Ženy z každé minuty cvičení vytěží více než muži

Když bude muž cvičit 150 minut týdně a jeho žena stejně dlouhou dobu, kdo z nich na tom bude zdravotně lépe? Větší výhody a užitek má vždycky dáma! Jak motivující myšlenka…

Pokyny pro zachování zdraví známe všichni. Abychom zůstali v té nejlepší kondici, měli bychom denně spát sedm až osm hodin. K tomu dodržovat pitný režim, konzumovat nutričně vyvážené potraviny, nepodceňovat hygienické zásady a vyhýbat se stresu. Dalším doporučením a samostatnou kapitolou je fyzická aktivita – ani bez ní se to neobejde. Nikdy.

Pohyb? To je základ!

Obvyklá týdenní norma cvičení pro dospělé jedince je klasicky stanovená na 150 minut (1). Zcela nečekaně se ale ukázalo, že když dva dělají totéž, není to totéž. Díky novým vědeckým poznatkům (2) vyšlo najevo, že ženy mohou z každé minuty mírné až intenzivní aktivity vytěžit více než muži. Oproti nim mají vlivem zmíněných dvou a půl hodin týdenního sportování o devět procent nižší pravděpodobnost předčasného úmrtí z jakékoli příčiny. Aktivní příslušnice něžného pohlaví vykazují také o 36 procent menší riziko srdečního infarktu, mrtvice i jiných kardiovaskulárních selhání, zatímco jejich silné polovičky, které se hýbou stejně dlouhou dobu, mají toto riziko omezené jen o 11 procent. Autoři výzkumu rovněž naznačili, že pro maximální zdravotní výhody cvičení pánové potřebují 300 minut pohybu týdně, dámám však stačí o poznání méně.

I málo je ve finále hodně

„Pevně doufáme, že tento průkopnický výzkum bude motivovat ženy, které se v současné době pravidelné fyzické aktivitě nevěnují, aby naplno pochopily, že z ní mohou získat obrovský užitek i za kratší dobu,“ stojí v samotném závěru tiskové zprávy (3). Sluší se připomenout, že srdeční onemocnění je hlavní příčinou úmrtí u obou pohlaví i většiny etnických skupin (4). Tak v zájmu prevence sportujme! Každý tolik, kolik potřebuje.

Zdroje: (1) www.health.gov/our-work/nutrition-physical-activity/physical-activity-guidelines/current-guidelines, (2) www.jacc.org/doi/10.1016/j.jacc.2023.12.019, (3) www.nypost.com/2024/02/20/lifestyle/women-get-the-same-exercise-benefits-as-men-with-less-effort-study-says/, (4) www.cdc.gov/heartdisease/facts.htm






Celkem 0 komentářů

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Valentýnské tousty

(20 hlasů)

Vláčný mazanec

(30 hlasů)

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit se Registrovat