Hlavní obsah

Za posezení na Bedardovi následovala odplata. Dva góly během 11 sekund

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Calder Trophy pro nejlepšího nováčka sezony ho nemine. Vždyť Connor Bedard má ve své první sezoně v NHL průměr skoro bod na zápas. Chicago sice jako první tým v sezoně přišlo i o teoretickou šanci na play off, ale s mladým útočníkem věří ve světlou budoucnost a nemíní tolerovat, když si na něj někdo vyskakuje.

Foto: Nam Y. Huh, ČTK/AP

Connor Bedard (na zemi) v souboji s Calenem Addisonem

Článek

Od chvíle, co Brendan Smith z New Jersey nešetrným zákrokem zlomil Bedardovi čelist, jsou Blackhawks na všechny ataky vůči 18letému útočníkovi ještě o něco citlivější. Stačil i poměrně běžný souboj v nedělním zápase se San Jose (5:2).

Bedardova snaha o průnik mezi beky Sharks skončila ve třetí třetině neúspěšně a kanadský teenager se pak tělem snažil dohrát Calena Addisona. Ten ho vzápětí za nevšímavé reakce sudího krosčekoval, a navíc ho ještě zasednul. A rychle se rozhodně nezvedal, asi pět sekund si na Bedardovi ještě poseděl.

Nejblíž dění byl chicagský veterán Tyler Johnson, který chtěl beka San Jose odtlačit hokejkou, a zdálo se, že ho dokonce píchnul, takže rozhodčí hned signalizoval trest. Addison to ale trochu přihrál, hned vyskočil a se 173 cm měřícím hráčem Chicaga se ještě pustil do křížku. Nakonec šli oba ven jen na dvě minuty za hrubost.

„Myslím, že jsme začali dobře, ale nehráli jsme dostatečně tvrdě,“ řekl kouč Luke Richardson. Johnsonův příklad ovšem spoluhráče inspiroval. V polovině třetí třetiny Ryan Donato srovnal. Definitivní zlom přišel po dvou domácích gólech, které padly v průběhu jedenácti sekund!

V čase 59:59 pak ještě Bedard Sharks na zlost, a Addisonovi zvlášť, skóroval do prázdné branky a svou bilanci upravil na 53 bodů (21+32) v 54 zápasech. Druhý mezi nováčky Brock Faber z Minnesoty má 38 bodů ze 68 startů…

Petr Mrázek pak 25 zákroky jistil svou patnáctou výhru v sezoně a mezi gólmany s minimálně 45 odchytanými zápasy má devátou nejlepší úspěšnost zákroků – 90,7 procenta. Což je v letos podprůměrném týmu Blackhawks takřka nadpřirozený úkaz.

S loňskou jedničkou draftu v čele má ovšem Chicago v dalších letech daleko větší ambice. Už v prvním roce kanadského šikuly v NHL chce ale dávat soupeřům najevo, že případné výpady proti Bedardovi nehodlá tolerovat.

Reklama