Richard Nemčok: Podpálil sovětský tank, podepsal Chartu 77 a založil klub Bunkr

/ /
Zdroj: archiv Richarda Nemčoka
Zdroj: archiv Richarda Nemčoka

O pražském klubu Bunkr věděl svého času skoro každý, kdo se v porevolučních letech aspoň na skok ocitl v metropoli. Založil ho a vedl rodák z Ostravy, vycvičený parašutista a milovník zbraní Richard Nemčok.

Nemčok byl jurodivý muž, který se ve čtrnácti letech s kamarádem pokusil zapálit sovětský tank, v osmnácti skončil poprvé za mřížemi a po podpisu Charty 77 přešel přes Sněžku do Polska, odkud zamířil do cizinecké legie. Zánik Bunkru je pro něj dodnes bolavým tématem.

Historka praví, že legendární Bunkr mohl vzniknout i díky náhodě: na pobočce Agrobanky mylně považovali Richarda Nemčoka za blízkého známého generálního ředitele, takže mu téměř bez mrknutí oka přiklepli půjčku ve výši pětatřiceti milionů korun. 

Otevření proběhlo v den druhého výročí sametové revoluce – 17. listopadu 1991. Podzemní klub na adrese Lodecká 2 v pražské Petrské čtvrti se rychle stal jednou z největších atrakcí na mapě Prahy. Taxíky s turisty sem často mířily rovnou z letiště… Klub byl uzavřen v roce 1997.

Uzavírání a vystěhování klubu Bunkr (Richard Nemčok)

ROKY ZA MŘÍŽEMI

Až do školního věku vyrůstal ostravský rodák Richard Nemčok u babičky. „Matka mě sem umístila z praktických důvodů: když mi byl jeden rok, komunisté zabili mého otce a ona byla těhotná,“ říká. Neobjasněnou tatínkovu smrt přiblížil studentům z pražského Gymnázia Paměti národa: 

„Představ si, že na záchodech ve fabrice najdeš mrtvýho chlapa, kterej má cigaretu v hubě, a přitom údajně zemřel na otravu svítiplynem… To je přece nemyslitelný, dyť by to vybouchlo celý!“

Zdroj: archiv Richarda Nemčoka
Zdroj: archiv Richarda Nemčoka

Při vpádu sovětských vojsk v srpnu 1968 mu bylo čtrnáct let. „Ty bláho, to bylo něco! Byly nás davy, a když jsme uviděli tanky a obrňáky, prostě jsme si sedli na zem, chytli se za ruce a nevstali. A fakt jsme je zastavili,“ zavzpomínal pro pražské středoškoláky. Společně s několika kamarády se prý rozhodli podpálit jeden z ruských tanků: ruční vrtačkou navrtali sud, o němž se domnívali, že obsahuje palivo – byly v něm však jen náhradní součástky. 

 

Text byl publikován v časopise Reportér. V investigativně-reportážním magazínu právě najdete...

Branky, body, prachy – jak se prodávala Slavia a kam může fotbal posunout rivalita dvou miliardářů. Zpěvačka Iva Bittová o životě v Americe, návratu do Brna a pomoci mamince. Premiérův poradce, u kterého se potkává kauza IKEM s podivnou kampeličkou. Fotograf Bohdan Holomíček: Hlavně žádný umění! Tajemný muž z Prahy, Bidenův syn a české lithium. Říkají si Niqab Squad, unikátní fotoreportáž. A spousta dalšího čtení…

Zdroj: archiv Richarda Nemčoka
Zdroj: archiv Richarda Nemčoka

Ve vězení se poprvé ocitl začátkem sedmdesátých let. V rozsudku zazněly paragrafy o příživnictví a poškozování socialistického majetku (rozbuška v hospodě, kde seděli sovětští důstojníci). Krátce po propuštění byl odsouzen znovu. Poprvé seděl v Horním Slavkově, podruhé v Mírově, celkem čtyři a půl roku. Poté podepsal Chartu 77 a krátce pracoval jako rekvizitář ve filmových studiích Barrandov. Krátce nato přešel přes Sněžku do Polska.

V zemi, kde nabíralo na síle hnutí Solidarita a odpor proti komunistické moci, zůstal až do vyhlášení výjimečného stavu v roce 1981. Jak vyplývá z jeho vlastního vyprávění, v tomto případě velmi opatrného a mlhavého, kontaktovala ho v Polsku francouzská tajná služba a vystavila mu falešný pas, díky kterému mohl přeletět přes Vídeň do Paříže. Poté vstoupil do francouzské cizinecké legie a zúčastnil se dvou vojenských misí – v afrických státech Čad a Džibuti.

