovaným ovocem, čerstvým melounem, praženými ořechy a dokonce také dezerty.

Ozvláštní krémovou vanilkovou zmrzlinu, voňavé a horké wafle, palačinky či kávové affogato, ochutí máslové tyčinky, rebarborovou či broskvovou galetku, ranní ovesnou kaši nebo dýňový cheesecake. Hot honey využívají i barmani, k bourbonu, bílému či tmavému rumu nebo vodce se sladká a přitom řízná chuť hodí, přidávají jej tedy do originálních koktejlů.

Co je hot honey?

Macerováním pálivých chilli papriček v medu docílíte vzniku delikátní směsi, která posiluje imunitu a každý pokrm povznese na novou úroveň chuti. Med také působí antibakteriálně a zklidní tak bolavý krk. Chilli obsahuje vysoký podíl vitaminu C a přirozeně prohřeje celé tělo.

Spojením obou surovin vzniká účinný obránce oslabené imunity při chřipce i pomocník při její prevenci. Hot honey se proslavil v USA. Aby také ne, zdejší strávníci milují pikantní papričky, barbecue omáčky a masitá jídla, na které se hot honey perfektně hodí. 

Jak si hot honey vyrobit doma

Příprava je snadná. Potřebujete pouze dvě ingredience, med a chilli. Výsledná chuť však přímo závisí na kvalitě surovin. Dobré je tedy zakoupit med přímo od včelaře. Jaký druh medu zvolíte, je na vás. Univerzálnější chuti docílíte lesním medem, sladký s vůní květin bude med luční.

Pokud máte vlastní úrodu chilli papriček, hot honey je ideální na jejich zpracování. K přípravě se hodí nejlépe čerstvé chilli papričky, použít však můžete i sušené, jejich macerace by však měla trvat déle. Největší předností pálivého medu je možnost přizpůsobit ho vlastním chutím.

V závislosti na požadavku na výslednou pálivost zvolte druh chilli papriček.

  • Američané ve svých receptech doporučují odrůdu fresno, která je středně pálivá a s medem tvoří skvělou kombinaci na pomezí pálivosti a sladkosti.
  • Použít však můžete snadno dostupné jalapeño, pálivé habanero či zelené papričky serrano. Nebojte se však experimentovat i s jinými druhy papriček, vždy si však zjistěte jejich pálivost, abyste si nepřipravili opravdu ďábelský, ba dokonce nepoživatelný med. Na jednu zavařovací sklenici s 250 ml medu použijte dvě chilli papričky, vše je však ve vašich rukou, jak marinádu chcete mít pálivou a jak velké máte papričky. Sušených chilli papriček použijte dle velikosti cca 6-8.

Čerstvé papričky omyjte, odstraňte stopku a papričku i se semeníkem nakrájejte na tenké plátky (nezapomeňte si vzít pro bezpečnost rukavice, abyste si nezpůsobili nepříjemné chvilky dotekem obličeje či oka). Semínka dodají pálivost i chuť, rozhodně se jich nezbavujte.

Med vlijte do kastrůlku, přidejte chilli a na středním plameni povařte. Až začne med probublávat, ihned snižte plamen na minimum a nechte macerovat přibližně 30 minut. Některé recepty uvádí dobu macerace kolem jedné hodiny, doporučujeme tedy po 30 minutách s opatrností ochutnat směs a případně ještě nechat na mírném plameni pracovat. Výsledný pálivý med zhoustne a získá červenou barvu.

Pokud chcete směs tekutější, přidejte na samém konci vaření ocet. Kromě tekuté konzistence doplníte sladkou chuť o kyselinku. Použít můžete jak vinný, tak jablečný ocet. Výslednou směs stačí přecedit přes cedník a přelít do čistých, suchých zavařovacích sklenic. Chilli papričky však v medu můžete i ponechat, budou však i nadále přidávat na pálivosti, praktičtější je proto získání čisté, čiré tekutiny. Podávat můžete ihned.

  • Zchladlý med skladujte nejlépe v lednici, kde by měl vydržet až 3 měsíce. Bohužel je tak dobrý, že vám zmizí doslova před očima.
  • Před použitím jej vždy znovu rozehřejte, nejlépe v kastrůlku, vodní lázni či (elice opatrně)v mikrovlnné troubě.

Zdroj informací: časopis Apetit

Skryt pre seznam

Související články

Autor: hana.kovarikova

Apetit magazín

AD
Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace
  • Tipy a triky

Wolt Awards 2024: Poznejte zákazníky nejlépe hodnocené restaurace

Zákaznické hodnocení slouží každoročně jako základ pro sestavení žebříčku nejlepších restaurací a udělení cen Wolt Awards. Pouze chuťové buňky těch, k nimž vyrážejí dnes a denně modří kurýři, tak ukazují cestu k místům, kde na vás...

Obchod Apetit

Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
319 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč
Dostupný
399 Kč
279 Kč