V Uherském Hradišti mohou přibýt tisíce lidí, má nové lokality pro bydlení

  8:46
Uherské Hradiště se může rozrůst o až 2 500 nových obyvatel. Městští zastupitelé schválili změnu územního plánu, díky níž se lokalita bývalých průmyslových areálů společnosti OTMA na Sokolovské ulici a firmy ČSAD na třídě Maršála Malinovského změní na plochy pro bydlení.

Kývli i na proměnu nevyužívaného lyžařského svahu Rochus v místní části Jarošov na bydlení v rodinných domech, kterou tady chystá firma Reality Rochus. Celkově tak má vzniknout kolem 800 bytů.

„I když každá z těchto lokalit má svá specifika, věříme, že lze skloubit potřeby obyvatel na bydlení, plochy zeleně a parkování v souvislostech stávající zástavby. Jedná se totiž výhradně o plochy přestavby,“ uvedl starosta Stanislav Blaha.

Kromě toho už před třemi lety zastupitelé schválili plán proměny části areálu nemocnice. Nevyužívaný prostor ve východní části se stane novou městskou částí.

„Nemocnice je velmi zajímavá lokalita s výbornou dostupností do centra města,“ řekl Michal Macháček z realitní kanceláře REMACH UH. „To samé platí pro areál ČSAD. Ze svahu na Rochusu je zase hezký výhled na Buchlovské kopce či Chřiby, může to být dobrá volba pro stavbu rodinného domu.“

Obecně podle něj v Uherském Hradišti citelně chybí pozemky pro rodinné domy s dobrou dostupností do středu města. „A pokud se nějaké objeví, ceny jsou tak vysoké, že střední třídu odradí,“ poznamenal Macháček.

Společnost Reality Rochus nyní na pomezí Jarošova a Mařatic buduje novou rezidenční čtvrť Nové Jaktáře. Vznikne tady 38 bytových jednotek v řadových domech či dvojdomcích. Hotovo bude v létě 2024.

Slovácko čeká kvůli trojici oprav dopravní peklo, první je most v Napajedlích

„Následně bychom chtěli mít připravenou půdu pro zahájení budování infrastruktury a přípravu parcel pro rodinné domy na svahu Rochus,“ naznačil Martin Kroča ze zmíněné developerské firmy.

„Co se týká bytů, v Uherském Hradišti je celkem slušný výběr. Problémem je nedostatek parcel pro rodinné domy a celkově počet nově budovaných rodinných domů,“ dodal Kroča.

Autor: