Hokej v číslech: Preview čtvrtfinále – Třinec vs. České Budějovice

Foto: Lukáš Filipec, hcocelari.cz

Díky našemu modelu Game Score vám po predikcích celé sezony a jednotlivých zápasů základní části přinášíme i rozbor všech sérií letošního play off.

V loňském ročníku Třinec skončil v základní části až na šestém místě, a právě z něho započal v předkole svoji cestu k dalšímu titulu. Letos si teoreticky povedenější základní částí připravil pozici pro obhajobu o něco snazší. V dlouhodobé části soutěže skončil na třetím místě, když si připsal 99 bodů. Nestačil tak pouze na Pardubice a Spartu.

Loni Třinec ze šestého místa ve čtvrtfinále vyřadil po základní části třetí Spartu. Letos jdou ze šestého místa do čtvrtfinále play off po úspěšném předkole České Budějovice. A Třinec si tak sérii třetího se šestým letos vyzkouší z druhé strany týmu, který na svého soupeře čekal.

Českobudějovický Motor si v předkole poměrně snadno poradil s Karlovými Vary, které vyřadil 3:0 na zápasy poté, co v sérii působil (až na výpadek ve druhém utkání) velmi sebevědomě. Co předvede proti Třinci?

Predikce

Z pohledu modelu Game Score by mělo jít o nejvyrovnanější čtvrtfinálovou sérii. Třinec je v ní favoritem, když má šance na postup 61 %, ovšem České Budějovice rozhodně mají potenciál k překvapení.

Dle predikce modelu by nemělo jít o krátkou sérii, když čtyřzápasový souboj má šanci pouze 12 %, v pěti zápasech se dle předpokladů rozhodne zhruba ve čtvrtině případů. S šancí větší než 50 % tak půjde o sérii na šest, nebo sedm zápasů.

Pro České Budějovice vede nejpravděpodobnější cesta přes domácí šestý zápas. Třinec má naopak největší šance na ukončení v pátém či sedmém duelu.

Porovnání týmů

Pokud by někdo čekal jasnou herní převahu Třince, mýlil se. České Budějovice totiž v základní části patřily herně k lepším týmům a v porovnání s Třincem byly místy i lepší.

Pro Oceláře hraje především jejich klid a kvalita v zakončení, když v základní části dokázali pravidelně očekávání překonávat. Při hře 5 na 5 vstřelili v přepočtu na čas čtvrtý nejvyšší počet gólů, šance si ovšem tvořili sedmé nejvyšší a vyslali osmý nevyšší počet střel.

Motor naopak střílel jako čtvrtý nejčastější tým, stejně tak měl čtvrté nejlepší šance. Za Třincem ale České Budějovice zaostaly o tři desetiny gólu za 60 minut.

Navrch měl v základní části Třinec také v přesilové hře, což je tradičně velmi silná zbraň Ocelářů. S tím ovšem může zamíchat absence Jakuba Jeřábka, který platil za dirigenta první přesilovkové formace.

V defenzívě měly co do střeleckých statistik také mírně navrch České Budějovice, které soupeře limitovaly na čtvrtý nejmenší počet očekávaných gólů a byly o trochu lepší než Třinec. Oceláři se ale mohli spolehnout na lepší výkony brankářů, když inkasovali méně gólu než byla očekávání, naopak Motor se pohyboval lehce nad očekáváním.

Lehce zarážející může být forma Třince z posledních zápasů, kdy se při hře 5 na 5 herně poměrně trápil, gólově se ale i tak dokázal prosazovat. Navíc v play off se vždy dokáže představit úplně jiný a odhodlaný Třinec, nehledě na to, jakou základní části má za sebou.

Sestavy

Absence Jakuba Jeřábka je pro Třinec velmi citelná. A projevila se i na jeho celkových šancích na úspěch, když po zranění Jeřábka klesly šance Třince na titul o čtyři procenta.

Bez Jeřábka vypadá obrana Třinec pro letošní play off poměrně hubeně. Na startu čtvrtfinále je dle hodnocení Game Score dokonce druhá nejhorší, když po Martinu Marinčinovi chybí v defenzívě další výrazná postava.

Naopak České Budějovice mají v obraně hned tři beky minimálně na úrovni prvního páru. Jan Štencel se dokonce vyšvihl až na status elitního obránce.

Ofenzíva je ale na straně Třince elitní, a to především první dvě formace, které jsou dle hodnocení Game Score druhé nejlepší, celkově je útok Ocelářů před čtvrtfinále třetí nejlepší. Třinec má v sestavě dva elitní útočníky, k tomu další čtyři forvardy na úrovni prvního útoku. České Budějovice mají elitního forvarda v Milanu Gulašovi a tři další útočníci splňují parametry pro první útok.

Kde je mezi oběma celky největší rozdíl, je možná brankoviště. Dominik Hrachovina příliš neexceloval po podprůměrných výkonech v základní části ani v předkole. Naopak Marek Mazanec byl v základní části velmi spolehlivý. Ze startérů čtvrtfinále je v modelu druhým nejlepším gólmanem.

Hlavní hvězdy

Daniel Voženílek vs. Milan Gulaš

Milan Gulaš byl v předkole velkým lídrem ofenzívy Motoru – ve třech duelech bodoval hned šestkrát, z toho čtyřikrát skóroval. Připsal si taky 24 střeleckých pokusů, v průměru tedy pálil osmkrát za zápas a prsty měl ve 13 vytvořených šancích Českých Budějovic. Při hře 5 na 5 byl pak Gulaš na ledě u tří vstřelených gólů bez jediného obdrženého.

Vidět byl Gulaš ale také v základní části, kdy si připsal 40 bodů. V rámci hodnocení Game Score byl lepší než 94 % útočníků, a to kromě samotných bodů také díky své kreativitě a vlivu na ofenzívu, který měl lepší než 94 % forvardů.

Při hře 5 na 5 byl v základní části Gulaš nebezpečný především ve vlastním zakončení. V přepočtu na čas vstřelil 1,2 gólu, což bylo lepší než 93 % útočníků, vytvořil si šance na jeden očekávaný gól a střílel ze všech forvardů vůbec nejčastěji.

S ním na ledě vstřelil Motor v průměru 3,1 gólu, když si vytvořil šance na 2,9 očekávaného gólu. Celkově pak měl Gulaš podíl očekávaných gólů 58 % a gólový podíl 57 %.

Z Třince by se dal za hlavní hvězdu označit například i Martin Růžička a věříme, že bychom neudělali chybu. Po loňském play off ale pro čtvrtfinále ukazujeme na Daniela Voženílka, který ve skvělých výkonech především v loňském finále, díky čemuž okusil i atmosféru mistrovství světa, pokračoval také v letošní základní části!

Vedle Růžičky patřil k nejlepším útočníkům extraligy. V základní části zapsal 49 bodů a v kanadském bodování byl na čtvrtém místě.

Voženílek předváděl velmi komplexní výkony, když byl nebezpečný v zakončení, vytvářel nebezpečné pozice také spoluhráčům, kdy měl celkově kreativitu lepší než 99 % útočníků, podílel se na přechodu středního pásma a skvělý vliv měl jak na ofenzívu, tak také na defenzívu Ocelářů.

Podíl očekávaných gólů měl Voženílek 60 %, gólový podíl pak 61 %, když Třinec s ním na ledě vstřelil tři góly za hodinu hry 5 na 5. Tato hodnota bez Voženílka klesala o sedm desetin, počet vytvořených šancí pak o devět desetin očekávaného gólu, což byl rozdíl vyšší než u 99 % útočníků.

Voženílek patří zkrátka ve většině činností mezi elitní forvardy, jeho herní styl je navíc jak dělaný pro play off.

Podpora hvězd

Vedle Daniela Voženílka velmi dobře fungovali Martin Růžička a Andrej Nestrašil. Společně tato trojice odehrála při základním počtu hráčů 310 minut, ve kterých vstřelili 18 gólů a inkasovali pětkrát! Růžička se pak do posledního kola přetahoval s Tomášem Filippim o vítězství v kanadském bodování. Nakonec nasbírali stejně bodů, 62, Filippi ale nastřílel více gólů.

Růžička ovšem i další sezonu patřil jednoznačně mezi nejlepší extraligové hráče. Tradičně rozdával jedny z nejlepších přihrávek a poměrně často se dostával i sám do nebezpečného zakončení při hře 5 na 5. Ve všech situacích pak nakumuloval největší hodnotu očekávaných gólů ze svých střel a přihrávek. Kromě výborné hry 5 na 5 jsou pak hlavní devízou Růžičky už několik let přesilové hry, ve kterých i letos byl velmi nebezpečný.

Andrej Nestrašil pak k této dvojici výborně zapadl a dokáže je doplňovat a výborně vytvářet prostor pro jejich kreativitu, kterou ale disponuje ve velké míře i on sám.

