Šifrovací přístroj Enigma můžete v Brně vidět na vlastní oči

Pověstná Enigma, komplikovaný šifrovací stroj vyvinutý pro německé vojenské velení, je předmětem řady knih, dokumentů i filmového trháku s Benedictem Cumberbatchem. „Teď ji můžete na vlastní oči vidět v Brně,“ uvádí ČTK.

Reklama

Enigma, šifrovací stroj založený na pohyblivých rotorech, vznikl už po první světové válce. Původně měl sloužit jako pomůcka pro bankéře a obchodníky, později našel využití v armádě, zejména té německé.

Přístroje Enigma sloužily k šifrování komunikace mezi německými jednotkami a velením. Encyklopedie Britannica k tomu dodává: „Elektrické signály z klávesnice podobné psacímu stroji byly vedeny přes řadu rotujících koleček a také přes zásuvnou desku, která výstup zakódovala, ale při správném nastavení jej bylo možné rozluštit.“

I když hodně lidí má Enigmu spojenou hlavně s 2. světovou válkou a snahou Britů o prolomení jejího kódu, stroj Enigma prolomili už v roce 1932 Poláci, a to za pomocí informací z Francie, poskytnutých německým špionem.

Britannica doplňuje, že to zvládl tým „pod vedením matematika Mariana Rejewského na počátku 30. let 20. století. V roce 1939, kdy rostla pravděpodobnost německé invaze, předali Poláci své informace Britům, kteří pod vedením matematika Alana M. Turinga vytvořili tajnou skupinu pro luštění kódů známou jako Ultra. Protože Němci sdíleli své šifrovací zařízení s Japonci, přispěla Ultra také k vítězství Spojenců v Tichomoří.“

A právě originál přenosného šifrovacího přístroje Enigma je ozdobou výstavy v Technickém muzeu Brno. Je věnovaná kryptologii, tvoří ji exponáty ze světa šifrování, kódování, sledování a odposlechů. „Do Brna ji zapůjčilo Slovenské technické muzeum v Košicích a výstava potrvá do 29. prosince,“ oznámili organizátoři v tiskové zprávě.

„Veřejnost se seznámí jak s principem fungování šifrovacího stroje Enigma, tak i s historií kryptologie od počátků šifrování zpráv až po dnešní aktuální téma kyberbezpečnosti,“ uvedl garant výstavy Radek Slabotínský.

Ve světových muzeích a soukromých sbírkách se zachovalo kolem 300 exemplářů Enigmy. Přístroj uchovávaný ve slovenském muzeu má zajímavou historii. Civilista šifrovací zařazení odcizil při nakládce vlaku před koncem války. Myslel si, že jde o německý psací stroj.

„Po válce ho získal od svého kamaráda, který byl synem zmíněného civilisty. Tehdy to byl ještě mladý chlapec, ze kterého se stal radioamatér a sběratel vojenských artefaktů. Svou sbírku se rozhodl rozprodat až později. To mu bylo už přes devadesát let. A právě v roce 2020 jsme od něj tento vzácný exponát získali do svých sbírek,“ popsal spoluautor výstavy Peter Drozd.

Autor: Mirka Nová. Zdroj: ČTK.

Diskuze Vstoupit do diskuze
Přidat na Seznam.cz
Zakládáme si na tom, aby NašeTéma.cz bylo místem bezpečné diskuze. Přidávání komentářů do diskuze je proto dostupné pouze s účtem na Seznam.cz.

Pokud jste v článku zaznamenali překlep, nesrovnalost či chybu, neváhejte nám, prosím, napsat na email: tym@nasetema.cz. Děkujeme!

Reklama
Reklama
Reklama