Změna po 150 letech. S měřením množství dřeva v lese může brzy pomáhat laserový skener

Šuplera, metr, mnoho času a velká tolerance vůči nepřesnostem. To je už přes sto let základní vybavení lesníka, který chce zjistit, kolik má v lese dřeva. To se ale podle brněnských vědců brzy změní. Vyvíjejí totiž software, který to zvládne rychleji a přesněji. Potřebuje k tomu skener, dron a počítač. Vytvoří trojrozměrný model lesa a spočítá třeba prostupnost světla mezi korunami anebo nasimuluje, jak les ovlivní pokácení konkrétních stromů.

Brno Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

„Pro vypočítání množství dřeva v lese používáme 150 let starou techniku,“ vysvětluje Martin Krůček z Výzkumného ústavu Silva Taroucy. Šuplerami měří průměr stromů a podle toho pak vypočítá počet dřeva v lese. Takhle musí změřit velké množství stromů, to mu zabere hodně času a dopustí se během toho mnoha nepřesností.

Přehrát

00:00 / 00:00

Poslechněte si celou reportáž Michala Šafaříka

„Snažíme se to posunout k laserovému skenování,“ říká Krůček a z batohu vytahuje kvádr s válcem uprostřed.

Jde o rotující zrcátko, které nasnímá celý les. Skener totiž vysílá laserový paprsek ve všech směrech. „Zaznamenává návrat paprsku a měří se vzdálenost od skeneru a úhel, pod kterým byl paprsek vyslán. Díky tomu vznikne dokonalá 3D reprezentace našeho okolí,“ popisuje Martin Krůček.

Výzkumníci mají k dispozici i dron, který skenuje les z výšky. „Rozdíl je v kvalitě dat. Dron používáme na větší plochy a pozemní skener na detaily,“ dodává Krůček.

Analýza i omyly

Kamil Král na počítači analyzuje data, která výzkumníci posbírali v lese. „Software 3D Forest primárně slouží k zpracování laserových dat, které nasbíráme v lese. Včetně půdy a veškeré vegetace. Z těch pak umíme udělat 3D model lesa,“ ukazuje Král.

Obnova Českého Švýcarska. Na spáleništi vzniká nejmladší přirozený les v Česku

Číst článek

Software vymaže zeminu a každý strom označí vlastním barevným odstínem. „Umíme i měřit vztahy mezi korunami a pracujeme na analýze šíření světla, kterou zjistíme, jak stromy stíní svým sousedům,“ vypočítává Král.

Výzkumníci zvládnou nasimulovat i to, jaký vliv na okolí by mělo pokácení konkrétního stromu.

Vědcům s vývojem softwaru pomáhá i student VUT v Brně Filip Šalomon. „Při měření může docházet k chybám. Například když je v lese mlha nebo se listy lesknou po dešti. Skener si tak myslí, že někde strom je, i když tam není,“ poukazuje Šalomon, který pracuje na tom, aby algoritmus uměl šum rozpoznat a obejít ho.

První verze softwaru už je hotová a zadarmo. Hodí se ale spíše pro vědce než přímo pro lesníky. Například Mendelova univerzita a Centrum dopravního výzkumu s ní právě letos začínají zkoumat, do jaké míry stromy fungují jako zvuková bariéra okolo silnic.

Vědci už vyvíjejí novou verzi softwaru a věří, že do deseti let ji budou běžně používat i lesníci v praxi.

Michal Šafařík, hof Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme