Správné odzimování bazénu před sezónou nepodceňujte (Foto: Albixon)

Správné odzimování bazénu před sezónou nepodceňujte

Na vodní radovánky na vaší zahradě to možná ještě nevypadá, nicméně i tak je vhodné začít na váš zapuštěný bazén myslet a připravit ho na nadcházející koupací sezonu. Správné odzimování bazénu zajistí, že si koupací sezónu budete moci užít skutečně naplno. Předejděte zbytečným problémům a zjistěte, na co si dát při odzimování bazénu pozor.

Kdy začít s odzimováním bazénu?

S odzimováním doporučujeme začít, jakmile se teplota bazénové vody začne šplhat nad 10 °C. Při těchto teplotách se ve vodě začínají tvořit bakterie a nežádoucí mikroorganismy, je tedy nutné začít vodu udržovat.

Rozdílné druhy zapuštěných bazénů potřebují odlišnou péči. Může se lišit například dle výrobce nebo dle typu (skimmerový či přelivový).  Některé zásady však platí pro všechny zapuštěné bazény.

Zásady pro přípravu bazénu na sezónu

Jako první je nutné vyjmout z bazénu plováky, které ho během zimy chránily před poškozením mrazem. Vodu následně síťkou s teleskopickým držákem zbavte hrubých nečistot, jako například listí, větviček, nebo hmyzu. Některé bazény není potřeba na zimu téměř vypouštět. Stačí vypustit vodu pouze z bazénové technologie a pod trysky. Na jaře tak stačí jen vodu doplnit – zavřete všechny ventily sání a výtlak oběhového, popřípadě protiproudového čerpadla a začněte s dopuštěním.

zahradní bazén ozimování

Správné odzimování bazénu se vyplatí – má vliv prakticky na celou koupací sezónu.

Do technologické šachty či stěny bazénu namontujte zpět čerpadla a ostatní technologii. Při utahování spojovacích prvků, které jsou vybaveny těsnícími „O“ kroužky, postupujte opatrně, aby nedošlo k mechanickému poškození nebo strhnutí závitu. Po dotažení spojů otevřete ventily a po zaplavení technologie zkontrolujte těsnost spojů. Stejně postupujte i pokud je váš bazén vybaven protiproudem.

Před spuštěním oběhového filtračního čerpadla přepněte funkci šesticestného čerpadla do polohy „filtrace“. Po zapnutí čerpadla se přesvědčte o těsnosti všech spojů. V žádném případě funkce na čerpadle nepřepínejte za chodu, mohlo by totiž dojít k jeho poškození.

Co s kalnou vodou po dopuštění?

Změnila bazénová voda po dopuštění svou barvu a je dokonce kalná? Nebojte se, je to zcela v pořádku. Jedná se o běžný jev, protože jste dopustili novou vodu, aplikovali chemické prostředky a spustili technologii. Bazénová voda prostě začala reagovat s chemickými prostředky, a proto může dojít k reakcím v bazénové vodě. Proto vždy před jakoukoli aplikací dalších chemických prostředků, před zvyšováním výkonu řídících jednotek instalovaného zařízení, dejte raději přednost prodloužení filtračních cyklů.

Odzimování bazénu je důležitý proces, který není dobré podceňovat.

Připraveno ve spolupráci se společností Albixon.




There are no comments

Add yours

Kontrola *

Webové stránky používají soubory cookie k poskytování služeb. Používáním tohoto webu s užitím cookies souhlasíte.
TOPlist