Ve druhém útoku Ocelářů pak figurují dva z nejnebezpečnějších hráčů při hře 5 na 5. Libor Hudáček nastřílel v přepočtu na čas v základní části při hře 5 na 5 druhý největší počet gólů – 1,6. Marko Daňo pak uzavíral první desítku s 1,2 vstřeleným gólem. Oba pak svým vlivem na ofenzívu patří mezi deset procent nejlepších útočníků.

Hlavní postavou defenzívy pak bude pro play off Martin Marinčin. Ten už v NHL platil za velmi spolehlivého zadáka, který měl výrazný vliv na výsledky týmu, když byl na ledě. To platí rovněž v extralize.

Letos měl směrem do ofenzívy Marinčin vliv lepší než 97 % beků, v defenzívě byl lepší než 95 % obránců. Mezi jeho silné stránky při hře bez puku je především zastavování postupu soupeřů už ve středním pásmu, případně jejich donucení k pouhému nahození.

K tomu Marinčin přidal i solidní kreativitu. Při hře 5 na 5 se velmi často tlačil do zakončení, když střílel častěji než 92 % obránců. Body sbíral ale především za asistence: jeho šest desetin primární asistence za hodinu hry 5 na 5 bylo lepší než u 96 % obránců.

A co brankoviště Třince? Vše napovídá tomu, že by měl jako jednička jít do play off Marek Mazanec. Ten svého kolegu Ondřeje Kacetla v základní části jasně přechytal.

Mazanec patřil v počtu gólů chycených nad očekávání do nejlepší desítky, naopak horší než Kacetl bylo v základní části pouze šest brankářů. Jedním z nich byl i Dominik Hrachovina. Mazanec pak svoji úspěšnost zákroků vyšponoval o pět desetin nad očekávání, naopak Kacetl za očekávanou úspěšností zaostal o 1,2 procentního bodu. A také spolehlivost výkonů jde jasně za Mazancem.

Částečně se pak dá polemizovat, zda by se podobně nedalo uvažovat také na druhé straně, kde mnohem lepší čísla vykazuje Jan Strmeň. Dominik Hrachovina ovšem odchytal všechny tři duely předkola. V nich inkasoval sedm desetin gólu nad očekávání, a to v souboji s jednou s nejslabších ofenzív letošní sezony. Nyní bude čelit trochu jinému útoku.

V předkole se příliš do akce nedostal Jan Ordoš, který hned v prvním zápase obdržel trest do konce utkání, po kterém navíc dostal stop na další dva zápasy. Ve čtvrtfinále si tak snad zahraje déle.

Motor v něm totiž má jednoho ze svých nejlepších střelců, když v základní části Ordoš nastřílel 22 gólů. Do slotu se navíc při hře 5 na 5 Ordoš v základní části tlačil častěji než 82 % útočníků a šance si dle očekávaných gólů vytvořil lepší než 97 % forvardů!

Předkolo vyšlo, kromě Gulaše, také například Brantu Harrisovi, který čtyřikrát skóroval, nebo Janu Štencelovi. Ten zase potvrdil v podstatě vše, čím se pyšnil i v základní části, a proč ho model Game Score hodnotí mezi beky velmi vysoko.

Pěti body v předkole přispěl také Lukáš Pech, čtyři přidal další centr Jáchym Kondelík. Motor tak dokázal produktivitu rozdělit mezi více hráčů. Jejich přednosti, ale i nedostatky jsme více rozebírali už v preview předkola proti Karlovým Varům.

Co rozhodne?

Dle modelu Game Score jde na startu čtvrtfinále o nejvyrovnanější sérii. Motor v základní části ukazoval, že ne nadarmo ho náš model hodnotil jako jeden z nejlépe posilujících týmů před touto sezonou. Noví hráči si skvěle sedli s těmi stávajícími a České Budějovice patřily výsledky, ale i předváděnou hrou do vrchní poloviny tabulky.

Herně by Motor nemusel na Třinec v základním počtu hráčů příliš ztrácet. Dle papírových předpokladů tak mohou rozhodovat speciální týmy a také výkony brankářů: Mazanec podával v základní části velmi spolehlivé výkony, Hrachovina pak nepřesvědčil ani v předkole.

Závěr

Třinec už dlouho hledá svého přemožitele v play off Tipsport extraligy. Letos měl opět komfort odpočinku po základní části, titul ale zvládl loni získat i z předkola. Najde se letos někdo, kdo Třinec z trůnu sesadí, nebo to bude další jízda Ocelářů? První odpověď nám na tuto otázku dá konfrontace s Českými Budějovicemi.

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz