Deník N – rozumět lépe světu

Deník N

Kdyby byla Daria Kashcheeva starší muž s autoritou, nikdo by ji neokřikl, míní odborník

„Rozčeřit stojaté vody, už to samo je u nás výsledek. To se Darii Kashcheevě povedlo,“ říká Tomáš Pavlas z neziskové organizace Otevřená společnost. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N
„Rozčeřit stojaté vody, už to samo je u nás výsledek. To se Darii Kashcheevě povedlo,“ říká Tomáš Pavlas z neziskové organizace Otevřená společnost. Foto: Ludvík Hradilek, Deník N

Režisérka Daria Kashcheeva podle zakladatele ocenění Genderman Tomáše Pavlase projevem na Českých lvech překročila pravidla patriarchální společnosti. „Jádro těchto vypjatých polemik a kulturních válek spojených s genderem spočívá v obraně našich sdílených představ o mužství,“ zmiňuje v rozhovoru.

Tento text pro vás načetl robotický hlas. Pokud najdete chybu ve výslovnosti, dejte nám prosím vědět. Audioverze článků můžete poslouchat v rámci klubového předplatného. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Upgradujte své předplatné. Plné znění audioverzí článků je dostupné pouze pro předplatitele Klubu N. Předplaťte si ho také.

Na co se v rozhovoru mimo jiné ptáme:

  • Proč incident s Dariou Kashcheevou rozčílil část veřejnosti?
  • Jaké reakce Tomáše Pavlase pozitivně překvapily?
  • Jak tato debata může posunout českou společnost?
  • Co podle Pavlase může každý muž udělat pro zlepšení situace?

Od přerušení projevu režisérky Darii Kashcheevy na Českých lvech uplynul víc než týden a společnost o tom stále živě diskutuje. Vy chování mužů a žen analyzujete dlouho – tušil jste, že to u veřejnosti vyvolá takové reakce?

Očekával jsem pobouření, ale překvapila mě síla té opačné reakce, která nevnímala režisérčino poselství a rozjela její dost nevybíravé urážení.

Já její proslov považuji za důležitý – jak kvůli tomu samotnému problému komplikovaného slaďování práce a rodiny, tak kvůli reakcím, které vyvolal. Dostali jsme šanci vidět bez brýlí, kde žijeme.

Co tyto reakce ukázaly o české společnosti?

Třeba to, kolik se toho můžeme o sobě a našich autentických hodnotách ještě dozvědět. Zaujalo mě, jak moc je pro některé důležité dodržování pravidel Dariou Kashcheevou. Právě toto bych od Čechů, věčných kverulantů, na první dobrou nečekal. Navíc když nepřekročila časový limit jako jediná.

Nějaká pravidla ale překročit musela…

… když přišla z éteru taková disciplinace od režiséra a pak i od většiny veřejnosti – mužů i žen. Překročila pravidla patriarchální společnosti.

Vy jste přenos sledoval také. Co jste si v tu chvíli myslel?

Byť jsem zvyklý na ledacos,

Tento článek je exkluzivním obsahem pro předplatitele Deníku N.

Feminismus

Film

Rodina a vztahy

Rozhovory

Česko, Kultura

V tomto okamžiku nejčtenější