Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.

Krtkův dort, domácí recepty. Proč krtkův dort, v originále Maulwurfkuchen? Protože vypadá jako krtina, krtkem navršený kopeček zeminy. Nechceme kupovat tovární směs na přípravu krtkova dortu? Upečeme si krtkův dort doma. • Velikost dortu přizpůsobíme potřebám vlastní domácnosti.

krtkův dort
KRTKŮV DORT, u nás někdy též zvaný dort sypaný. Není třeba kupovat polotovar. Dort v podobě krtiny (nebo mechového polštářku) lze upéct doma ze základních surovin. Fotokoláž: (receptar, pixabax.org)

Krtkův dort: „Cizí“ tradice, která zdomácněla

Líbí se mi tradice. A mohou být z celého světa, když nikomu neškodí. Když naopak přinášejí radost. Každý si může vybrat, co se mu líbí, s kterou kulturou se dokáže ztotožnit.

A protože neumím paličkovat, sešívat patchwork či vyplétat norské vzory, zúžil se můj zájem o tradice na oblast gastronomie.

  • S radostí upeču na Vánoce francouzské „poleno„,
  • na Velký pátek britské „horké kříže„,
  • v masopustě slovenské pagáče.

Kdybych měla malé či menší děti, převzala bych novodobou tradici z Německa. K narozeninám bych těm dětem připravovala Krtkův dort. Protože…

Dětem se tradice líbí

…protože když se tradice zavede, je ku prospěchu všech.

  • Děti mají tradice rády.
  • Dětem se Krtkův dort líbí a velmi jim chutná.
  • Děti na tradiční dort čekají.
  • Maminky nemusejí nic „extra originálního“ vymýšlet, a tak se nedočkají (vlastního) zklamání.
  • Vyrobit krtkův dort nevyžaduje žádné mimořádné dovednosti.
  • Když by se dětem tradice Krtkova dortu zprotivila, prostě jej přestaneme dělat (svět se nezbortí)

Kdy má narozeniny Krtkův dort

Měla jsem zato, že se Krtkův dort začal v Česku připravovat tak v polovině 90. let. Ne, to nebyla výzva k „plamenné diskusi“. Přesné datum je totiž veřejně známo. Jediný oprávněný držitel autorských práv Dr. Oetker na svých oficiálních stránkách totiž uvádí: „Poznáte ho na první pohled, Krtkův dort. Ten jediný a pravý originál od 6. 3. 2001!“ Tak to bude pravda. Proč by výrobce uváděl nepravdu? Ono všechno tak rychle letí…

Významná německá potravinářská firma, jejíž produkty jsou u nás oblíbené už od dob Rakouska-Uherska, uvedla na trh Krtkův dort (v originálním znění „Maulwurfkuchen„) v sympatické, uživatelsky přívětivé podobě. Krtkův dort je dodáván v papírové krabici, která obsahuje:

1. suchou směs surovin na snadnou přípravu základního těsta na korpus,

2. a dále balíčky suché směsi na zpevnění smetanové „krtiny“.

Zkompletovat všechny přípravky je snadné, rychlé, nenáročné. Předpokládaný výsledek je vždy zaručen, chuť standardně výtečná. Polotovar doslova na míru zaneprázdněných pracujících žen, které nemají moc času, ani zvláštní zálibu v pečení dortů.

  • Odbočka k těm tradicím: Jestliže dítě očekává, že mu bude k narozeninám přichystán Krtkův dort, odpustí matce případnou nedokonalost hotového výrobku. Hlavní je, dort dostane, a je dobrý.

Jestliže k suché směsi na korpus pekařka přidá jen dvě vejce, trochu másla a mléka z běžných zásob, na kopeček krtince musí dokoupit alespoň tři kusy větších banánů, a dále 500 – 600 ml smetany ke šlehání, tedy s minimálně 31% tuku.

Krtkův dort Dr. Oetker Originální krabice cena
KRTKŮV DORT DR. OETKER, originální krabice se směsí v regálu prodejny, etiketa s cenou zkraje roku 2024. Foto: (receptar)

Ta báječná krabice se suchými ingrediencemi ovšem také něco stojí. Zkraje roku 2024 byla směs nabízena na česko-moravském trhu v cenách od 83,- do 158,- Kč (podle typu a místa obchodu).

