Dvě třetiny žáků hodnotí výuku moderních dějin jako nedostatečnou. TV Prima to chce napravit

Na obrazovkách CNN Prima News jste mohli v sobotu poprvé sledovat seriál s názvem Prima historie, který vzniká ve spolupráci s Vojenským historickým ústavem v Praze. „Zábavnou a atraktivní formou ukazuje zásadní okamžiky československých a českých dějin,“ uvedla pro NašeTéma za TV Prima Veronika Varsamisová.

Reklama

Výuka naší moderní historie je dlouhodobě hodnocena jako nedostatečná. „V testu z oblasti moderních dějin ČR více než polovina žáků dosáhla pouze minimální či nedostačující úrovně,“ uvedla Česká školní inspekce v tematické zprávě – Výuka moderních dějin České republiky v základních a středních školách z října 2023.

S výukou nejsou spokojeni ani žáci a studenti, protože stejná zpráva říká: „Dvě třetiny žáků hodnotily dobu věnovanou výuce moderních dějin jako nedostatečnou.“

Proto lze jen uvítat jakoukoli snahu o zpřístupnění informací z našich moderních dějin třeba prostřednictvím televizní obrazovky. „Nový pořad Prima historie poodhaluje zákoutí minulosti zahalená tajemstvím a představuje významné osobnosti našich dějin,“ uvedla Veronika Varsamisová.

Každý díl trvá 12 minut a pořadem provází moderátor Karel Rychlý, který působí i jako reportér CNN Prima News. Nová dokumentární série vzniká ve spolupráci s Vojenským historickým ústavem v Praze, ve kterém se jednotlivé díly také natáčí.

„Vojenský historický ústav v Praze má jedinečný fond historických záběrů a fotografií a také memorabilií, které vystavuje ve svém Vojenském muzeu. Tyto záběry jsou opravdu unikátní a pro diváka jedinečnou příležitostí nejen dozvědět se řadu poutavých informací, ale právě prostřednictvím záběrů a exponátů se seznámit s atmosférou dané doby,“ říká moderátor pořadu Karel Rychlý.

„Informovat seriózně o našich dějinách není výsada pouze vědeckých institucí. Prostřednictvím médiím, včetně těch komerčních, je možné oslovit i většinového diváka. Možná také díky pořadu Prima historie pak mnozí z nich přijdou do muzea, kde se pořad natáčí, aby si svoje znalosti ještě rozšířili,“ uvedl ředitel Vojenského historického ústavu, brigádní generál Aleš Knížek.

„Sáhli jsme do bohatého filmového archivu Vojenského historického ústavu v Praze a našli jsme tam záběry, které kromě historiků desítky let nikdo neviděl. Jsou černobílé, často němé a občas přes ně ‚prší‘ škrábance, ale jsou autentické a několik vteřin může říct víc než mnoho slov,“ doplnil dramaturg pořadu Vladimír Blažek.

Moderátor Karel Rychlý má k historii blízko: „Já jsem vlastně původně učitel dějepisu, k dějinám mám vztah už od střední školy. A musím se přiznat, že právě dějiny 20. století mi přijdou nesmírně strhující, i když každé historické období má něco do sebe. Moderování takového typu pořadu je pro mne nesmírně inspirativní a také mám pocit, že se tak trochu vracím ke své původní profesi.“

První díl byl věnován generálu Františku Moravcovi, šéfovi naší rozvědky během 2. světové války. Další díly seriálu vysílá CNN Prima News vždy v sobotu odpoledne od 14.30 hod.

Autor: Mirka Nová. Zdroj: TV Prima

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama