Cool magazín

Zábavný cool magazín

Type to search

Hraje vám v hlavě stejná melodie nebo reklama? Podle vědců máte možná ušního červa

Uvízla vám v hlavě melodie, kterou nemůžete odfiltrovat? Pravděpodobně máte ušního červa.

“Písně, které vám v hlavě hrají opakovaně, způsobují ušní červy a mohou být velmi otravné. Občas to může být melodie, která se nám opravdu líbí, ale častěji je to část písně, kterou nesnášíte,” uvádí The Science Times. Pojmenování pochází z německého Ohrwurm.

Studie z roku 2012 zkoumala, zda je možné cíleně vyrábět ušní červy, a pokud ano, jak to udělat. Výzkumu se zúčastnilo téměř 300 lidí, kteří poslouchali různé písně a zároveň prováděli různá mentální cvičení, a po 24 hodinách hlásili, zda si některou z melodií pamatují.

Podle slov Philipa Beamana, profesora experimentální psychologie, tento jev působí na každého individuálně – zatímco někomu může obrazně řečeno uvíznout v hlavě stejná melodie, pro jiného jedince melodie nevytváří jakousi opakující se smyčku.

  1. Poslechněte si další píseň

Zkuste si poslechnout jinou píseň a soustřeďte se na ni, odkazuje profesor Kelly Jakubowski. Tímto způsobem se vymaníte “ze smyčky”, protože pomocí jednoduchého triku můžete konečně přerušit opakující se cyklus melodie.

  1. Mluvte dál

Opakuje se vám v hlavě stále stejná melodie? Zkuste vytrvalé ušní červy zahnat konverzací.

  1. Dělejte něco jiného

Zapojte mozek do jiné činnosti: zkuste skládačky, sudoku, stolní hry nebo jiné kreativní aktivity. Jakákoli činnost, která upoutá vaši pozornost a přiměje vás přemýšlet o něčem jiném, může hudbu přerušit.

  1. Technika odeznívání

Existuje technika zvaná fade away. Jak funguje? Jednoduše se melodii nebráníte a pustíte ji do své hlavy. “Je to trik z jiné vědní oblasti o mozku, který říká, že čím dříve přestanete jev analyzovat, tím dříve se spojení přeruší,” popisuje The Science Times.

Autor: Petr V., zdroj: ScienceTimes, Titulní obrázek: Pixabay.com/lukasbieri