Cool magazín

Zábavný cool magazín

Type to search

Jedlé květiny znali už naši předkové. Například fialka

Podle Evy Ivanišové, odborné garantky Potravinářského inkubátoru SPU, je na Slovensku 800 druhů jedlých květin. Některé z nich se používají i v lékařství.

Využívání jedlých květin v gastronomii, které patří mezi šest nejvýznamnějších gastronomických trendů na světě, není výstřelkem moderní gastronomie.

Historické záznamy dokládají, že jedlé květy konzumovali již naši předkové. Tvrdí to Eva Ivanišová, odborná asistentka Ústavu potravinářství Fakulty biotechnologie a potravinových věd Slovenské zemědělské univerzity v Nitře (SPU) a vědecká garantka Potravinářského inkubátoru SPU.

Kromě estetického hlediska obohacují jedlé květy potraviny o zdraví prospěšné látky, zejména vitamin C, ale také vitaminy skupiny B a minerální látky, jako je zinek, hořčík a vápník.

Podle výzkumnice se kulinářsky zajímavé jedlé květy začaly objevovat již na přelomu února a března, kdy se jako první objevily sedmikrásky a fialky. “Jejich květy mají protizánětlivé a hojivé účinky a jsou osvědčeným prostředkem proti kašli. Sedmikrásky navíc chutnají jako ořechy, zatímco fialky dodávají jídlu exotickou chuť. Obsahují také hodně železa, takže jsou vhodné pro lidi s nízkou hladinou cukru v krvi po zimě,” uvedla výzkumná pracovnice.

Vědci z Ústavu potravinářství Fakulty biotechnologie a potravinářství a Potravinářského inkubátoru pracují především s květy fialek, růží, chrpy a slézu. Používají je při přípravě čajových směsí, cereálních tyčinek, cukrovinek, sušenek a nápojů. Květy zvyšují nejen nutriční, ale i senzorickou hodnotu.

Autor: Stanislav M., zdroj: dnes24.sk, Titulní obrázek: Pixabay.com/Kourilek