Český tenisový svaz svolal mimořádnou valnou hromadu, může tak odvolat obviněného šéfa Kaderku

Mimořádná valná hromada Českého tenisového svazu (ČTS), která se bude zabývat změnou stanov a aktuálními záležitostmi včetně možného odvolání zadrženého šéfa Iva Kaderky, se uskuteční 7. června.

Praha (Aktualizováno: 16:46 18. 3. 2024) Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Stíhaný prezident ČTS Ivo Kaderka u soudu

Stíhaný prezident ČTS Ivo Kaderka u soudu | Foto: Zuzana Jarolímková | Zdroj: iROZHLAS.cz

Odvolání předsedy dozorčí rady Vojtěcha Flégla, který je s Kaderkou ve vazbě kvůli možnému podvodu se státními dotacemi, bude řešit Rada ČTS. Média o tom po dnešním zasedání informoval dočasný šéf Jan Stočes.

„Výkonný výbor ČTS jednomyslně doporučil předsedovi Rady ČTS, aby v souladu se stanovami svolal na pátek 7. června 2024 mimořádnou valnou hromadu svazu. Předseda Rady ČTS Zdeněk Štengl potvrdil, že zahájí kroky vedoucí k jejímu svolání,“ uvedl ve stanovisku svaz.

Kaderka ve vazbě. Pozoruhodné detaily o odhalení dotační kauzy tenisového bosse

Číst článek

Hlavními body valné hromady budou změna stanov a personální záležitosti reagující na aktuální situaci svazu. Stočes na dotaz ČTK potvrdil, že jednání se budou týkat obsazení funkce prezidenta organizace. Změna stanov pak může umožnit rozšíření počtu kandidátů na post nového předsedy.

Policie viní z podvodů se státními dotacemi celkem pět lidí. Vedle Kaderky a Flégla, kterým hrozí až desetileté vězení, vyšetřuje tajemníka svazu Jakuba Fastra, šéfku ekonomického oddělení Hanu Baierovou a někdejšího předního deblistu Daniela Vacka, který trénuje daviscupového reprezentanta Tomáše Macháče. Všechny tři policie stíhá na svobodě.

Vrácení dotací

Národní sportovní agentura (NSA) vyzvala minulý čtvrtek (14.3) ČTS k vrácení části dotace ve výši 29,7 milionu korun, které použil v rozporu se stanoveným účelem. Lhůta pro vrácení částky činí 30 dní.

NSA odhalila vážné nedostatky v hospodaření svazu během kontroly za rok 2021. Tu zahájila v listopadu 2022 a oficiálně ji ukončila minulý týden. NSA poté, co zjistila pochybení, vyzvala k navrácení části dotace a zahájila správní řízení, pověřila organizaci zjednáním nápravy.

Ať nám sportovní analfabet řekne, že máme něco špatně, hrozil Kaderka kontrolorovi

Číst článek

„Výkonný výbor se zabýval aktuální právní, ekonomickou a dotační situací svazu, jejím řešením budou výkonným výborem pověřeni externí odborníci na danou problematiku,“ doplnil ve stanovisku svaz.

Podle informací, které jako první přinesl Radiožurnál, vyplatil tenisový svaz ze státní dotace desítky milionů korun Fléglovu spolku Orel jednota Praha - Balkán. Část peněz určená na pořádání turnajů údajně skončila na účtech Fléglových firem nebo firem jeho rodinných příslušníků. Způsobenou škodu policie vyčíslila na zhruba 14,5 milionu korun.

Podstata machinací spočívala v tom, že si Flégl a jím nebo jeho blízkými ovládané firmy nechali proplácet statisíce až miliony korun za nadhodnocené nebo zcela vymyšlené služby.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme