Česká medicína zažila před 170 lety revoluci. Narodila se první lékařka Bohuslava Kecková

Medicína, to byl po dlouhou dobu výhradně mužský obor. Ačkoliv ženy měly ambice stát se lékařkami, až do minulého století jim to nebylo umožněno. V 19. století se to podařilo jenom hrstce odvážných žen, které svému snu vystudovat medicínu a léčit obětovaly veškerý svůj soukromý život. Přitom se musely potýkat s předsudky, s mnohými těžkostmi i zákazy. První česká lékařka se jmenovala Bohuslava Kecková a narodila se před 170 lety. 

Dne 18. března 1854 se v malé vísce s názvem Bukol nedaleko středočeského Mělníka do rodiny Keckových narodilo děvčátko, kterému rodiče dali jméno Bohuslava. Její otec v obci vlastnil větší usedlost, tu ovšem zanedlouho po narození dcery prodal a s rodinou se přesunul do pražského Karlína, který byl v té době ještě samostatným městem. Zde začal otec podnikat a postupem času vybudoval prosperující firmu. 

Právě díky výbornému rodinnému a finančnímu zázemí mohlo být Bohuslavě Keckové v Praze dopřáno kvalitní vzdělání. Zatímco jiné dívky tehdy končily s učením mnohdy již po absolvování povinné základní školní docházky, Bohuslava pokračovala na střední školu. Musela však docházet na speciální vzdělávací zařízení určené pro dívky, gymnázium tehdy mohli navštěvovat pouze chlapci. Bohuslava tak studovala na Vyšší dívčí škole v Praze na Novém Městě, kterou zakončila s výborným prospěchem a vyznamenáním. Na této střední škole se však neskládaly maturitní zkoušky. Pokud chtěla tou dobou dívka maturitu, musela se zapsat na střední školu pro chlapce s právem skládání maturitních zkoušek. Na takovou školu ale nemohla docházet na výuku, ale musela si probírané učivo sama osvojit při domácím vyučování. Na konci studia mohla požádat o možnost jít k maturitě, a pokud jí to bylo dovoleno, opět se na zkoušky připravovala doma se soukromým učitelem. Bohuslava Kecková odmaturovala v roce 1874 na výbornou, a stala se tak vůbec první dívkou s maturitou u nás. 

Během středoškolských studií se Bohuslava Kecková scházela s dalšími inteligentními a cílevědomými dívkami v Americkém klubu dam, pokrokovém feministickém spolku. Právě toto prostředí Keckovou nadále formovalo a utvrzovalo ve snu stát se lékařkou. Narazila však na zásadní problém – na pražské univerzitě se neumožňovalo studium medicíny ženám, bylo určeno výhradně pro muže. Řešení představovalo studium v zahraničí, a tak Kecková odjela do Švýcarska, kde nastoupila na univerzitu v Curychu. Studium jí šlo dobře, ještě jako studentka se stala asistentkou na gynekologii v nemocnici v Curychu. V létě roku 1880 promovala, a to jako vůbec první česká lékařka. V Curychu zároveň byla teprve dvaadvacátou ženou, která absolvovala místní lékařskou fakultu. Svou závěrečnou práci měla zaměřenou na obor chirurgie a věnovala se v ní problému zvětšené štítné žlázy. Na chirurgickém oddělení také začala po ukončení studia pracovat, strávila zde dva roky. 

Bohuslava Kecková ale nechtěla ve Švýcarsku dlouho zůstávat, hodlala se vrátit do rodných Čech a zde si otevřít vlastní ordinaci. V Praze ovšem narazila na další problém, místní úřady jí odmítaly uznat lékařský titul získaný v zahraničí. Kecková se rozhodla nepříjemnou situaci vyřešit tím, že vystuduje ještě na území monarchie. Medicínu jako žena stále studovat nemohla, a tak se zapsala na kurz babictví, tedy porodnictví. Ten směla absolvovat na univerzitě ve Vídni a pak mohla pracovat jako porodní asistentka. V Praze se tak nakonec přeci jen v nemocnici uplatnila. 

Později působila jako ženská lékařka v Bosně, tehdejší součásti monarchie. Zde pečovala o muslimské ženy, ty totiž běžně docházet k lékaři nemohly, ošetřovat je mohla jedině žena. Muslimky tedy nebyly zvyklé na lékařskou péči, a tak zpočátku Keckovou odmítaly a nevěřily jí. Postupem času si mezi nimi lékařka přeci jen získala přízeň, k čemuž přispělo i její vyléčení ženy pocházející z tamní významné a vlivné rodiny. Mezi muslimskými ženami se (i kvůli zanedbané zdravotní péči) šířily pohlavní choroby, především syfilis, a tak měla Kecková spoustu práce. Protože navíc zjistila, že jsou místní ženy prakticky negramotné, také je učila číst, psát nebo ručním pracím. Aby celkově zlepšila zdravotní situaci v zemi, místním ženám rovněž vštěpovala zásady správné hygieny a životosprávy. Základní hygienické návyky tu ženy totiž neměly zrovna osvojené. 

V Bosně pobývala Bohuslava Kecková jako lékařka bezmála dvacet let. Její lékařské působení v této muslimské zemi oceňovaly nejenom samy pacientky, ale také rakousko-uherská vláda. Kecková si toho velice vážila. 

Bohuslava Kecková se nedožila vysokého věku. Posledních pár let ji trápila cukrovka a s ní spojené zdravotní potíže. Často se léčila v lázních v Karlových Varech, prospíval jí i pobyt u sestry v Kostomlatech nad Labem. Zde dne 17. října 1911 zemřela, bylo jí 57 let. 

Bohuslava Kecková

Aktuálně se děje

před 2 hodinami

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

před 5 hodinami

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

před 5 hodinami

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

před 6 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Mark Rutte

Misky vah se naklání. Rutte si získává podporu Turecka, v cestě do křesla šéfa NATO mu ale stojí další země

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pátek prohlásil, že od nového generálního tajemníka Severoatlantické aliance (NATO) očekává, že upřednostní řešení obav Turecka souvisejících s terorismem. Řekl to v Istanbulu během setkání s vedoucím kandidátem na post šéfa NATO, dosluhujícím nizozemským premiérem Markem Ruttem, který je na návštěvě v Turecku v rámci snah o získání podpory pro svou kandidaturu.

před 9 hodinami

Volební štáb hnutí ANO

Babišovo ANO opět prachsprostě lže. Tentokrát o důchodech

Zástupci hnutí ANO a kabinetu Petra Fialy (ODS) se shodli na nutnosti změn v prvním důchodovém pilíři, opoziční subjekt zároveň nezpochybnil nutnost zvyšování věkové hranice pro odchod do důchodu. To vyplývá z dokumentů zveřejněných prezidentskou kanceláří k březnové schůzce nad tématech důchodové reformy. Stojí za to připomenout, že onoho 28. Března se schůzky na pozvání prezidenta zůčastnili Karel Havlíček, Alena Schillerová a Aleš Juchelka. Celý zápis přidávám na konec tohoto článku. Závěr si z něj udělejte sami.  

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

před 14 hodinami

před 15 hodinami

před 16 hodinami

před 23 hodinami

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy