Najděte nový domov pro tyto předměty, které obvykle ukládáte do šuplíku pod troubou

Téměř každá trouba má pod sebou zásuvku. Mnozí ji využívají jako úložný prostor. Než ale do tohoto prostoru cokoli uložíte, zamyslete se nad tím, zda je to vzhledem k vysokým teplotám, kterých prostor dosahuje, když je trouba zapnutá, vhodné. Uložení nesprávných předmětů by je mohlo nejen poškodit, ale také potenciálně způsobit požár. Jaké věci se zde rozhodně nevyplatí skladovat?

Dřevěná prkénka

Mnoho lidí využívá zásuvku pod troubou na uložení dřevěných prkének na krájení. Možná byste ale měli tuto organizační strategii přehodnotit. Dřevěná prkénka jsou náchylná k poškození vysokým teplem, může dojít k jejich prasknutí, nebo dokonce spálení.

Plastové nádoby

Plastová fólie, sáčky nebo kontejnery na potraviny by nikdy neměly být uloženy pod troubou. Plast se při vystavení vysokým teplotám snadno deformuje. Kontejnery by se tak mohly roztavit, nebo dokonce vzplanout. Pozor si dávejte také na skleněné nádoby na uchovávání potravin, protože mohou mít plastová víčka nebo další součásti.

Oleje na vaření

Mohlo by se zdát logické skladovat oleje na vaření pod troubou, aby byly snadno dostupné při přípravě jídla, ale ve skutečnosti je to nebezpečné. Oblíbené oleje na vaření, například řepkový či olivový, jsou totiž vysoce hořlavé. Nikdy nevíte, kdy se k nádobám s olejem dostane vysoký žár, proto je nezapomeňte skladovat daleko od trouby.

Kuchařky

Nepoužívejte zásuvku pod troubou ani k ukládání papírových výrobků včetně papírového nádobí a kuchařských knih. I ty se mohou vznítit, jsou-li umístěny v těsné blízkosti zdrojů tepla. Na kuchařky si pořiďte klasickou poličku dál od výparů z vaření. Pěkné kuchařské knihy je škoda schovávat ve skříni nebo šuplíku, udělejte si z nich kuchyňskou dekoraci.

Trouba se zásuvkou.
zdroj: unsplash.com

Čisticí prostředky

Dezinfekční prostředky, cokoli v aerosolovém rozprašovači a mnoho chemických látek, které se běžně nacházejí v čisticích prostředcích, jsou vysoce hořlavé. Všechny tyto předměty skladujte na chladném a suchém místě s dobrým větráním, nikoli v šuplíku pod troubou.

Potraviny

Pokud máte málo úložného prostoru ve spíži, nehledejte další místo v zásuvce trouby. Mouka, cukr, bramborové lupínky, popcorn a mnoho dalších potravin je schopno se v extrémních tepelných podmínkách vznítit. Je důležité uchovávat tyto potraviny na chladném a suchém místě.

Lihoviny

Nápoje, zejména ty, které obsahují vysoké procento alkoholu, jsou extrémně hořlavé a nikdy by neměly být skladovány v zásuvce trouby. Ochrana destilovaného alkoholu před přílišným zahřátím též prodlouží jeho kvalitu a chuť.

Co tedy do zásuvky pod troubou uložit?

Šuplík se nachází přímo pod hlavním topným tělesem, a měl by proto sloužit pouze k odkládání předmětů, které jsou bezpečné pro troubu.

Obecně sem můžete uložit nádobí na vaření a pečení ze skla, keramiky, nerezové oceli, kameniny a litiny. Jinými slovy, běžně používané kuchyňské nádobí, jako jsou pánve, hrnce, zapékací mísy, dortové formy, plechy a rošty, je bezpečnou volbou.

Zdroj: housedigest.com, homesandgardens.com

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu