InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Absolventský koncert hudebního oddělení ZUŠ

    pondělí 3.6 18:00 - Městská galerie Vodňany

  • Pohádky pana Pohádky

    pondělí 3.6 9:30 - Městské divadlo Prachatice

    Vtipné zpracování známých pohádek.

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Anketa: Domácí úkoly ano či ne?

Jste v základních školách pro zrušení domácích úkolů?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Zemřel profesor Miloš Velemínský. Uznávaný lékař, který stál u zrodu neonatologie v České republice

Na uznávaného dětského lékaře Miloše Velemínského vzpomíná i město Třeboň, kde do konce minulého roku ještě ordinoval.  , Autor: Facebook město Třeboň

Na uznávaného dětského lékaře Miloše Velemínského vzpomíná i město Třeboň, kde do konce minulého roku ještě ordinoval.     Autor: Facebook město Třeboň

ČESKÉ BUDĚJOVICE - Smutná zpráva přišla ze Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity. V noci ze soboty na neděli zemřel profesor Miloš Velemínský, uznávaný dětský lékař, pedagog a vědec. Bylo mu 87 let a do posledních dnů byl velmi aktivní. Odborná i laická veřejnost v něm ztratila velkého profesionála i laskavého a ochotného člověka, na něhož bude s úctou a vděčností vzpomínat několik generací Jihočechů.

Miloš Velemínský byl významnou osobností Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity (ZSF JU). Začal s ní spolupracovat v roce 1991 a rozšířil zde své vědecké aktivity. V letech 1998–2004 byl proděkanem pro vědu a výzkum, pak byl sedm let děkanem ZSF JU a působil tam až dosud.

Děkanku Ivanu Chloubovou zpráva o úmrtí profesora Velemínského velmi zarmoutila. „Odešel velký člověk, kterému i ve vyšším věku záleželo na lidech i chodu naší fakulty. Sledoval dění i aktivity, které jsme organizovali, projekty, které jsme získávali, nebyla mu lhostejná hodnocení výuky – zkrátka žil pro fakultu a s fakultou. Společně s dalšími bývalými děkany nastavil směr naší fakulty a významně se podílel na jejím rozvoji. Jako lékař vnímal potřebu kvalitního vzdělávání v nelékařských zdravotnických programech, nezbytnost sociálního přesahu v péči o člověka i důležitost profesionálního zásahu při řešení krizových situací. Přestože byl odborníkem pro dětské lékařství, kde bylo těžiště jeho výuky, aktivně se zajímal i o znalosti studentů v preklinických oborech a o jejich všeobecný rozhled. V předmětu úvod do studia provázel studenty v prostorách fakulty a snažil se o to, aby nasáli atmosféru života na fakultě a přijali ji jako svůj další domov. Zaměstnance fakulty vnímal jako svoji druhou velkou rodinu a věřím, že nás měl rád a my měli rádi jeho," uvedla děkanka ZSF JU.

Vzpomínkové místo s kondolenční knihou je ve vestibulu hlavní budovy Zdravotně sociální fakulty Jihočeské univerzity, J. Boreckého 27, České Budějovice.

Miloš Velemínský se narodil 14. srpna 1936 v rodině budějovického zvěrolékaře. Promoval v roce 1960 na Fakultě dětského lékařství Univerzity Karlovy v Praze. Působil na dětském oddělení nemocnice v Jindřichově Hradci. V roce 1969 nastoupil jako ordinář na dětské oddělení krajské nemocnice v Českých Budějovicích, 13 let byl primářem novorozeneckého oddělení a jeho zásluhou byla vytvořena v 70. letech 20. století první jednotka intenzivní péče pro patologické novorozence v ČR.

V roce 1984 založil v Českých Budějovicích první samostatné novorozenecké oddělení v ČR. Byl také zakladatelem a ředitelem společnosti Lékařská služba první pomoci v Třeboni. Do konce minulého roku ještě ordinoval ve své dětské ordinaci v Třeboni, pro niž předtím dlouho a pečlivě hledal pediatra, který ho nahradí.

Za svoji činnost obdržel řadu prestižních ocenění. Získal cenu Zlatá šupina udělovanou těm, kteří se svými činy a celoživotní prací zasloužili o rozvoj či dobré jméno kraje, a také Cenu města Třeboň. Byl nositelem zlaté Janského plakety, za přínos neonatologii dostal v roce 2010 občanskou cenu Purpurové srdce. V říjnu 2018 mu prezident Miloš Zeman při slavnostním ceremoniálu ve Vladislavském sále Pražského hradu předal vysoké státní vyznamenání: medaili Za zásluhy.

Kromě mnoha odborných publikací byl tento známý pediatr autorem několika populárně-naučných knih oslovujících i širokou veřejnost tím, jak srozumitelně a v širším kontextu zpracovávají témata. Kniha Nemocné dítě – průvodce pro rodiče je výrazným podnětem k navázání kvalifikovaného a oboustranně obohacujícího kontaktu mezi lékaři a rodiči. Ve své pediatrické praxi potkal profesor Velemínský mnoho matek s těžkými životními osudy, které mu uvízly v paměti i v srdci. Jejich příběhy shrnul v několika knihách zaměřených i na sociální problematiku. O rodinách, kterým se narodí postižené dítě, napsal knihu Celebritami proti své vůli. Poté s novinářkou Ivanou Karáskovou sepsal v roce 2018 autobiografickou knihu Takový je život, což je rozhovor prokládaný skutečnými příběhy pacientů, které podávají svědectví o neobyčejné rodičovské obětavosti a vůli. V roce 2023 spolu vytvořili další knihu založenou na autentických příbězích, která se jmenuje Mámo, táto, a co já? a pojednává o vlivu rozvodů a rozchodů na život dětí.

Rozhovor s profesorem Velemínským vyšel také v knize Syndikátu jihočeských novinářů nazvané Jak nepromarnit život. Další publikace je právě v tiskárně: jmenuje se Věda je život, život není věda a skládá se z osmi rozhovorů s vědci a pedagogy z Jihočeské univerzity a Biologického centra AV ČR v Českých Budějovicích. Kapitola o Miloši Velemínském obsahuje i velice výstižnou citaci jedné z maminek, která k němu chodila se svým dítětem. Zdůraznila jeho člověčenství a schopnost komunikovat s rodiči o těch nejcitlivějších věcech – výtečného lékaře a člověka z něj dělala schopnost milovat lidi, a to i v jejich nejslabších chvílích. Tato kniha s bohužel posledním velkým rozhovorem s Milošem Velemínským bude mít křest 11. dubna od 16 hodin v kampusu Jihočeské univerzity u Lavičky Václava Havla vedle budovy rektorátu.

Diskuse k článku - 4 příspěvky
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
  • Pavlína 

    Reagovat

     

    Přispěvěk byl skryt administrátorem, protože porušoval Pravidla pro vkládání příspěvků!

    Vloženo 19.3.2024 11:06:03

  • Dana 

    Reagovat

     

    S panem doktorem jsem se poznala v nejtěžších chvílích mého života. Narodilo se mi dítě, o které jsem kvůli komplikacím mohla přijít. Je to už skoro 28 let. Mockrát jsem si vzpomněla na jeho laskavá a smířlivá slova.

    Vloženo 18.3.2024 22:56:49

  • . 

    Reagovat

     

    neznám, takže mi nic neříká

    Vloženo 18.3.2024 21:32:40

  • sh 

    Reagovat

     

    Souhlas "výtečného lékaře a člověka z něj dělala schopnost milovat lidi, a to i v jejich nejslabších chvílích." Dobrého doktora nedělá jen našprtaná medicína.

    Vloženo 18.3.2024 17:39:13

 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace