Voyager 1 po měsících „blábolení“ poslal smysluplnou zprávu

18. 3. 2024 – 19:47 | Vesmír | Radek Chlup | Diskuze:

Voyager 1 po měsících „blábolení“ poslal smysluplnou zprávu
zdroj: Foto: NASA

Nejvzdálenější sonda od Země reagovala na příkaz inženýrů NASA 

Po čtyřech měsících nesrozumitelného „mumlání“ konečně sonda Voyager 1 poslala inženýrům amerického Národního úřadu pro letectví a vesmír NASA smysluplnou zprávu. Konečně mohou zjistit, co se prastarému modulu přihodilo. 

Voyager 1 je v současnosti nejdál od Země vzdálená družice. V roce 1977 se stal první sondou, jež opustila Sluneční soustavu. Vědci nečekali, že bude zařízení schopno se Zemí komunikovat tak dlouho. 

Sonda, která má sestru Voyager 2, vědce skutečně přes čtyřicet let s občasnými menšími komplikacemi zásobovala informaci o svém pohybu. V září loňského roku se však jako by zbláznila a začala jim posílat nesmyslná data, připomněl web Live Science

Palubní technické informace a data z vědeckých přístrojů sondy shromažďuje systém letových dat (FDS), což je jeden z jejích palubních počítačů. Tato data pak odesílá do telekomunikační jednotky (TMU), odkud pokračují na Zemi. 

Voyager 1 posílal zprávy týmu NASA v binárním kódu, tedy v jedničkách a nulách dohromady tvořících slova. Jenomže před čtyřmi měsíci začal vědcům posílat jen střídavé jedničky a nuly, jako by zamrznul, napsala na svém blogu NASA

Voyager odpověděl 

Tým NASA se pokoušel sondu marně opravit s předpokladem, že nastal problém s jejími počítači. Následně se skutečně podařilo vystopovat problém do FDS. Jenomže se experti obávali, že řešení problému zabere další týdny a nevěděli, co s tím. 

Zjistit, co se v systémech družice děje, není zrovna snadný úkol. Stařičký modul se od Země nachází asi 24 miliard kilometrů. Data jedním směrem putují 22 hodin a 33 minut. Obousměrná komunikace mezi Zemí a Voyagerem tedy trvá dva dny. 

Jak se však ukázalo, Voyager 1 zase odesílá data. Vědci k němu poslali příkaz a on odpověděl. Tato zpráva se lišila od zbytku těch nesmyslných z posledních týdnů a měsíců. Inženýr z Deep Space Network zjistil, že obsahuje údaje z celého FDS. 

Technický tým NASA je díky tomuto zvratu událostí o krok blíže k vyřešení tohoto komunikačního problému, kvůli němuž přišla agentura o vědecké údaje a aktuální informace o stavu sondy, píše server Space

Odborníci získané údaje porovnají s těmi obdrženými před zářím loňského roku, než začal Voyager 1 odesílat nesmyslné zprávy. Chtějí tak zjistit, co se mu stalo a jak by se dal tento problém opravit, aby mohl pokračovat ve své činnosti. 

Zdroje:
Livescience

Nejnovější články