Home » Bydlení

Jak se starat o matraci aneb údržba matrací pro delší životnost

18.03.2024
Pečování o matraci je klíčové pro zajištění dlouhé životnosti a optimálního spánku. Správná údržba a čistota matrace mohou výrazně ovlivnit váš spánek a celkový zdravotní stav. V tomto článku se podíváme na několik důležitých tipů týkající se péče o matraci.
Ilustrační snímek | Zdroj: freepik.com

Pravidelné otáčení a obracení


Pravidelné otáčení a obracení matrace je základním krokem pro zachování její rovnoměrné opotřebenosti. Doporučuje se otáčet matraci alespoň jednou za tři měsíce, ideálně však častěji. Otočením matrace na druhou stranu a jejím přetočením z hlavy na nohy můžete zabránit deformacím a prodloužit její životnost.

Používejte matraci s potahem


Potah chrání matraci před prachem, skvrnami a opotřebením. Je snadno odnímatelný a pravidelně se dá prát v pračce, což usnadňuje udržování matrace v dokonalé čistotě.

Pravidelné vysávání


Pravidelné vysávání matrace je důležité pro odstranění prachu, roztočů a dalších nečistot, které se mohou na matraci hromadit. Použijte nástavec s měkkými štětinami a vysávejte matraci ze všech stran, včetně hran a rohů.

Ochrana matrace před vlhkostí


Vlhkost může být pro matraci škodlivá, proto je důležité chránit ji. Pokud se matrace zamokří, je důležité ji co nejrychleji vysušit, ideálně na slunci. Pravidelně větrejte ložnici a používejte vysoušeče nebo odvlhčovače vzduchu v případě, že v místnosti problémy s vlhkostí pozorujete.


Zdroj: freepik.com

Ochrana proti skvrnám


Pokud na matraci vzniknou skvrny, je důležité je co nejdříve odstranit. Použijte měkkou houbu a jemný čisticí prostředek, který je vhodný pro čištění matrací. Nepoužívejte příliš mnoho vody, abyste zabránili proniknutí vlhkosti dovnitř matrace.

Pravidelná výměna ložního prádla


Pravidelná výměna ložního prádla je důležitá nejen pro vaši hygienu, ale také pro zachování čistoty matrace. Doporučuje se měnit ložní prádlo alespoň jednou týdně a prát ho v dostatečně vysokých teplotách, aby byly zabity bakterie a roztoči.

Profesionální čištění


Občasné profesionální čištění matrace může být prospěšné. Odborníci, případně alespoň profesionální čistící nástroje, vám pomohou zbavit se hluboce zakořeněných nečistot a alergenů, které se mohou v matraci hromadit.

Pravidelná kontrola


Pravidelně kontrolujte matraci a vyhledejte případné známky opotřebení nebo poškození, jako jsou prohlubně, praskliny nebo protržené švy. Pokud zjistíte nějaké problémy, co nejdříve je vyřešte, abyste zabránili dalšímu poškození.

Správná údržba matrace je klíčová pro zajištění dlouhé životnosti a kvalitního spánku. Dodržujte tyto jednoduché tipy a užívejte si pohodlný a zdravý spánek na své čisté a dobře udržované matraci.

Autor: BH
Sdílet na Twitteru
Fotogalerie:

Další články z rubriky Bydlení

Proč si koupit granitový dřez? Důvodů je hned několik

Granitový dřez představuje odolný prvek každé kuchyně, přičemž tento umělý materiál se vyrábí smícháním žulového kamenného prachu a akrylových pryskyř ...

Plemena psů vhodná do bytu aneb spokojený pes i pán

Přemýšlíte o tom, že si pořídíte psa, ale žijete v bytě? Správný výběr plemene je klíčovým faktorem pro to, aby se váš nový čtyřnohý společník cítil š ...

Jarní úklid rychle a efektivně

Jaro je čas obnovy a očisty, a provádění jarního úklidu může být osvěžujícím způsobem, jak začít novou sezónu. Pokud chcete provést jarní úklid rychle ...

Zrcadla jako klíčový prvek interiéru: Proč má výběr jejich tvaru význam

Zrcadla neplní pouze praktickou funkci umožňující nám zkontrolovat náš vzhled před odchodem z domova. Jsou také důležitým dekorativním prvkem, který m ...

Doporučujeme

Publikovat článek