Jedna z nejtvrdších věznic na světě. Salvadorská věznice CECOT je jedním z nejkrutějších míst, kam se mohou vězni dostat

Poblíž salvadorského města Tecoluca se nachází jedna z nejtvrdších věznic na světě. Ve věznici je umístěno dvanáct tisíc členů gangů, ale komplex může pojmout až čtyřicet tisíc zločinců.

Podle místního prezidenta Nayiba Bukeleho se nikdo z tisíců odsouzených nedostane za svůj život z vězení na svobodu. „Platí tam režim s maximální ostrahou. Není tam žádný prostor pro návštěvy,“ popsal podmínky státník.

Salvadorský novinář Rubén Díez se vydal do věznice, aby popsal, jak vypadá život v káznici. V komplexu, který má pojmout až 40 000 vězňů, je v současné době umístěno 12 000 členů gangů. Jednu celu tak obývá 80 vězňů. Podle něj mají cely pouze čtyřpatrová prika, dvě umyvadla a dvě toalety.

„Muži nemají v celách nic, co by se dalo použít jako zbraň. Dokonce i kelímky s vodou jsou jim pod přísným dohledem podávány zvenčí cely,“ popsal Dios místo činu. Futuristicky vyhlížející komplex je sice vybaven jídelnami a prostorem pro sportovní aktivity, ty však mohou využívat pouze dozorci. K dispozici mají také velké množství obušků, brokovnic a útočných pušek velkého kalibru.

Novinář také popsal, že někteří z vězňů byli odsouzeni na základě minima předložených důkazů. „Pokud má někdo tetování gangu, je brán jako jeho člen. To automaticky znamená, že dotyčný spáchal vraždu, a žádné další důkazy nejsou potřeba,“ osvětlil Diéz.

Zdroj: DailyMail, titulní obrázek: Wikimedia Commons / La Prensa Gráfica, CC BY 3.0