Policie nebude dále řešit oznámení Univerzity Karlovy na poslance Kobzu

foto Ilustrační foto - Poslanec SPD Jiří Kobza.

Praha - Policie se nebude dále zabývat trestním oznámením Univerzity Karlovy na poslance SPD Jiřího Kobzu kvůli jeho kontroverzním výrokům k prosincové střelbě na filozofické fakultě. ČTK to dnes sdělil mluvčí pražských policistů Jan Daněk s tím, že Kobzovo jednání nebylo trestné. Podle dřívějšího vyjádření univerzity se Kobza mohl dopustit šíření poplašné zprávy a podněcování k nenávisti vůči skupině osob.

Policisté již dříve odložili trestní oznámení jiného stěžovatele, které na Kobzu kvůli jeho vyjádření na facebooku mířilo. "I toto druhé oznámení již bylo uloženo ad acta, stejně jako to první," uvedl nyní k oznámení univerzity Daněk. "Nejedná se o trestný čin. Neexistuje žádný paragraf trestního zákoníku, podle kterého by šlo takové jednání postihnout," vysvětlil postup policistů.

Kobza se na facebooku tázal, co se vlastně na filozofické fakultě učí. "Jaký indoktrinační program nenávisti tam běží? Jakou roli v tom hrají neziskovky?" napsal poslanec ke střelbě, při níž před vánočními svátky zemřelo v budově fakulty 14 lidí a střelec. Toho Kobza nazval "špičkovým produktem inkluzivního progresivistického školství". Příspěvek později odstranil a omluvil se za něj.

Univerzita označila omluvu za nedostatečnou, trestní oznámení na Kobzu podala v polovině ledna. Po odložení prvního trestního oznámení Kobza školu veřejně vyzval, aby záležitost jeho výroku uzavřela, a poukázal na to, že on i jeho rodina čelí kvůli krokům univerzity urážkám.

Od Kobzových výroků se dříve distancovala i SPD, podle České konference rektorů překročily hranice slušnosti i lidskosti. Vedení univerzity poukázalo na to, že omluva přišla po téměř dvou týdnech po zveřejnění příspěvku ve chvíli, kdy se ve veřejném prostoru začalo hovořit o možných trestněprávních důsledcích.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 27.04.2024 ČTK

Reklama

20°C

Dnes je sobota 27. dubna 2024

Očekáváme v 17:00 18°C

Celá předpověď