Někomu rostou nehty rychle, mnohým z nás stačí, když se nátěr trošku vzdálí od nehtového lůžka, takže se musí jít na obnovu. A to není zrovna levná záležitost. Dnes máte však na výběr ze spousty přístrojů, laků, gelů a dalších pomůcek, abyste si dokonalou manikúru udělali doma. Čím se řídit při nákupu příslušenství a jak si manikúru udělat?

Zdroj: Youtube

Domácí manikúra. Co potřebujete?

Pokud toužíte po pevně držícím laku, gelovkách, chcete si prodloužit nehty apod., nesmí vám chybět lampa na nehty. A nyní jaká? Jistě jste se setkali s pojmem UV lampa, do popředí se však dostává i LED lampa. V podstatě lze konstatovat, že LED lampa je modernější, používá LED diody pro vytvrzení materiálu, jež déle vydrží, takže životnost je delší. Až si budete kupovat laky, mrkněte, pro jaký systém lamp jsou určeny, většinou jsou však kompatibilní s UV i LED lampami. Při nákupu lampy na nehty nešetřete, berte to jako počáteční investici. Vezměte v potaz, že na vaše ruce bude působit nějaké záření, teplo, proto se nespokojte s lampou z tržnice, kde se tyto produkty také prodávají. Klidně se podívejte na obchod pro profesionály a zvolte kvalitní pomůcku.

Štětce na manikúru, brusky a pilníky jsou základ

Sada více štětečků o různých velikostech se vám neztratí. S jejich pomocí budete nanášet gel na tvarování nehtu, se subtilnějšími pomůckami můžete něco malovat. Určitě využijete pilník, vybírejte takový, který má více povrchů. Hrubším zdrsníte povrch nehtu, aby na něm držel nátěr, jemnější stranou vyhladíte hrany. Chybět by vám neměla ani bruska, můžete použít klasickou mechanickou sadu na manikúru, která má více nástavců ze safíru. S nimi budete obrušovat starý lak.

Akryl, nebo gel?

Sice se často skloňuje slovo gelovky (Upřímně, slyšeli jste někdy akrylovky?), na modeláž nehtů můžeme využít i právě akryl. Někdo si myslí, že jde o levnější a méně kvalitní materiál, akryl má však své využití. Je tvrdší a pevnější než gel, takže bude držet i při náročnějších manuálních pracích. Jeho nevýhodou však je, že při nešetrné manipulaci může prasknout. Není také tak tvárný jako gel. Ten zase působí přirozeněji a možná i proto je oblíbenější.

Domácí manikúra. Jaký vybrat gel nebo lak na nehty?

Kéž byste se mohli rozhodovat pouze mezi barvami, že? Jak jsme zmínili, podívejte se na to, jakým způsobem se lak vytvrzuje, aby byl kompatibilní s vaší lampou. U laků, gelů i akrylu opět platí, že byste neměli šetřit, proto si kupte kvalitní laky, nejlépe od registrovaného výrobce, aby se vám do těla nedostaly škodliviny a aby se vám neponičil nehet samotný. Než se pustíme do průvodce modeláže nehtu, doporučujeme primer, který zamezuje odlupování nátěru od nehtu.

Jak na domácí manikúru? Zabruste do toho

Nehet připravený na manikúru musí být suchý a drsný, aby na něm lak držel. Pokud odstraňujete starý nános, počínejte si s bruskou opatrně, nepospíchejte, abyste neztenčili přírodní nehet. Pro závěrečné, kompletní odstranění laku můžete využít hrubou stranu pilníku. Nehet vytvarujte do požadovaného tvaru, zatlačte kůžičku v lůžku, aby lak vytvořil pěkný tvar. Jestli potřebujete prodloužit nehty, použijte tipy (vypadají jako umělé nehty), nalepte asi do půlky nehtového lůžka a rovněž vytvarujte. Po zdrsnění povrchu nehtu pilníkem natřete primer.

Jak pracovat s gelem na nehty?

Gel nebo akryl vytváří podobu nehtu, takže zde musíte být manuálně zruční. Dělejte nehet po nehtu, nesnažte se usnadnit si práci tím, že budete tvarovat dva nehty najednou, a pak je zapečete. U toho prvního se vám materiál rozteče do stran a nebude to působit hezky. Jak by měl tvar nehtu vypadat? Pokud se na něj podíváte z boku, nános by se měl od nehtového lůžka zvedat, ke konci nehtu by měl zase klesat. Je špatně, pokud budete mít na koncích silnou vrstvu. Stejně jako když se podíváte proti nehtu (na tzv. tvar C), vrstvy gelu by neměly ztéct na strany. Musíte pracovat celkem rychle. Gel či akryl nanášejte směrem do středu, kde bude nános největší.

Pořiďte si samovyrovnávací gel, lépe se s ním pracuje. A pro začátek vám poradíme trik. Až nanesete gel na nehet, obraťte prst nehtovým lůžkem dolů. Vrstva se tak sama slije do středu a dosáhnete kýženého efektu oblouku. Nechte zapéct dle návodu. Dobu nezkracujte, pokud nebude materiál dostatečně zatvrzený, může se vám nehet (nános) odlepit a navíc nevytvrzený materiál vás může dráždit. Po této fázi modelace gel či akryl zdrsněte pilníkem, můžete opravit případné nerovnosti.

Jak lakovat umělé nehty?

Dekorativní fáze je v podstatě jednoduchou záležitostí. Jen vás upozorníme, abyste měli na paměti, že mnohé laky pro lampy mají hustší konzistenci. Proto nenanášejte silnou vrstvu, abyste neměli na nehtech „bubliny“. Hlídejte si rovněž, abyste lakováním nezměnili tvar nehtu. S hustší konzistencí to jde snadno. Ještě před nánosem barvy aplikujte podkladovou bázi. Po zapečení se může objevit tzv. výpotek, povrch bude lepit a vy budete mít pocit, že vrstva není zatvrzená. To je normální, stačí lepivou strukturu odstranit odlakovačem. Optimální také bude, když každou vrstvu laku (tedy i této báze) jemně přetřete až přes hranu nehtu, zmírníte tím riziko oprýskání.

Poté naneste požadovanou barvu, až budete zručnější, můžete zdobit podle fantazie. Pokud aplikujete zejména světlé laky, upozorňujeme, abyste si dali pozor na různé chloupky, které by byly na povrchu vidět. Vaši bezvadnou práci zafixujte závěrečným bezbarvým lakem. Zezačátku se s lakováním možná budete prát, každý prst bude jiný, některý povedený více, další méně, bude vám to trvat, ale přece trénování dělá mistry. Nevzdávejte to proto! Nám to zpočátku také nešlo a jakou máme dnes radost, když můžeme objevovat různé techniky zdobení jako chromovaný lesk, francouzskou manikúru s různými barvami konců nehtů, tzv. cat eye, ombré a spoustu dalšího. A ta barevná škála laků na nehty! Takovou v drogerce nenajdete.        

Zdroj: iGlanc.cz, Tipsy Turvy Nails, Nail Polish Direct

Související články