Případ tříletého amerického staforda Bladea šokoval doslova celý národ. Hasiči pejska zachránili v úterý 12. března v kompletně zuboženém stavu za pomoci žebříku z venkovního parapetu zamčeného bytu na sídlišti Štěpnice v Uherském Hradišti.

Majitel nechal bezbranné zvíře několik týdnů zcela bez potravy či přístupu k vodě. Na kost vyhublého psa si ale naštěstí všimli místní obyvatelé, potom co se mu podařilo vylézt do okna a tím byl vidět z ulice.

Městští policisté následně Bladea okamžitě odvezli na veterinu, kde se mu dostalo potřebné péče včetně nutné kapačky, jelikož byl dehydratovaný a na pokraji smrti.

Po základním ošetření byl pejsek umístěn do dočasné domácí péče, jelikož v jeho stavu by nebyl pobyt v útulkovém kotci vhodným místem.

Den po odvezení týraného staforda měli policisté v případu jasno a ihned začali jednat. „Na základě veterinárního vyšetření psa jsme zahájili úkony trestního řízení pro trestný čin týrání zvířat. V tomto případě hrozí viníkovi až tři roky za mřížemi. To, kdo se o psa staral, kdo je jeho majitelem, bude předmětem dalšího šetření,“ prozradil Deníku tiskový mluvčí policie Radomír Šiška.

Na sociálních sítích došlo také k odtajnění identity majitele psa a lidé Martinovi Tomaštíkovi dávají jeho čin lidově řečeno pořádně sežrat. Přejí mu minimálně stejné utrpení, jaké způsobil nebohému zvířeti.

Jeho Barbershop v Uherském hradišti zůstává od úterka zavřený a pachatel má vypnutý mobilní telefon. Přesto se mladík rozhodl sepsat vyjádření, které zaslal do médií na svou obhajobu.

Dostal jsem strach a nevěděl co dělat

Tomaštík tvrdí, že za celý problém mohou jeho vážné psychické problémy, které neřešil a odneslo to nebohé zvíře.

„Dobrý den, jmenuji se Martin Tomaštík a rád bych podal prohlášení ohledně mého psa, který teď koluje internetem. Blade má 3 roky. Mám ho od štěněte a celou dobu jsem se o něj dobře staral. Byl krásný hodný pes. Poslední dva měsíce jsem se potýkal s psychickými problémy a nebyl jsem schopný se o něj starat. Chtěl jsem ho dát do útulku, ale bál jsem se reakce okolí, tak jsem to pořád oddaloval a oddaloval až se to dostalo do fáze že jsem tam začínal chodit míň, a když jsem viděl, co se s ním děje tak jsem dostal strach a nevěděl co dělat,“ popisuje tyran své důvody v dopise pro Deník.

Mladík tvrdí, že o stavu jeho psa nikdo další nevěděl a všeho hluboce lituje. „Celá situace mě hrozně moc mrzí a lituji toho. Dalo se tomu předejít kdybych se někomu svěřil. Doufám, že se Blade z toho dostane a bude zase jako byl dřív,“ sype si rodák z Uherského Hradiště popel na hlavu.

Lidé mu ovšem jeho verzi příliš nevěří, volají po spravedlnosti v podobě nejvyššího možného trestu za týrání zvířete a nazývají ho zrůdou. O všem ale rozhodne teprve vyšetřování policie.

Související články