Mlýn Charlieho Soukupa, Alsasko, počátek 80. let. Richard Nemčok vzadu. Zdroj: archiv Richarda Nemčoka
Mlýn Charlieho Soukupa, Alsasko, počátek 80. let. Richard Nemčok vzadu. Zdroj: archiv Richarda Nemčoka

ŽÁDNÝ RVAČKY ANI DROGY

Po dvou letech byl v důsledku zranění nohy z legie předčasně propuštěn. Chvíli dělal správce činžáku v newyorské čtvrti Queens a poté se vrátil do Evropy.

Už v prosinci 1989 se objevil v Praze. „Říkal jsem si: Ty vole, tady je to zlatej důl,“ shrnul své první dojmy po návratu a poznamenal: 

„Přitom normální lidi ty příležitosti vůbec neviděli. To napadlo jenom ty, kteří přijeli zvenčí, a veksláky.“

Začal se zajímat o prostory určené pro „civilní ochranu“, a když kousek od budovy ÚV KSČ (dnes zde sídlí ministerstvo dopravy) objevil za mohutnými pancéřovými dveřmi protiletecký kryt o rozloze téměř tisíc metrů čtverečních, bylo rozhodnuto.

Mlýn Charlieho Soukupa, Alsasko, polovina 80. let. Zdroj: archiv Richarda Nemčoka
Mlýn Charlieho Soukupa, Alsasko, polovina 80. let. Zdroj: archiv Richarda Nemčoka

Klíče si vymohl na tehdejším Okresním podniku bytového hospodářství (OPBH). Ke klíčům dostal i nim instrukci, že má vyřadit z provozu vzduchotechniku, aby bylo možné vyškrtnout kryt z evidence – na základě protokolu o nefunkčním zařízení.

Nakoupil nejlepší dostupnou techniku. „Aparaturu a mixážní pulty mi dovezli z Anglie, klimatizaci z Japonska,“ vzpomíná. Na otevření klubu v listopadu 1991 přiletěl ze Spojených států John Cale i další dva členové Velvet Underground. 

Klub vedl tvrdou rukou. „Netrpěl jsem rvačky ani tvrdý drogy. A když někdo začal kouřit trávu, rozčiloval jsem se, proč se aspoň někam nezašije,“ vykládal pražským gymnazistům. V ochrance brigádnicky vypomáhali členové Útvaru rychlého nasazení (URNA).

Zdroj: archiv Richarda Nemčoka
Zdroj: archiv Richarda Nemčoka

Celý prostor byl trnem v oku tehdejším mafiím, které si v pražském centru vytyčovaly svá území. „Jednou přišli, tak jsem vytáhl z křiváku pistoli a dva granáty. Od té doby jsem od nich měl pokoj, protože mě považovali za blázna.“ 

Součástí Bunkru bylo i nahrávací studio, které nejčastěji využívala kapela Lucie, vzniklo tady například album Černý kočky mokrý žáby.

MÍSTO KLUBU TĚLOCVIČNA

V roce 1993 přišla první výzva k vystěhování Bunkru, když obvodní úřad vypověděl nájemní smlouvu. Poté probíhalo vleklé soudní řízení a 21. ledna 1997 byl klub přes fyzický odpor shromážděných fanoušků úředně vystěhován. Na jeho místě je dnes služebna městské policie s tělocvičnou.

Zdroj: archiv Richarda Nemčoka
Zdroj: archiv Richarda Nemčoka

V roce 1996 Richard Nemčok neúspěšně kandidoval do Senátu. Slávu Bunkru se pokusil oživit v Holešovické tržnici – klub však spláchla povodeň v srpnu 2002. Nevyšel ani druhý pokus nedaleko Smíchovského nádraží, kde v roce 2008 chvíli fungoval Rock club Bunkr.

Dnes žije v chatě za Prahou, chodí do přírody a renovuje prvorepublikové zbraně. Před časem řekl serveru Aktuálně.cz: „Když potřebuju peníze, občas něco někde udělám. A jelikož umím skoro všechno, nemám s tím problém.“

Příběh Richarda Nemčoka zpracovali Vadym Vitaljevič Aslanov, Hana Krejčí, Sofie Petro, Eliška Šindelářová, Matěj Matějka a Tereza Suchánková z pražského Gymnázia Paměti národa pod vedením Marka Stojana. 
Richard Julius Nemčok, 2022. Zdroj: Paměť národa
Richard Julius Nemčok, 2022. Zdroj: Paměť národa

Článek podpořil Nadační fond nezávislé žurnalistiky.