Rozpoznejte stříbro od padělku. Poznáte to s pomocí obyčejné křídy

Ženy u nás stříbro kupují nejčastěji a nejraději. Protože se z něj vyrábí šperky, jako jsou náušnice, náramky, náhrdelníky nebo prstýnky. Jak ale můžete poznat, že se jedná opravdu o pravé stříbro? O tom si povíme právě v následujících řádcích.

Co vlastně víme o stříbru

Stříbro patří k drahým kovům, který má jasný bílý lesk. Stříbro má skvělé vlastnosti. Jednou z nich je velká odolnost vůči korozi a také oxidaci. Další výhodou je velmi dlouhá životnost. Dále také stříbro snadno vyčistěte. A po vyčištění vypadá jako nové. Výhodou stříbra je i to, že i po několika letech vypadá jako nové. Využití stříbra je však různorodé. Dá se využít nejen ve šperkařství, ale také ve fotografickém a elektronickém průmyslu.

Pokud bychom zacházeli do nejmenších podrobností, je třeba vědět, že surové stříbro je velice měkké a hodně neodolné. Proto je také u výroby šperků využíváno výrobci mincovní stříbro, případně sterlingové stříbro, označující se číslem 925. Tedy takový šperk pak obsahuje 92,5 % stříbra a zbytek je vytvořen mědí, niklem, zinkem nebo kadmiem.

K rozpoznání pomůže puncovní značka nebo křída

Jestliže váš výběr padl na stříbro, pak je velice jednoduše poznáte, zda je to pravé stříbro nebo jen napodobenina.

Základem každého šperku z pravého stříbra by měla být puncovní značka. Tato značka se skládá z výrobní značky, která je vytvořena 2 – 3 písmeny, kterými je identifikován výrobce daného šperku. Dále se puncovní značka skládá ze státního puncu. V tomto případě se jedná o grafickou značku, která uvádí druh ryzosti a kovu. Další variantou je značka ryzosti u sterlingového stříbra. Pokud tedy uvidíte číslo 925, jedná se o sterlingové stříbro.

S odhalením, zda je šperk pravé stříbro vám může pomoci i obyčejná křída. Stačí, když zkusíte křídou udělat na šperk čárku. Jestliže křída z černá, jedná se opravdu o pravé stříbro. Pokud tomu tak není, někdo vás očividně podvedl.

Foto: Shutterstock

Další triky na odhalení pravého stříbra

Dalším velice zajímavým trikem je použití magnetu. Jestliže máte pravé stříbro, tak by se neměl šperk k magnetu přichytit. Jestliže tomu tak není, jedná se o kov. Dále lze využít i ledovou kostku, protože stříbro je vodivé. Tedy na stříbře by měl led ihned roztát.

Foto: Shutterstock, zdroj: mettlebyabby, wikiHow