  • Na každé krabici je vytištěn podrobný, lapidární návod na výrobu. Nebudu jej kopírovat, je on-line volně dostupný.

Takže suma sumárum, ono to nijak levné není. Ovšem dort lze zlevnit, aniž by utrpěl na kvalitě. A přišly na to nejen české ženy (pověstné svou vynalézavostí), ale i maminky/hospodyňky v zahraničí. Nemusíme „vymetat“ zahraniční domácnosti, abychom se o tom přesvědčili. Postačí, když „vymeteme“ pár zahraničních gastro webů, zaměřených na domácí pečení.

Z originálního balení vznikne docela velký Krtkův dort
KRTKŮV DORT z originálního balení výrobce vznikne poměrně velký zákusek. Kdo jej zdolá? O zeleném dortu ještě bude řeč. Foto: (receptar)

Upečeme krtkův dort od základu doma

I méně zkušené hospodyňce postačí krtkův dort ochutnat, aby věděla jak na to. Korpus není nic jiného, než kakaová třená buchta, a nebo kakaový piškot. Domácí „buchta“ s práškem do pečiva není žádné veledílo. To zvládne každý. Co je ale důležité: při domácí výrobě můžeme zvolit velikost korpusu. Originální směs je dodávána v množství, které předpokládá pečení těsta ve formě o průměru 26 centimetrů. To je poměrně velká forma. Z tak velkého dortu se nakrájí osm mocných porcí. Kdo to zkonzumuje?

Čtěte také:  Meltový dort, meltové krémy, perník s Meltou. Svébytná chuť domácích zákusků

Ne v každé rodině je zvykem, zvát na oslavu narozenin dítěte „tlupu, tlupičku“ dětských kamarádů, kteří oslavenci „pomohou s krtinou„. Je mnoho rodin s malým introvertem či s podivínem, který o návštěvy nestojí, nebo je nemůže přijímat. Nebo má dítě nějaké stravovací omezení: celiakii, diabetes I. stupně… Není neobvyklé, že rodiče dítěte nechtějí / nemohou konzumovat sladkosti. Co si pak takový „nešťastníček“ počne s celým dortem o 260 mm korpusu a 600 ml šlehané smetany?

Tehdy je vhodné upéct „komorní“, menší krtkův dort. Nikoliv z krabice (výrobce snad odpustí). Ale z toho, co máme doma, anebo snadno nakoupíme v každé „sámošce„. Případně co bude vyhovovat dietě dítěte.

Forma na dort
FORMU NA DORT jsem nahradila menším hrncem s rovnými stěnami a žáruvzdornými úchytkami. Foto: (receptar)

Malý domácí krtkův dort

K upečení menšího korpusu bude třeba menší forma. Tou může být kastrol / hrnec s rovnými stěnami a kovovými uchy (nádoba se bude péct v troubě). Vybrala jsem nerezový „polévkový hrnec“ o průměrem 180 mm s výškou 100 milimetrů. Hrnec jsem zevnitř vymazala máslem a vysypala strouhankou.

Na těsto pro korpus jsem připravila:

  • 3 celá vejce
  • I hrnek polohrubé mouky (lze i hladkou
  • 1/2 hrnku pískového cukru
  • 1 plnou čajovou lžičku kypřicího prášku do pečiva
  • 1 vrchovatou polévkovou lžíci kakaového prášku
  • na špičku nože soli
  • 80 g Héry (může být i máslo nebo olej)
  • 100 ml mléka

Celá vejce, cukr, sůl a tuk elektrickým šlehačem vyšlehám do pěny. Přisypu mouku s práškem a kakaem, naředím mlékem a znovu prošlehám. Běžný postup si lze ztížit tím, že by se nejprve oddělily žloutky od bílků a z nich by se vyšlehal sníh, kterým by se v závěru zkypřilo těsto. Ale o kyprost se postará kypřicí prášek, tak mu věřím. A korpus bude natolik poznamenán náplní, že takto obyčejné zpracování těsta je dostatečné.

