Radek Štolpa – Montáž dveří

Pomalý montér

Montuji interiérové dveře a obložkové zárubně v Jižních Čechách, zejména na českobudějovicku. Se svou prací nespěchám. Snažím se ji udělat pečlivě a poctivě. Tak, aby byl zákazník spokojen. 

Černá dveřní klika

Atypické interiérové dveře

autor: | 17. Bře. 2024 | Montáže

Občas potřebujete do své domácnosti atypické interiérové dveře a my si dnes řekneme jaké jsou možnosti.

Atypické interiérové dveře Sapeli
Atypické interiérové dveře Sapeli

Když řekneme atypické interiérové dveře, máme na mysli dveře standardního tvaru, ale v nestandardním rozměru. Standardní dveřní křídlo má objednací rozměry třeba 80/197. To jsou takové nejčastější bytové dveře. Jejich rozměr v polodrážce je 82 cm na šířku a 197 cm na výšku. Celý rozměr dveří je 85/198,5 cm.

Někdy potřebujete dveře nižší a to zejména tehdy pokud je ocelová zárubeň osazena příliš nízko nebo se po rekonstrukci nivelací a novou krytinou zvedla podlaha. Dveře samozřejmě můžete odspodu zaříznout, ale výrobci doporučují zakrácení maximálně jeden až dva centimetry.

Pokud dveře zaříznete více, už zasáhnete do výplně a spodní část rámu úplně odříznete. Ohrozíte pevnost křídla a ztrácíte záruku. Někteří výrobci dokonce nepřipouští zaříznutí dveří vůbec. Pro tyto případy se hodí objednat rovnou nižší dveřní křídlo.

Opačný problém nastává, jestliže je průchod v ocelové zárubni příliš vysoký. Pod standardním křídlem je pak velká mezera. I v tomto případě můžete objednat (vyšší) atypické interiérové dveře.

Obdobný problém, tentokrát se šířkou dveří, nastává tehdy, pokud je ocelová zárubeň prohnutá uprostřed nebo zúžená v dolní části. Zde objednáte dveře užší, podle míry prohnutí už rozhodnete o kolik.

Velmi často je problém u obkladu kovové zárubně a pak je objednání atypického rozměru zcela nezbytné.

Atypické interiérové dveře Sapeli

Se zárubněmi a s dveřmi od tohoto výrobce mám dobré zkušenosti. Atypické rozměry objednáváme celkem pravidelně a není s nimi problém. Velkou výhodou jsou nízké příplatky při nestandardním rozměru. Pokud jsou dveře nebo zárubeň menší než standardní rozměr (například 79/196 cm namísto 80/197 cm), je celková cena zvýšena o 5%. Pokud je rozměr větší než 80/197, je to 10% a to až do výšky dveří 210 cm včetně. Následně se výše příplatku zvyšuje.

U obložkových zárubní Sapeli můžete také objednat různou šířku obložky. Standardně je šířka 65 mm. K dostání je zúžená varianta Sapeli Mini o šíři 50 mm nebo rozšířená 80 mm.

Při objednávání dveří Sapeli také zadáváte počet a umístění závěsů (pantů), umístění zámku. I u těchto hodnot se můžete setkat s nestandardními rozměry a vámi objednané atypické dveře pak přesně sednou do původní zárubně.

Standardní rozteče závěsů a zámku

  • Z1Z – 200 mm
  • Z2 – 975 mm
  • Z3 – 1750 mm
  • OSZ – 900 mm

Atypické interiérové dveře Erkado

Občas také montuji interiérové dveře Erkado. Jsou to dveře od polského výrobce, který je takovou vhodnou alternativou ke dveřím českých výrobců. Erkado bohužel v Česku atypické dveře nenabízí a to je škoda.

Souvislosti

Štítky

  • tel.: 721148790
  • email: stolpa@gmail.com

Zajímavé články