Když korpus v troubě „odskočí“ od stěn formy, učiním zkoušku špejlí. Vytáhnu-li z těsta suchou, je buchta upečena. Nechám ji asi deset minut chladnout. Pak ji nožem obkroužím (pekla jsem ji přeci jenom v hrnci, který by nemusel mít stejné vlastnosti jako regulérní forma), pak opatrně vyklopím a nechám vychladnout. Ideálně přes noc, což platí pro všechny dorty, které peču. Korpus, který má asi pět centimetrů výšky, se přes noc zpevní.

Krtkův dort korpus
KORPUS DORTU VYDLABU s ponecháním asi dvou centimetrového „ráfku“ a stejně silného dýnka. Foto: (receptar)

Druhý den korpus přemístím na pracovní tác. Ostrým nožem buchtu obříznu asi dva centimetry od kraje, ale asi jenom tři centimetry do hloubky, aby zbylé dno mělo asi dva centimetry. Vezmu si ostrou úzkou lžíci a opatrně vydlabu „střídu“ korpusu. Vydlabaný materiál odkládám do misky.

Krtkův dort s banány
KOUSKY BANÁNŮ naplníme vydlabaný prostor v dortovém korpusu. V Německu jsou oblíbené i varianty dortu bez banánů (Maulwurfkuchen ohne Bananen), třeba s mandarinkami nebo jablky. Foto: (receptar)

Banán je klasika, ale nikoliv nutnost

Oloupu tři menší banány. Vybírala jsem pěkně zralé a mírně „zahnuté“ (ne dle směrnic EU, ale podle tvaru budoucího úložiště) ;=)). Po délce jsem je rozkrojila napůl. Půlkami banánů jsem vyložila vydlabaný prostor.

Pozor, nemusely by to být nutně banány. Některé děti je dokonce ani nemají rády. Dort lze naplnit třeba jahodami, „bezpečnými“ zahradními malinami, borůvkami… Zkrátka ovocem, které se bude dobře krájet, ale nebude pouštět šťávu.

jahodová náplň
JAHODOVÁ NÁPLŇ, komerční přípravek ke ztužení a ochucení šlehačky sice není úplně levný, ale funguje naprosto spolehlivě. Foto: (receptar)

A jde se na „krtinu“

A mohla jsem se dát do přípravy nejdůležitější části dortu, do „krtiny“. Na originální velikost je k tomu zapotřebí 600 ml smetany ke šlehání (tj. tři kelímky 33 % a tučnější). Na solidní kopec při zmenšeném korpusu postačí dva kelímky (tj. 400 ml) smetany ke šlehání. V originální krabici jsou i přípravky na ztužení šlehačky se zrnky čokolády.

Čtěte také:  Fazolový dort, starodávný příspěvek do moderní kuchyně

Na domácí přípravu použijeme dva balíčky ztužovače šlehačky a kousek (asi 50 g) strouhané čokolády na vaření nebo hořké čokolády. Na internetu jsou všeliké „domácí“ rady, jak zahustit šlehačku bez ztužovače. Nevěřte ničemu, co nemáte na vlastní ruce opakovaně vyzkoušené. Smetana na šlehání není levný výrobek. Opravdu si raději kupte ztužovat.

Jestli někdo nemá nebo nemůže čokoládu, lze koupit přípravek na domácí výrobu smetanových náplní (jsou na trhu od konce 90. let, a to v různých chutích). Bezpečně ztuhnou a dva tři dny si tuhost podrží).

jak udělat krtkův dort
NEJDŮLEŽITĚJŠÍ ČÁST dortu za použití jahodové náplně. Foto: (receptar)

Raději vyzkoušená jistota

Na ukázku podomácku amatérsky zrobeného malého dortu jsem vybrala jahodovou náplň. Mám ji bezpečně vyzkoušenu. Obsah sáčku jsem vsypala do 400 ml smetany a elektrickými metlami vyšlehala.
(Ačkoliv to nemám ve zvyku, tentokrát jsem metly před umývání očistila jak mravenečník. Tak mi krém chutnal.)

krtkův dort návod
DROBEČKY posypané na šlehačkovém kopci dortu. Foto: (receptar)

Odloženou hmotu vydlabanou z korpusu jsem prsty rozdrobila. Způsobem „pomoz si jak umíš“ je třeba šlehačkový kopec poházet drobečky. Velmi lehkou dlaní jsem drobečky zatlačovala do krému. Jde k tomu zapotřebí obou rukou. Podařilo se. A to jsem, prosím, známa svou neobratností ;=)).

drobečky na krtkův dort
KRTKŮV DORT. Vyhrabaná zemina bude mít takovou barvu, jaký odstín korpusu upečeme. Foto: (receptar).

Tak uklidit pozemek, a šup do lednice

Zbývají už jen konečné terénní úpravy, při kterých se rozhodneme, zda drobky popadané na talíř ponecháme jako součást situace (dioramy), a nebo talíř opatrně očistíme. Krtině, vlastně jejímu podloží, prospěje pobyt v lednici.

krtek a krtkův dort
KRTEK NA KRTINCI, to první nás napadne, když chceme dětem pro radost vytvořit nějakou „situaci“. Koláž: (receptar + pixabay)

Další zdobení není třeba

Čerstvá krtina svádí k dozdobení. Logická by byla třeba figurka krtka. Jenže když se v našich a slovenských končinách řekne „krtek“, automaticky si vybavíme toho, kterého poslal na svět výtvarník Zdeněk Miler. Pro zvýšení „roztomilosti“ si ho představíme v modrých kalhotkách. Mohlo by mi to být jedno. Já jen připomínám, že se jedná od snad nejhlídanější českou postavu v oblastí autorských práv!! Takže použít Milerova krtka krtečka klidně, ale nezveřejňovat (nešířit) jeho fotku třeba na Facebooku.

  • Fotomontážzrakově handicapovanéhokrtka je vytvořena s volně přístupným snímkem krtka z fotobanky pixabay.org.
hotový krtkův dort
KRTKŮV DORT s korpusem 180 mm je v úměrnější velikosti. Foto: (receptar)
řez krtkovým dortem
MALÝ KRTKŮV DORT. Smetanová náplň z „prášku“ dobře drží tvar i po nakrojení dortu. Foto: (receptar)

Maulwurfkuchen, krtkův dort: Domácí recepty ze země původu

Krtkový dort s banánem a třešněmi

Skutečná klasika pro dětské narozeniny: Tento jednoduchý dort s čokoládovými drobky je evergreenem malých i velkých,“ píše doslova na webu backenmachtgluecklich.de hospodyňka Kathrin. „Čas krtkova dortu nastává při příchodu prvních velkých narozenin. Pochází z éry módních dortů. Možná si vzpomínáte – asi před 20, 30 lety (proboha, je to tak dlouho?) začal tento trend,“ připomíná Kathrin.  „Vyšly knížky o pečení, díky nimž byly známy výtvory jako Fanta dort , mravenčí dort , Raffaelo dort a krtkův dort. Mnohé z nich jsou stále velmi oblíbené, zejména jako dětské narozeninové dorty.“

Ano, ano… Vracíme se do počátku tisíciletí. Podobné, ne-li stejné módní trendy si pamatujeme i z České republiky.

Kathrin dále píše: „Základem mé varianty je originální recept na krtkův dort. Vyměnila jsem však ingredience, dala méně cukru a v kastrolu o průměru 18-20 cm udělala malý krtkův dort.
Mimochodem: Hotová směs na pečení, která je k dostání v supermarketu, je více než zbytečná, a téměř neušetří čas. 
Část mouky můžete nahradit i mletými ořechy nebo mandlemi.

Čtěte také:  Neskutečně dobrý ořechový dort s jahodami: Zážitek, na který se nezapomíná. A za pár korun

Ingredience na základ a posyp

  • 75 g měkkého másla
  • 90 g cukru
  • 3 velká vejce
  • 100 g pšeničné mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 2 lžičky kakaa na pečení
  • 30 gramů nastrouhané čokolády, nejlépe hořké

Na náplň

  • 1 velký banán
  • 150 g čerstvých a vypeckovaných třešní nebo třešní zavařených
  • 300 mililitrů chlazené smetany ke šlehání
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 2 balíčky ztužovače šlehačky
  • 30 g strouhané čokolády
  • 1 lžíce kakaa na pečení na posypání

Po upečení se dortový základ vydlabe a obloží banány a/nebo třešněmi. Poté na podložku natřete šlehačku s čokoládovými hoblinkami a dort posypete rozdrobenými kousky dortu.“

  • Na závěr Kathrin ještě upřesňuje: Tento příspěvek jsem poprvé zveřejnila v roce 2016 a naposledy jsem jej aktualizovala v roce 2023.
krtkův dort zelená varianta
KRTKŮV DORT Green & White. Zelený korpus! Dort nevyhlíží jako „krtina zarostlá trávou“. Krtina nikdy neobroste. Dort připomíná polštářek mechu. Dokonale.

Rušno kolem Krtkova dortu

Když byl Krtkův dort na trhu skoro dvacet let, začaly se kolem něj „dít věci“ Nejdřív to byl „mem„, který obletěl celý svět. Mem odkazoval na jiný internetový vtip. V obou vtípcích se opakuje poměrně drsný vulgarismus, tak ani jeden nebudu opakovat. Krtkův dort v nich sice figuroval, ale jeho pověst neutrpěla. Krtkovi marketingoví odborníci vytvořili jemné a laskavé varianty vtípku, které „pustili do světa“. Zásah byl účelný – zájem o Krtkův dort se zvedl. ;=)))

Jenže byl tu další problém, a ten se nedal vyřešit vtípkem. Jedna malá česká potravinářská firma pustila na trh „drobený dort“. A zase to byla krabice se suchými komponenty! Ještě ke všemu „drobený dort“ zobrazený na krabici, byl nápadně podobný obrázku na originální krabici. A byl toho soud. Mluvila o něm v tu dobu všechna seriózní media. Jen se podívejte.

Typy Krtkova dortu na českém trhu

  • Krtkův dort Originál. „Vyhrabaná“ zemina je hnědá, dort vyhlíží tak, jak jsme zvyklí
  • Krtkův dort Black & White. Krtek asi působil někde v oblasti Ostravsko-karvinského revíru. Výsledný dort nevyhlíží jako krtina, ale jako halda.
  • Krtkův dort Green & White. Zelený korpus! Dort nevyhlíží jako „krtina zarostlá trávou“. Krtina nikdy neobroste. Dort připomíná polštářek mechu. Dokonale.

Proč všechny polotovary na různobarevné dorty nesou označení Krtkův dort (ačkoliv to neodpovídá žádné představě)? Protože Krtkův dort je „značka“. Krtkův dort je styl. Krtkův dort může být třeba i fialový s červenými puntíky. A přesto bude každý vědět, že se pod nadrobenou čepicí ukrývá štědrý kopec smetany.

https://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2024/03/krtkuv-dort-navod_3.jpghttps://makova-panenka.cz/wp-content/uploads/2024/03/krtkuv-dort-navod_3-150x150.jpgreceptarMoučníky, dezertyRECEPTY ZE ZAHRÁDKY A DVORAdomácí krtkův dort,dort krtek z dortové formy,dorty recepty,jak se peče krtkův dort,jak udělat krtkův dort,jak vyrobit krtkův dort,jednoduchý krtkův dort,Krtkův dort bez banánu,krtkův dort jinak,Krtkův dort Kuchařka pro dceru,krtkův dort máma peče doma,krtkův dort návod,krtkův dort postup,krtkův dort recept,krtkuv dort recept blog,krtkův dort recept dr. oetker,krtkův dort top recepty,Krtkův dort z krabice recept,maulwurfkuchen rezept,maulwurfkuchen rezept ohne bananen,nejlepší krtkův dortKrtkův dort, domácí recepty. • Proč krtkův dort, v originále Maulwurfkuchen? • Protože vypadá jako krtina, krtkem navršený kopeček zeminy. • Nechceme kupovat tovární směs na přípravu krtkova dortu? • Upečeme si krtkův dort doma. • Velikost dortu přizpůsobíme potřebám vlastní domácnosti. • KRTKŮV DORT, u nás někdy též zvaný...Blog o zahradničení, pěstování a receptech
Tento článek Makové panenky je užitečný. Uložte si ho.